Vergunning luchtvaartvertoning Parkstad Ballon Festival 2015, Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Datum: 8 september 2015

Nummer: ILT-2015/58451

DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Defensie;

Gelezen het verzoek van de heer T. Kurvers namens de stichting Parkstad Ballon Festival van 21 juli 2015;

Overwegende dat dit verzoek is getoetst aan het wettelijk kader, gesteld in:

  • artikel 17 van de Luchtvaartwet;

  • artikel 158 van de Regeling Toezicht Luchtvaart;

  • Regeling luchtvaartvertoningen;

  • Artikel 8a.51 van de Wet luchtvaart;

Gezien de verklaring van geen bezwaar van 20 juli 2015, kenmerk UIT-15038004-1/Z-15087186, van de burgemeester van de gemeente Heerlen;

BESLUIT:

Artikel 1

De vergunning, bedoeld in artikel 17, eerste lid, van de Luchtvaartwet, wordt verleend aan stichting Parkstad Ballon Festival, organisator van het evenement Parkstad Ballon Festival 2015 te Heerlen. De heer T. Kurvers, woonachtig te Hoensbroek, zal als vertoningsdirecteur optreden.

Artikel 2

  • 1. De vergunning, bedoeld in artikel 1, heeft betrekking op een locatie in de gemeente Heerlen, geografische positie 50°55'00.60" NB – 005°55'09.99"OL, nader aangegeven op de bij deze beschikking behorende kaart (gemerkt 'bijlage 1').

  • 2. De vergunning geldt op:

    vrijdag 18 september 2015 van 17.00 uur tot 20.00 uur LT;

    zaterdag 19 september 2015 van 16.00 uur tot 22.00 uur LT;

    zondag 20 september 2015 van 15.00 uur tot 19.00 uur LT.

  • 3. Indien de luchtvaartvertoning niet op deze datums kan worden gehouden, geldt er geen uitwijkdatum.

  • 4. De luchtvaartvertoning kan alleen worden gehouden indien er door gedeputeerde staten van de provincie Limburg voor deze locatie een ontheffing is verleend van het verbod in artikel 8.1a van de Wet luchtvaart om op te stijgen van of te landen op een terrein dat geen luchthaven is.

  • 5. Bij de voorbereiding en uitvoering van de luchtvaartvertoning moet worden voldaan aan de Regeling luchtvaartvertoningen.

  • 6. Er mogen geen vluchten plaatsvinden buiten de uniforme daglichtperiode.

  • 7. De vluchten worden uitgevoerd volgens de zichtvliegvoorschriften behorende bij de desbetreffende luchtruimclassificatie. Bijzondere VFR-vluchten (special VFR flights) zijn niet toegestaan.

  • 8. De vertoningsdirecteur zorgt ervoor dat voor alle deelnemers een vliegplan wordt ingediend. Voor elke groep ballonnen volstaat een enkel vliegplan. De vertoningsdirecteur draagt na de landing zorg voor het sluiten van de vliegplannen.

  • 9. De vluchten die plaatsvinden binnen het plaatselijke luchtverkeersleidingsgebied, kunnen alleen worden uitgevoerd indien er, na het ingediende vliegplan, een klaring is verkregen van de betrokken plaatselijke luchtverkeersleidingsdienst. Onder bepaalde weerscondities en/of verkeersaanbod van/naar de luchthaven Maastricht-Aachen kan de toestemming door de plaatselijke luchtverkeersleidingsdienst worden geweigerd dan wel een eerder afgegeven toestemming worden ingetrokken.

  • 10. Vluchten op 20 september 2015 in het plaatselijke luchtverkeersleidingsgebied zijn alleen toegestaan indien er een westelijke wind heerst en de verwachte vaarroute van de luchthaven Maastricht-Aachen af is gericht. Vluchten richting de luchthaven Maastricht-Aachen of richting het verlengde van de start- en landingsbaan, zijn op deze dag niet toegestaan.

  • 11. Als deelnemers in (meerdere) groepen vertrekken, zal de vertoningsdirecteur van het festival zorg dragen voor het aanwijzen van een leider van de groep. Een serie van deelnemers die tegelijkertijd of binnen een periode van 5 minuten na elkaar starten, wordt gezien als een groep. Na het verstrijken van deze periode zal een volgende start worden beschouwd als een nieuwe groep met een afzonderlijke leider.

  • 12. Bij het vertrek van de groep(en) onderhoudt de leider van de groep radiocontact met de torenluchtverkeersleider op frequentie 119.475 Mhz; alle andere deelnemers in de groep luisteren uit op de frequentie 123.450 Mhz. Opdrachten en klaringen voor de leider van de groep worden via de frequentie 123.450 Mhz kenbaar gemaakt en gelden voor alle deelnemers in de groep, tenzij uitdrukkelijk anders opgedragen.

