Regeling van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 18 september 2015, nr. 683760, houdende wijziging van de Erkenningsregeling penitentiair programma 2004, de Regeling erkenning scholings- en trainingsprogramma, de Regeling melding bijzondere voorvallen jeugdigen, de Regeling melding ongeoorloofde afwezigheid en de Regeling selectie, plaatsing en overplaatsing van gedetineerden, in verband met wijzigingen in de organisatie van de Dienst Justitiële Inrichtingen

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie,

Gelet op artikel 5, tweede lid, van de Beginselenwet justitiële jeugdinrichtingen, artikel 7a, tweede lid, van de Beginselenwet verpleging ter beschikking gestelden, de artikelen 5a, tweede lid, 13, derde lid, 15, zesde lid, 25, vierde lid, en 52, derde lid, van de Penitentiaire beginselenwet, artikel 5, vierde lid, van de Penitentiaire maatregel en artikel 2, vierde lid, van het Reglement justitiële jeugdinrichtingen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Erkenningsregeling penitentiair programma 2004 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 vervallen de onderdelen a en b, onder verlettering van de onderdelen c tot en met g tot a tot en met e.

B

In de artikelen 2, 4 en 7 wordt ‘sectordirectie Gevangeniswezen’ telkens vervangen door: Minister.

ARTIKEL II

De Regeling erkenning scholings- en trainingsprogramma wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 vervallen de onderdelen a en b, onder verlettering van de onderdelen c en d tot a en b.

B

In de artikelen 2 en 4 wordt ‘sectordirectie Justitiële Jeugdinrichtingen’ telkens vervangen door: Minister.

ARTIKEL III

De Regeling melding bijzondere voorvallen jeugdigen wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1, onderdeel d, komt te luiden:

d. divisiedirecteur ForZo/JJI:

de directeur van de divisie Forensische Zorg en Justitiële Jeugdinrichtingen van de DJI.

B

In de aanhef van het eerste en tweede lid van artikel 2 wordt ‘per fax of elektronische post’ telkens vervangen door ‘per elektronische post’ en wordt ‘Sectordirectie Justitiële Jeugdinrichtingen’ telkens vervangen door: divisiedirecteur ForZo/JJI.

C

In het ‘Schema melding bijzonder voorval’, opgenomen in bijlage 2, vervalt de alinea beginnend met ‘Telefoon- en faxnummer van de sectordirectie JJI’ en eindigend met ‘Fax: (070)3702913’.

ARTIKEL IV

De Regeling melding ongeoorloofde afwezigheid wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1.1 wordt als volgt gewijzigd:

1. De onderdelen c tot en met e komen te luiden:

c. de divisiedirecteur ForZo/JJI:

de directeur van de divisie Forensische Zorg en Justitiële Jeugdinrichtingen van de DJI;

d. de divisiedirecteur GW/VB:

de directeur van de divisie Gevangeniswezen en Vreemdelingenbewaring van de DJI;

e. de divisiedirecteur IZ:

de directeur van de divisie Individuele Zaken van de DJI;

2. De onderdelen f tot en met i vervallen, onder verlettering van de onderdelen j en k tot f en g.

B

Artikel 2.6 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘de sectordirecteur GW dan wel de sectordirecteur BV’ vervangen door ‘de divisiedirecteur GW/VB’ en wordt ‘de accountmanager of piketambtenaar van de betreffende sector’ vervangen door: de door de divisiedirecteur aangewezen ambtenaar.

2. In het tweede lid vervalt: of per fax.

3. In het derde lid vervalt ‘of per fax’, wordt ‘de sectordirecteur GW dan wel de sectordirecteur BV’ vervangen door ‘de divisiedirecteur GW/VB’ en wordt ‘de accountmanager of piketambtenaar van de betreffende sector’ vervangen door: de door de divisiedirecteur aangewezen ambtenaar.

4. In het vierde en vijfde lid wordt ‘het hoofd van het BCL dan wel het hoofd van het BCV’ telkens vervangen door: de divisiedirecteur IZ.

