Kennisgeving van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 29 januari 2015 nr. 15008347 betreffende een aanvraag tot ontheffing van de stikstofgebruiksnorm voor meststoffen

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op artikel 38, tweede lid, van de Meststoffenwet in samenhang met artikel 3:12, tweede lid, van de Algemene wet bestuursrecht;

Maakt bekend:

De leiding van het project Koeien & Kansen heeft een verzoek ingediend tot drie ontheffingen van de bij de Meststoffenwet vastgestelde stikstofgebruiksnorm voor meststoffen.

Het project Koeien & Kansen is een samenwerkingsverband van 16 melkveehouders, proefbedrijf De Marke, Wageningen University and Research Centre en adviesdiensten.

Bij het vaststellen van de generieke bemestingsnormen is uitgegaan van NL-gemiddeld gerealiseerde grasopbrengsten met betrekking tot stikstof (eiwit). Er zijn bedrijven die een ruim hogere opbrengst realiseren, vooral door een betere benutting van meststoffen. Een veel gehoord bezwaar van dergelijke bedrijven is dat de kwaliteit van het geoogste gras terugloopt, evenals de bodemkwaliteit. Het onderzoek waar deze ontheffing betrekking op heeft, heeft als doel om in kaart te brengen of een bedrijfsspecifieke bemestingsnorm voor dierlijke mest mogelijk, milieukundig verantwoord en nuttig is. Deze ontheffing maakt het mogelijk om ervaring op te doen met bedrijfsspecifieke stikstofbemesting en de voor- en nadelen ervan in kaart te brengen.

Hiervoor is het nodig dat bemesting met dierlijke mest boven de stikstofgebruiksnorm per hectare mogelijk wordt voor de bedrijven die aan het onderzoek deelnemen.

De Staatssecretaris is voornemens de gevraagde ontheffing, onder voorwaarden, tot 1 januari 2018 te verlenen aan drie ondernemers die deelnemen aan het project Koeien & Kansen.

Gedurende zes weken na de dagtekening van deze Staatscourant kunnen het ontwerp van de ontheffing en de daarop betrekking hebbende stukken op werkdagen tijdens kantooruren worden ingezien bij de receptie van het Ministerie van Economische Zaken, Bezuidenhoutseweg 73, 2594 AC, Den Haag.

Gedurende dezelfde termijn kan eenieder zijn zienswijze met betrekking tot de ontwerpontheffing mondeling of schriftelijk kenbaar maken aan:

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Directie Plantaardige Agroketens en Voedselkwaliteit

T.a.v. Mw. M.H. Meijer

Postbus 20401

2500 EK Den Haag

Belangstelling voor het mondeling geven van een zienswijze dient binnen vier weken na de datum van terinzagelegging kenbaar gemaakt te worden aan mevrouw M.H. Meijer via telefoonnummer (070) 378 6028.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, namens deze: J.P. Hoogeveen Directeur-Generaal Agro

Naar boven