Ontwerpbesluiten inzake Programma Stroomlijn, deelgebied 5 (uiterwaarden langs de IJssel), tranche 1, Rijkswaterstaat

Van donderdag 24 september 2015 tot en met woensdag 4 november 2015 liggen voor het Programma Stroomlijn, deelgebied 5 (uiterwaarden langs de IJssel), tranche 1 de volgende ontwerpbesluiten ter inzage:

  • ontwerpprojectplan op grond van de Waterwet

  • ontwerpontheffing op grond van de Flora- en faunawet

  • ontwerpvergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998

  • ontwerpomgevingsvergunningen activiteit ‘werken of werkzaamheden’ en/of activiteit ‘vellen van houtopstand’ op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo)

  • ontwerpwatervergunningen op grond van de keur van Waterschap Rijn en IJssel en Waterschap Vallei en Veluwe

Gedurende deze periode kunnen zienswijzen worden ingediend.

Op de voorbereiding en bekendmaking van besluiten ten behoeve van het Programma Stroomlijn is de Rijkscoördinatieregeling van toepassing (op grond van artikel 3.35 van de Wet ruimtelijke ordening). Dit betekent onder andere dat een ieder gedurende een periode van zes weken zienswijzen naar voren kan brengen over de ontwerpbesluiten.

Algemeen

Rijkswaterstaat werkt – vanuit het Programma Stroomlijn – aan het onderhoud van de begroeiing in de uiterwaarden. Het regent vaker en harder. Daardoor krijgen de Nederlandse rivieren en uiterwaarden vaker te maken met hoog water. Bij hoogwater, als het water ook door de uiterwaarden stroomt, kunnen begroeiing en ophopend vuil daarin de doorstroming van het water belemmeren. Dit veroorzaakt een nog hoger waterpeil en vergroot het risico op overstromingen. Goed beheer en onderhoud van de begroeiing in de uiterwaarden is daarom erg belangrijk voor de hoogwaterveiligheid.

Rijkswaterstaat heeft de afgelopen jaren onderzocht op welke plekken het water bij hoogwater het hardst door de uiterwaarden stroomt (de zogenoemde ‘stroombaan’) en vastgesteld welke begroeiing de doorstroming het meest belemmert. Het voornemen van Rijkswaterstaat is om – na een zorgvuldige afweging van belangen – zoveel mogelijk bomen en struiken uit de stroombaan van de rivier te verwijderen. Zo kan het vele rivierwater ook via de uiterwaarden ongehinderd naar zee stromen.

Er vinden geen grootschalig grondverzet en bodemroeringen plaats. Bij het rooien van de houtopstanden worden de stobben gefreesd tot een maximale diepte van 30 centimeter.

Meer informatie over het Programma Stroomlijn vindt u op: www.rws.nl/stroomlijn.

Toelichting ontwerpbesluiten

De ontwerpbesluiten, voor deelgebied 5 tranche 1, betreffen werkzaamheden in 15 uiterwaarden, verspreid over 9 gemeenten. Voor de exacte locaties van de werkzaamheden wordt verwezen naar het bij de ontwerpbesluiten ter inzage liggende kaartmateriaal.

Ontwerpprojectplan Waterwet

Het Programma Stroomlijn omvat het verwijderen van begroeiing in de stroombaan van de rivier. Om dit te kunnen doen, moet op grond van de Waterwet een projectplan worden opgesteld. In het projectplan wordt de complete ingreep voor deelgebied 5, tranche 1 beoordeeld. Het betreffende projectplan vormt daarmee het overkoepelend juridisch kader voor de werkzaamheden.

Ontwerpvergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998

Om de werkzaamheden in het kader van het Programma Stroomlijn te kunnen uitvoeren, is voor 13 uiterwaarden een vergunning vereist op grond van de Natuurbeschermingswet 1998.

Ontwerpontheffing op grond van de Flora- en faunawet

Om de werkzaamheden in het kader van het Programma Stroomlijn te kunnen uitvoeren, is voor 5 uiterwaarden een ontheffing vereist op grond van de Flora- en faunawet.