C

Artikel 2.7 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste en derde lid vervalt telkens ‘of per fax’, wordt ‘de sectordirecteur GW dan wel de sectordirecteur BV’ telkens vervangen door ‘de divisiedirecteur GW/VB’ en wordt ‘de accountmanager of piketambtenaar van de betreffende sector’ telkens vervangen door: de door de divisiedirecteur aangewezen ambtenaar.

2. In het tweede lid wordt ‘de sectordirecteur GW dan wel de sectordirecteur BV’ vervangen door ‘de divisiedirecteur GW/VB’ en wordt ‘de accountmanager of piketambtenaar van de betreffende sector’ vervangen door: de door de divisiedirecteur aangewezen ambtenaar.

3. In het vierde en vijfde lid wordt ‘het hoofd van het BCL dan wel het hoofd van het BCV’ telkens vervangen door: de divisiedirecteur IZ.

D

In artikel 2.8, eerste lid, wordt ‘de sectordirecteur GW dan wel de sectordirecteur BV’ vervangen door: de divisiedirecteur GW/VB.

E

Artikel 2.9 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘de sectordirecteur GW dan wel de sectordirecteur BV’ vervangen door ‘de divisiedirecteur GW/VB of de divisiedirecteur IZ’ en wordt ‘het hoofd van het BCL respectievelijk de piketambtenaar van de sector BV’ vervangen door: de door de divisiedirecteur aangewezen ambtenaar.

2. In het tweede lid vervalt ‘of per fax’ en wordt ‘het hoofd van het BCL dan wel het hoofd van het BCV’ vervangen door: de divisiedirecteur IZ.

F

Artikel 3.5 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘de directeur FZ’ vervangen door ‘de divisiedirecteur ForZo/JJI’ en wordt ‘het hoofd van de afdeling Plaatsing of de piketambtenaar van de directie FZ’ vervangen door: de door de divisiedirecteur aangewezen ambtenaar.

2. In het tweede lid vervalt: of per fax.

3. In het derde lid vervalt ‘of per fax’, wordt ‘directeur FZ’ vervangen door ‘de divisiedirecteur ForZo/JJI of de divisiedirecteur IZ’ en wordt ‘het hoofd van de afdeling of de piketambtenaar van de directie FZ’ vervangen door: de door de divisiedirecteur aangewezen ambtenaar.

4. Het vierde lid komt te luiden:

  • 4. Het hoofd meldt de ongeoorloofde afwezigheid uiterlijk de eerstvolgende werkdag elektronisch aan de divisiedirecteur IZ door middel van registratie in het daartoe bestemde registatiesysteem.

G

In artikel 3.6 wordt ‘de directeur FZ’ vervangen door: de divisiedirecteur ForZo/JJI.

H

In artikel 3.7 wordt ‘de directeur FZ’ vervangen door ‘de divisiedirecteur ForZo/JJI of de divisiedirecteur IZ’ en wordt ‘het hoofd van de afdeling Plaatsing of de piketambtenaar van de directie FZ’ vervangen door: de door de divisiedirecteur aangewezen ambtenaar.

I

Artikel 4.6 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘de sectordirecteur JJI’ vervangen door ‘de divisiedirecteur ForZo/JJI’, en wordt ‘de door de sectordirecteur aangewezen ambtenaar of piketambtenaar’ vervangen door: de door de divisiedirecteur aangewezen ambtenaar.

2. In het tweede lid vervalt: of per fax.

3. In het derde en vijfde lid vervalt telkens ‘of per fax’, wordt ‘de sectordirecteur JJI’ telkens vervangen door ‘de divisiedirecteur ForZo/JJI of de divisiedirecteur IZ’, en wordt ‘de door de sectordirecteur aangewezen ambtenaar of piketambtenaar’ telkens vervangen door: de door de divisiedirecteur aangewezen ambtenaar.

J

In artikel 4.7, derde lid, wordt ‘de sectordirecteur JJI’ vervangen door ‘de divisiedirecteur ForZo/JJI of de divisiedirecteur IZ’, wordt ‘de door de sectordirecteur aangewezen ambtenaar of piketambtenaar’ vervangen door ‘de door de divisiedirecteur aangewezen ambtenaar’ en vervalt: of per fax.

