Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 9 september 2015, nr. WJZ/15072398, tot wijziging van de Regeling identificatie en registratie van dieren ter implementatie van Richtlijn 2014/64/EU van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Richtlijn 64/432/EEG van de Raad wat betreft de gecomputeriseerde gegevensbestanden die deel uitmaken van de netwerken van toezicht van de lidstaten (PbEU 2014, L 189/161)

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op Richtlijn nr. 2014/64/EU van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Richtlijn 64/432/EEG van de Raad wat betreft de gecomputeriseerde gegevensbestanden die deel uitmaken van de netwerken van toezicht van de lidstaten (PbEU 2014, L 189/161) en artikel 3 van het Besluit identificatie en registratie van dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling identificatie en registratie van dieren wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 20 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder vernummering van het zesde tot en met achtste lid tot het zevende tot en met negende lid, wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 6. Met ingang van 18 juli 2019 wordt bij een kennisgeving, bedoeld in het derde tot en met vijfde lid, tevens opgave gedaan van de in artikel 14, derde lid, onder C, punt 1, negende gedachtestreepje, van richtlijn 64/432/EEG, bedoelde gegevens.

2. In het achtste lid (nieuw) en negende lid wordt ‘zesde’ telkens vervangen door: zevende.

B

In artikel 21, eerste en tweede lid, wordt ‘zesde’ telkens vervangen door: zevende.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2016.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 9 september 2015

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

TOELICHTING

I. Algemeen

Deze regeling strekt tot implementatie van Richtlijn 2014/64/EU van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Richtlijn 64/432/EEG van de Raad wat betreft de gecomputeriseerde gegevensbestanden die deel uitmaken van de netwerken van toezicht van de lidstaten (PbEU 2014, L 189/161) (hierna: Richtlijn 2014/64/EU). Richtlijn 64/432/EEG bepaalt dat de bevoegde autoriteit van een lidstaat een systeem van netwerken van toezicht kan invoeren. In Nederland is hiervoor de centrale databank voor de identificatie en registratie van runderen bij RVO.nl operationeel. Daar melden de rundveehouders de mutaties in hun rundveebeslag. De centrale databank voor I&R-rund bevat minimaal de bepaalde informatie ter identificatie van elk dier. Doelstelling van de Richtlijn 2014/64/EU is het toevoegen van het type toegepaste elektronisch identificatiemiddel aan de lijst in Richtlijn 64/432/EEG met de informatie die de gecomputeriseerde gegevensbestanden moeten bevatten. Deze registratie van het gebruikte middel voorziet in een meer uniforme wijze van elektronische dierenidentificatie in de verschillende lidstaten. In onderdeel IV van deze toelichting is een transponeringstabel opgenomen.

Artikel 20 van de Regeling identificatie en registratie van dieren is ten behoeve van de implementatie van bovenstaande richtlijn gewijzigd. Dit artikel bevat de eisen van de gegevens die ter identificatie en registratie van runderen in de centrale databank worden vastgelegd. Door de onderhavige wijziging kan het type elektronische identificatiemiddel dat gebruikt is ter registratie van een rund in de centrale databank worden vastgelegd. Ook bij runderen die aangevoerd worden vanuit een andere lidstaat naar Nederland dient vastgelegd te worden op welke wijze het dier geïdentificeerd is. Deze elektronische identificatiemiddelen kunnen onder andere zijn: een oormerk met een chip, een bolus met een chip of een onderhuidse chip. Door deze informatie op te nemen in het netwerk van toezicht van de lidstaten, wordt de traceerbaarheid beter wordt gewaarborgd.

II. Regeldruk

Deze wijziging heeft geen effect op de regeldruk. De wijziging is nodig om in de toekomst het toegepaste type elektronische identificatie in de centrale databank I&R-rund vast te leggen.

III. Vaste verandermomenten

Deze wijzigingsregeling treedt met ingang van 1 januari 2016 in werking. Daarmee wordt aangesloten bij de zogenoemde vaste verandermomenten (Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr. 309). Aan de vereiste termijn van twee maanden tussen de publicatiedatum en het tijdstip van inwerkingtreding wordt voldaan.

IV. Transponeringstabel

Richtlijn 2014/64/EU van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Richtlijn 64/432/EEG van de Raad wat betreft de gecomputeriseerde gegevensbestanden die deel uitmaken van de netwerken van toezicht van de lidstaten (PbEU 2014, L 189/161)

Implementatie in:

Artikel 1

Artikel 20, derde tot en met vijfde lid, Regeling identificatie en registratie van dieren

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

Naar boven