Ontwerpwatervergunning

Om de werkzaamheden in het kader van het Programma Stroomlijn te kunnen uitvoeren, is voor 2 uiterwaarden een watervergunning vereist op grond van de Keur van Waterschap Rijn en IJssel en Waterschap Vallei en Veluwe.

Ontwerpomgevingsvergunning activiteit ‘werken en werkzaamheden’

Als een bestemmingsplan voor een uiterwaard een verbod bevat voor het uitvoeren van werken en werkzaamheden, dan is een omgevingsvergunning nodig om hier werkzaamheden te kunnen uitvoeren (artikel 2.1 lid 1 onder b Wabo). Om die reden is voor 10 uiterwaarden een omgevingsvergunning vereist.

Ontwerpomgevingsvergunning activiteit ‘vellen van houtopstand’

Als een bepaling in een gemeentelijke verordening een vergunning of ontheffing vereist om een houtopstand te vellen, dan geldt dit als een verbod om een project dat uit die activiteiten bestaat, uit te voeren zonder omgevingsvergunning (artikel 2.2 lid 1 onder g Wabo). Met andere woorden: wanneer een boom in een uiterwaard door een kapverordening wordt beschermd, is voor het kappen een omgevingsvergunning nodig. Om die reden is voor 2 uiterwaarden een omgevingsvergunning vereist.

Welke ontwerpbesluiten liggen nu ter inzage?

  • 1. Ontwerpprojectplan op grond van de Waterwet van de Minister van Infrastructuur en Milieu met bijbehorende stukken, waaronder het m.e.r.-beoordelingsbesluit t.b.v. de uiterwaarden Bronckhorster waarden en Olburgsewaard (gemeente Bronckhorst), Brummensche waarden (gemeente Brummen), Fraterwaard (gemeente Doesburg), Gelderdijkse Waard en Hoenwaard (gemeente Hattem), Koppelerwaard, Scherenwelle en Uiterwaard Kampen (gemeente Kampen), Epsewaarden en Rijsselse Waarden (gemeente Lochem), Duursche waarden en Welsumer waarden (gemeente Olst-Wijhe), Bronckhorster waarden en Tichelbeekse waarden (gemeente Zutphen), Oldener waarden (gemeente Zwolle).

  • 2. Ontwerpvergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 van de Staatssecretaris van Economische Zaken t.b.v. de hiervoor genoemde uiterwaarden met bijbehorende stukken.

  • 3. Ontwerpontheffing op grond van de Flora- en faunawet van de Staatssecretaris van Economische Zaken met bijbehorende stukken t.b.v. de uiterwaarden Bronckhorster waarden en Olburgsewaard (gemeente Bronckhorst), Fraterwaard (gemeente Doesburg), Gelderdijkse Waard (gemeente Hattem), Koppelerwaard en Uiterwaard Kampen (gemeente Kampen), Epsewaarden en Rijsselse waarden (gemeente Lochem), Welsumer waarden (gemeente Olst-Wijhe), Oldener waarden (gemeente Zwolle).

  • 4. Ontwerpwatervergunning op grond van de Keur van het Waterschap Rijn en IJssel met bijbehorende stukken t.b.v. uiterwaarden Bronckhorster waarden en Olburgsewaard (gemeente Bronckhorst), Rijsselse Waarden (gemeente Lochem) en Bronckhorster waarden (gemeente Zutphen).

  • 5. Ontwerpwatervergunning op grond van de Keur van het Waterschap Vallei en Veluwe met bijbehorende stukken t.b.v. uiterwaarden Brummensche waarden (gemeente Brummen), Gelderdijkse Waard (gemeente Hattem), Welsumer waarden (gemeente Olst-Wijhe).

  • 6. Ontwerpomgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteit ‘werken of werkzaamheden’ t.b.v. de uiterwaard Gelderdijkse Waard van het college van B&W van de gemeente Hattem met bijbehorende stukken.

  • 7. Ontwerpomgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteiten ‘werken of werkzaamheden’ en 'vellen van houtopstand' t.b.v. de uiterwaard Koppelerwaard en voor de activiteit ‘werken of werkzaamheden’ t.b.v. de uiterwaard Scherenwelle van het college van B&W van de gemeente Kampen met bijbehorende stukken.