K

In artikel 4.8 wordt ‘de sectordirecteur JJI’ vervangen door: de divisiedirecteur ForZo/JJI.

L

Artikel 4.9 komt te luiden:

Artikel 4.9. Registratie

De directeur meldt de ongeoorloofde afwezigheid uiterlijk de eerstvolgende werkdag elektronisch aan de divisiedirecteur IZ door middel van registratie in het daartoe bestemde registratiesysteem.

M

In artikel 4.10 vervalt telkens ‘of per fax’, wordt ‘de sectordirecteur JJI’ telkens vervangen door ‘de divisiedirecteur ForZo/JJI of de divisiedirecteur IZ’, en wordt ‘de door de sectordirecteur aangewezen ambtenaar of piketambtenaar’ telkens vervangen door: de door de divisiedirecteur aangewezen ambtenaar.

ARTIKEL V

De Regeling selectie, plaatsing en overplaatsing van gedetineerden wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel f komt te luiden:

f. divisiedirecteur GW/VB:

de directeur van de divisie Gevangeniswezen en Vreemdelingenbewaring van de Dienst Justitiële Inrichtingen van het Ministerie van Veiligheid en Justitie;

2. Na onderdeel f wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

fa. divisiedirecteur IZ:

de directeur van de divisie Individuele Zaken van de Dienst Justitiële Inrichtingen van het Ministerie van Veiligheid en Justitie;

B

In artikel 23 wordt ‘sectordirecteur Gevangeniswezen’ vervangen door: divisiedirecteur IZ.

C

Artikel 26 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, onder c, en in het vierde lid, onder f, tweede volzin, wordt ‘sectordirecteur Gevangeniswezen’ telkens vervangen door: divisiedirecteur IZ.

2. In het vierde lid, onder f, laatste volzin, wordt de zinsnede ‘wordt de hiervoor genoemde sectordirecteur Gevangeniswezen’ vervangen door: worden de divisiedirecteur IZ en de divisiedirecteur GW/VB.

3. In het zesde lid wordt ‘de sectordirecteur Gevangeniswezen’ vervangen door: de divisiedirecteur IZ en de divisiedirecteur GW/VB.

ARTIKEL VI

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 oktober 2015.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff

TOELICHTING

Deze regeling wijzigt enkele (ministeriële) uitvoeringsregelingen waarvan de grondslag is gegeven in de Beginselenwet justitiële jeugdinrichtingen, de Beginselenwet verpleging ter beschikking gestelden en de Penitentiaire beginselenwet. Deze wijzigingen houden verband met wijzigingen in de organisatie van het hoofdkantoor van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

Binnen het hoofdkantoor is de indeling in sectordirecties voor respectievelijk de justitiële jeugdinrichtingen, de instellingen voor forensische zorg, het gevangeniswezen en de bijzondere voorzieningen voor vreemdelingen komen te vervallen. Daarvoor in de plaats is een nieuw besturingsmodel gekomen, dat onder meer voorziet in een indeling in drie ‘divisies’, met meer DJI-brede taken en portefeuilles: de divisie Individuele zaken, de divisie Forensische Zorg en Justitiële Jeugdinrichtingen en de divisie Gevangeniswezen en Vreemdelingenbewaring.

De uitvoeringsregelingen zijn aangepast aan deze organisatorische wijzingen, met inachtneming van de begripsbepalingen uit de beginselenwetten. Slechts indien nodig om de betreffende bevoegdheden goed te onderscheiden, is de term ‘divisiedirecteur’ gehanteerd. In andere gevallen is volstaan met ‘de Minister’, waarmee in de penitentiaire regelgeving de Minister van Veiligheid en Justitie wordt bedoeld.

Daar waar in de regelingen sprake was van de sectordirecteur, bijvoorbeeld voor het melden van bijzondere voorvallen in de inrichtingen aan de minister, is dit vervangen door de betreffende divisiedirecteur binnen het hoofdkantoor. Daar waar bevoegdheden in een regeling zijn toegekend aan ‘de Minister’, kunnen deze door middel van aparte mandaatregelingen en werkinstructies nader worden gepreciseerd in overeenstemming met de nieuwe organisatie.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff

Naar boven