Aanwijzen twee parkeerplaatsen voor het opladen van elektrische voertuigen nabij de straat Wielewaal en De Burght te Geldrop
Logo Geldrop-Mierlo
VKB2015-08/09
Gemeente Geldrop-Mierlo
Overwegingen ten aanzien van het besluit
 
Aanleiding/motivering
 
Elektrisch vervoer verbetert luchtkwaliteit, is stil en duurzaam. Voor de introductie van elektrisch vervoer zijn oplaadpunten noodzakelijk. Het realiseren van oplaadpunten in onze gemeente heeft een positief effect op het duurzame en groene imago van de gemeente. De Provincie Noord-Brabant heeft Brabantse gemeenten nu de gelegenheid geboden om deel te nemen aan het project ‘Slim Laden, de Brabantse aanpak’. Ook de gemeente Geldrop-Mierlo neemt deel aan dit project waarbij tegen gunstige voorwaarden laadpalen kunnen worden geplaatst ten behoeve van het opladen van elektrische voertuigen (auto’s) van particulieren.
 
Twee aanvragen voor het gebruik van een laadpaal voor het opladen van elektrische auto's
 
In het kader van dit project zijn een tweetal verzoeken van particulieren binnengekomen. Zij willen graag in aanmerking komen voor het gebruik van een laadpaal zodat ze in de nabijheid van hun woning hun elektrische auto kunnen opladen.
 
 
Aanvragers hebben verder schriftelijk verklaard dat:
 
Zij een elektrische auto in bezit of gebruik hebben;
 
Ze niet kunnen parkeren op eigen terrein;
 
Er geen bestaande openbare laadpaal binnen een loopafstand van 300 m van het aanvraagadres staat.  
 
 
Huidige situatie
 
In de huidige situatie is er in de omgeving van de straat Wielewaal en de Burght op zich voldoende openbare parkeergelegenheid aanwezig. Een oplaadpunt voor elektrische voertuigen (auto’s) ontbreekt echter nog.        
 
 
Gewenste situatie
 
In overeenstemming met de aanvragers is gekozen voor het realiseren van een tweetal laadpalen op de onderstaande locaties welke zijn gelegen aan:
- de meest rechter gelegen parkeerplaats in de omgeving van de straat Wielewaal. Een en ander zoals is weergegeven op de bij dit besluit behorende situatietekening;
- de meest linker gelegen parkeerplaats in de omgeving van de straat De Burght. Een en ander zoals is weergegeven op de bij dit besluit behorende situatietekening.
 
Juridisch kader
 
Op basis van artikel 18 van de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer kan hierover een verkeersbesluit worden genomen om de gewenste verkeersituatie te bewerkstelligen. De gewenste oplaadplaatsen komen in beheer en onderhoud bij de gemeente Geldrop-Mierlo. Er heeft afstemming plaatsgevonden met de politie. Het besluit wordt genomen met het oog op een goede doorstroming van het verkeer en de verkeersveiligheid. Op 23 september 2015 wordt het besluit gepubliceerd in Middenstandsbelangen en de Staatscourant. Dit besluit is uitgewerkt in twee bij dit besluit behorende verkeerstekeningen ‘Aanwijzing oplaadpunt elektrische auto’s’ bij de straat Wielewaal (tekeningnummer VKB2015-08)’ en ‘Aanwijzing oplaadpunt elektrische auto’s’ bij de straat De Burght (tekeningnummer VKB2015-09)’ d.d. 14 september 2015.
 
Belangenafweging
 
De gemeente Geldrop-Mierlo wil, mede als gevolg van het proefproject ‘Slim Laden, de Brabantse aanpak’ graag het elektrisch rijden graag bevorderen. Het gaat hierbij om alle voertuigen die op de openbare weg mogen rijden, geheel of gedeeltelijk op elektriciteit kunnen rijden en voorzien zijn van een stekker om op te laden. De oplaadpalen/-infrastructuur worden bij voorkeur geplaatst op strategische zichtlocaties in de nabijheid van de woningen/bedrijven van potentiële gebruikers. De voorkeur gaat uit naar parkeerplaatsen op locaties waar de kans reëel is dat ook andere bezitters/gebruikers van elektrische voertuigen gebruik zullen gaan maken van deze openbare laadpalen. De locatie voor de oplaadpalen wordt gezocht binnen een straal van hemelsbreed 300 m vanaf het woonadres van (een van) de potentiële gebruiker(s). De gewenste oplaadplaatsen zijn dan ook goed bereikbaar. Deze aanpassing gaat echter wel ten koste van twee openbare parkeerplaatsen die hierdoor aan de openbaarheid worden onttrokken. Echter gezien het totale aantal openbare parkeerplaatsen in de omgeving, wordt deze aanpassing acceptabel geacht. Het is daarom wenselijk om binnen de gemeente Geldrop-Mierlo een tweetal bestaande parkeerplaatsen aan te wijzen en in te richten ten behoeve van het opladen van elektrische voertuigen (auto’s). Het college van de gemeente Geldrop-Mierlo ziet hierbij tevens toe op het juiste gebruik van de aangewezen parkeerplaatsen en kan indien nodig handhavend optreden. Het juiste gebruik is: als een elektrisch voertuig met de kabel aangesloten is op het oplaadpunt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BESLUIT
Het vorenstaande brengt ons tot het volgende besluit:
Door middel van de plaatsing van bord model E4 zoals bedoeld in bijlage 1`van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens, voorzien van een onderbord ‘opladen elektrische voertuigen’ de volgende parkeerplaatsen te reserveren voor het opladen van elektrische voertuigen (auto’s);
- de meest linker gelegen parkeerplaats in de omgeving van de straat De Burght te Geldrop.
Een en ander zoals is weergegeven op de bij dit besluit behorende situatietekening met het nummer VKB2015-09.
- de meest rechter gelegen parkeerplaats in de omgeving van de straat Wielewaal te Geldrop.
Een en ander zoals is weergegeven op de bij dit besluit behorende situatietekening met het nummer VKB2015-08.
 
Geldrop, 16 september 2015

burgemeester en wethouders,

Namens deze,

G. van Houtert,

Senior Ontwerp

 
Mededelingen
Bezwaar- of beroepsclausule
Bent u belanghebbende en bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u binnen zes weken na afkondiging daarvan schriftelijk bezwaar maken. U moet uw bezwaarschrift richten aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldrop-Mierlo, postbus 10101, 5660 GA Geldrop. Een bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste uw naam en adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden van het bezwaar. Een ingediend bezwaarschrift betekent niet dat het besluit niet wordt uitgevoerd. Als u vindt dat uitstel nodig is, kunt u hiervoor een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de President van de Rechtbank te ’s-Hertogenbosch, sector bestuursrecht, postbus 90.125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.
Naar boven