  • 8. Ontwerpomgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteit ‘werken of werkzaamheden’ t.b.v. de uiterwaard Epsewaarden en de uiterwaard Rijsselse Waarden van het college van B&W van de gemeente Lochem met bijbehorende stukken.

  • 9. Ontwerpomgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteit ‘werken of werkzaamheden’ t.b.v. de uiterwaard Welsumer waarden van het college van B&W van de gemeente Olst-Wijhe met bijbehorende stukken.

  • 10. Ontwerpomgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteit ‘werken of werkzaamheden’ t.b.v. de uiterwaard Oldener Waarden van het college van B&W van de gemeente Zwolle met bijbehorende stukken.

Waar en wanneer kunt u de ontwerpbesluiten inzien?

Van donderdag 24 september 2015 tot en met woensdag 4 november 2015 liggen de ontwerpbesluiten ter inzage samen met de daarop betrekking hebbende stukken, inclusief de aanvraag. U kunt de betreffende documenten tijdens de gebruikelijke openingsuren en/of op afspraak inzien op de volgende locaties:

  • Gemeentehuis Bronckhorst, Elderinkweg 2, 7255 KA Hengelo (Gld)

  • Gemeentehuis Brummen, Engelenburgerlaan 31, 6971 BV Brummen

  • Stadhuis Doesburg, Philippus Gastelaarsstraat 2, 6981 BH Doesburg

  • Stadhuis Hattem, Markt 1, 8051 EZ Hattem

  • Stadhuis Kampen, burgemeester Berghuisplein 1, 8261 DD Kampen

  • Gemeentehuis Lochem Hanzeweg 8, 7241 CR Lochem

  • Gemeentehuis Olst-Wijhe, Raadhuisplein 1, 8131 BN Wijhe

  • Gemeentehuis Zutphen, 's Gravenhof 2, 7201 DN Zutphen

  • Stadskantoor Zwolle, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle

Digitale inzage

De ontwerpbesluiten met bijbehorende stukken, inclusief de aanvraag, kunt u ook inzien via www.coordinatiestroomlijn.nl, onder Deelgebied 5, tranche 1, Ontwerpbesluiten.

Hoe kunt u zienswijzen indienen?

Van donderdag 24 september 2015 tot en met woensdag 4 november 2015 kan een ieder schriftelijk of mondeling zienswijzen naar voren brengen over de ontwerpbesluiten.

Schriftelijk:

Stuur uw schriftelijke zienswijze onder vermelding van de naam van het ontwerpbesluit naar:

De Minister van Infrastructuur en Milieu

Grote Projecten en Onderhoud | Ruimte voor de Rivier

T.a.v. J. Ponsioen

Postbus 24103

3502 MC Utrecht

Mondeling:

Indien u mondeling een zienswijze naar voren wilt brengen over het ontwerpbesluit dient u daarvoor een afspraak te maken met dhr. J. Ponsioen via telefoonnummer 06-53810184. Van een mondeling naar voren gebrachte zienswijze wordt verslag opgemaakt.

Wat gebeurt er met uw zienswijzen?

De bevoegd gezagsinstantie betrekt de ingediende zienswijzen bij het nemen van het definitieve besluit. Iedereen die een zienswijze heeft ingediend wordt geïnformeerd over wat daarmee is gedaan.

Tegen het uiteindelijke besluit kan beroep worden ingediend als men belanghebbende is en als men een zienswijze naar voren heeft gebracht over het betreffende ontwerpbesluit, tenzij redelijkerwijs niet kan worden verweten dat geen zienswijze naar voren is gebracht.

Direct in werking treden omgevingsvergunningen

In de omgevingsvergunningen staat beschreven of er gebruik is gemaakt van artikel 6.2 van de Wabo. Gebruikmaking van dat artikel heeft tot gevolg dat de definitieve omgevingsvergunningen direct na de bekendmaking in werking treden.

Om de benodigde zorgvuldigheid in acht te nemen, zal met een ieder die een zienswijze heeft ingediend persoonlijk contact worden opgenomen. Dit ter voorkoming van een eventuele onomkeerbare situatie bij verwijdering van de begroeiing. Meer uitleg hierover vindt u in de paragraaf Procedure van het projectplan Waterwet.

Naar boven