Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 13 september 2015, nr. 758557, tot wijziging van de Subsidieregeling andere eindtoetsen PO in verband met de wijziging van de aanmeldingsdeadline voor de eindtoets

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 4, tweede lid, van de Wet overige OCW-subsidies en artikel 10 van het Toetsbesluit PO;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling andere eindtoetsen PO wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt de zinsnede ‘uiterlijk 31 januari’ vervangen door: voor 1 maart.

2. In het derde lid wordt de zinsnede ‘na 31 januari’ vervangen door: op of na 1 maart.

B

In artikel 6, eerste lid, wordt de zinsnede ‘voor 15 maart’ vervangen door: voor 15 april.

C

Artikel 7 komt te luiden:

Artikel 7. Verantwoording

  • 1. De subsidieontvanger verantwoordt de subsidieverlening aan de hand van een prestatieverklaring, die bestaat uit de opgave, bedoeld in artikel 6, derde lid.

  • 2. Op deze regeling zijn de artikelen 19, 21 en 22 van de Regeling OCW-subsidies niet van toepassing.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker

TOELICHTING

In de praktijk blijkt dat voor scholen de aanmeldingsdeadline voor een bepaalde eindtoets van 1 januari, zoals opgenomen in het Toetsbesluit PO, te vroeg in het jaar is. Aangezien in november pas bekend wordt gemaakt welke eindtoetsen dat schooljaar worden toegelaten, is het wenselijk om de aanmeldingsdeadline te verplaatsen naar een latere datum in het schooljaar. Door de inschrijfperiode met een maand te verlengen zodat deze tot 1 februari doorloopt, hebben de scholen meer tijd om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen.

Artikel 2, derde lid, van het Toetsbesluit PO wordt daarom zo aangepast dat de aanmeldingsdeadline voor scholen 1 februari is. Omdat de aanmeldingsdeadline voor scholen wordt opgeschoven zal ook de deadline voor toetsaanbieders voor het aanvragen van subsidie op grond van de Subsidieregeling andere eindtoetsen PO met een maand moeten opschuiven. Deze wijzigingsregeling bevat die aanpassing van de Subsidieregeling andere eindtoetsen PO. Daarnaast wordt met deze wijzigingsregeling de datum waarvoor de subsidie moet zijn toegekend een maand opgeschoven, zodat er voor de minister voldoende tijd is om te beslissen op de subsidieaanvraag.

Artikel 7 luidde als volgt: ‘De subsidie wordt uitsluitend aangewend voor het doel waarvoor zij is verstrekt.’ Dat strookt echter niet met het lichte verantwoordingsregime, waarvoor is gekozen. De subsidieontvanger hoeft geen verantwoording af te leggen door middel van een activiteitenplan en financieel verslag, maar door middel van een prestatieverklaring, die bestaat uit de opgave van het feitelijk aantal leerlingen dat heeft deelgenomen aan de eindtoets. Het artikel wordt zodanig gewijzigd dat hierin nu de voor deze regeling geldende verantwoording is opgenomen. De artikelen 19, 21 en 22 van de Regeling OCW-subsidies bevatten de standaard verantwoordingsregimes. Omdat daar in deze regeling van wordt afgeweken, worden deze artikelen niet van toepassing verklaard.

Met deze wijziging zijn geen administratieve lasten gemoeid.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker

Naar boven