  • 13. Minstens twee uur vóór aanvang van de vertoning stuurt de vertoningsdirecteur een overzicht van de deelnemende deelnemers per fax aan de Luchtverkeersleiding Nederland. Dit overzicht bevat minimaal een opsomming van de registraties van de deelnemers. Het faxnummer dat voor het versturen van dit overzicht moet worden gebruikt, is 043 – 358 77 68.

  • 14. Ten minste één uur vóór aanvang van de luchtvaartvertoning neemt de vertoningsdirecteur contact op met de Supervisor van het AOCS NM (tel. 0577 – 45 87 00); aan de voorwaarden van de Supervisor wordt voldaan.

  • 15. Ten minste één uur vóór aanvang van de luchtvaartvertoning neemt de vertoningsdirecteur contact op met de luchtverkeersleider van de luchthaven Maastricht-Aachen. Aan de voorwaarden door hem gesteld wordt strikt de hand gehouden.

  • 16. 15 minuten vóór de eerste start neemt de vertoningsdirecteur contact op met de dienstdoende luchtverkeersleider van de luchthaven Maastricht-Aachen om startinstructies en eventuele restricties te ontvangen. De vertoningsdirecteur geeft vertragingen van meer dan 15 minuten in de voorziene starttijd onmiddellijk telefonisch door. De vertoningsdirecteur blijft te allen tijde telefonisch bereikbaar.

  • 17. De vertoningsdirecteur geeft bij het eerste contact met de dienstdoende luchtverkeersleider van de luchthaven Maastricht-Aachen het telefoonnummer waarop hij/zij gedurende de luchtvaartvertoning te allen tijde bereikbaar is.

  • 18. Deze voorschriften en beperkingen gelden als uitgangspunt voor vluchten in de Maastricht CTR en TMA. Het is aan de dienstdoende luchtverkeersleider om af te wijken van deze voorschriften in het kader van de handhaving van de veiligheid en de efficiëntie.

  • 19. De eerste en de laatste ballon van de groep voeren gedurende de gehele vlucht een geactiveerde Mode S-transponder. Hierbij voert de eerste ballon de code 6450 en de laatste ballon de code 6451.

  • 20. De vertoningsdirecteur draagt zorg voor het maken van afspraken over het luchtruimgebruik met andere luchtverkeersdiensten indien het aannemelijk is dat de vlucht zich via een van de omliggende luchtverkeersleidingsgebieden zal continueren.

  • 21. Het niet-doorgaan of voortijdig beëindigen van de luchtvaartvertoning wordt door de directeur telefonisch doorgegeven aan de luchtverkeersleider van de luchthaven Maastricht-Aachen, aan de Supervisor van AOCS NM (tel. 0577- 45 87 00), de Inspectie Leefomgeving en Transport (tel. 070 – 456 34 34), de meldkamer van de Landelijke eenheid, afdeling luchtvaart (tel. 020 – 502 56 93) en de Operationele Helpdesk van de Luchtverkeersleiding Nederland (tel. 020 – 406 22 01).

Artikel 3

Deelnemers met een categorie B demonstratietoestel als bedoeld in de Regeling luchtvaartvertoningen zijn uitgezonderd van de toepassing van artikel 18 van die regeling.

Artikel 4

De luchtvaartvertoning bestaat uit de onderdelen vermeld in het programmaoverzicht dat als bijlage 2 bij deze beschikking is opgenomen.

Artikel 5

Dit besluit treedt in werking met ingang van 18 september 2015 en vervalt met ingang van 21 september 2015. Het niet of niet volledig nakomen van de voorschriften en beperkingen, genoemd in de artikel 2, kan aanleiding zijn de in deze beschikking bedoelde toestemming direct in te trekken.

DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU, namens deze, DE INSPECTEUR ILT/LUCHTVAART, M. van Velzen Senior Inspecteur

Bezwaarmogelijkheid

Indien u het niet eens bent met deze vergunning, kunt u hiertegen op grond van het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na de datum waarop deze vergunning is verzonden, schriftelijk bezwaar aantekenen.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van de beschikking waartegen het bezwaar is gericht;

  • de gronden van het bezwaar.

Het bezwaarschrift kunt u richten aan:

Inspectie Leefomgeving en Transport

Postbus 16191

2500 BD Den Haag

Is er sprake van onverwijlde spoed? Dan kunt u de rechtbank van uw woonplaats verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen.

Meer informatie over de voorlopige voorziening vindt u op www.rechtspraak.nl.

BIJLAGE 1:

Kaarten

BIJLAGE 2:

Programma

  • 1. Opbouw en opstijging van maximaal 15 heteluchtballonnen op vrijdag 18 september 2015 van 17.00 uur tot 20.00 uur LT, zaterdag 19 september 2015 van 16.00 uur tot 22.00 uur LT en zondag 20 september 2015 van 15.00 uur tot 19.00 uur LT.

Naar boven