Vastgestelde beheersverordening ‘Waddenzee en Noordzee'
Logo Delfzijl
De raad heeft op 10 september 2015 de beheersverordening ‘Waddenzee en Noordzee’ vastgesteld.
 
De beheersverordening 'Waddenzee en Noordzee' vervangt de huidige geldende gemeentelijke ruimtelijke plannen. Van de zeventien Eiland- en kustgemeenten hebben dertien gemeenten er voor gekozen om gezamenlijk een beheersverordening te ontwikkelen. De gemeentebestuurders hebben benadrukt dat een gezamenlijk optreden als regio belangrijk is in het waddengebied om de invloed, die de gemeenten hebben, voor haar inwoners te benutten.
 
De betreffende gemeenten zijn: Eemsmond, Delfzijl, Oldambt, Harlingen, It Bildt, Ferwerderadiel, Dongeradeel, Hollands Kroon, Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Een samenwerking tussen de Vereniging Waddenzeegemeenten en het Samenwerkingsverband De Waddeneilanden.
Volgens de Wet Ruimtelijke ordening (Wro) kan de gemeente een beheersverordening vaststellen.
 
Een beheersverordening is vergelijkbaar met een bestemmingsplan en is bedoeld voor gebieden waar geen ruimtelijke ontwikkelingen worden voorzien. Een beheersverordening legt de bestaande situatie vast. Voor nieuwe ontwikkelingen wordt een afzonderlijk ruimtelijk plan gemaakt met een eigen inspraak procedure. De Wro bevat geen procedurevoorschriften voor het vaststellen van een beheersverordening.
 
De grens van de beheersverordening ‘Waddenzee en Noordzee’ loopt vanaf de voet van de zeezijde van de dijk langs de randen van de Waddenzee en langs delen van de Noordzee boven de Waddeneilanden van de dertien gemeenten. De verordening geldt dus voor het water, de geulen de kwelders en de schorren.
De verordening regelt onder andere: lokale gebruiken en het kleinschalige historisch medegebruik van gronden, herstel van kwelders en het onderhouden van bestaande kwelders en het aanbieden van ankerplaatsen. Archeologie is een van de hoofdonderdelen van de beheersverordening. Locaties (o.a. havens) die om maatwerk vragen vallen buiten de plangrens ten behoeve van een efficiëntere besluitvorming binnen de individuele gemeenten. In de Waddenzee vinden meer activiteiten plaats die door andere overheden worden beoordeeld en vergund. Alleen activiteiten die onder de Wro vallen kunnen met dit ruimtelijke plan worden geregeld, vaste vistuigen en mijnbouwactiviteiten vallen daar niet onder.
Inzien
De vastgestelde beheersverordening is vanaf vandaag in te zien via www.delfzijl.nl, ‘Bestuur en Beleid’, ‘Ruimtelijke Plannen’ (onder Beleid), ‘Bestemmingsplannen en beheersverordeningen’. Ook is de verordening in te zien in het gemeentehuis bij afdeling Ontwikkeling, waar u zich kunt melden bij de receptie van het Klant Contact Centrum. De digitale versie van een beheersverordening is juridisch bindend. Bij een verschil tussen de digitale en de papieren versie geldt de digitale beheersverordening.
Beroep
Tegen de vastgestelde beheersverordening kan geen beroep worden ingesteld.
Inwerkingtreding
Deze beheersverordening treedt in werking met ingang van de dag na de bekendmaking.
Naar boven