Logo Raalte
Ontwerp- wijzigingsplan ‘Bestemmingsplan Buitengebied Raalte, 12e wijziging, waterbergingen Witteveens Leiding‘, Raalte

Burgemeester en wethouders van de gemeente Raalte maken bekend dat vanaf donderdag 5 februari 2015 tot en met woensdag 18 maart 2015 in de informatiehoek van het gemeentehuis, Zwolsestraat 16 in Raalte ter inzage ligt het ontwerp van het wijzigingsplan ‘Bestemmingsplan Buitengebied Raalte, 12e wijziging, waterbergingen Witteveens Leiding’ met bijbehorende stukken.

Het ontwerp van het wijzigingsplan is tevens elektronisch raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl en via de website van de gemeente Raalte www.raalte.nl onder de link http://ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0177.BPW20140003-0001

De bronbestanden zijn beschikbaar op http://ruimtelijkeplannen.raalte.nl/plannen/NL.IMRO.0177.BPW20140003-/NL.IMRO.0177.BPW20140002-0001

Het Waterschap Groot Salland staat de komende jaren voor een aantal grote beleidsopgaven, zoals verwoord in onder andere de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) en het Waterbeleid 21e eeuw (WB21). Het waterschap gaat dit gezamenlijk oppakken voor 36 waterlichamen. Het doel van de opgaven is om wateroverlast te voorkomen (WB21) en het verkrijgen van een goede ecologische toestand en een goede waterkwaliteit van de waterlichamen (KRW). Het waterschap heeft besloten dat in ieder geval achttien waterlichamen moeten voldoen aan de KRW voor 2015.

De Witteveens Leiding is één van de waterlichamen die heringericht worden. De herinichting betreft onder andere het aanleggen van vispassages en het afgraven van oevers en het realiseren van een wandelroute. Eén van de maatregelen die het waterschap ook uitvoert is het inrichten van waterbergingen om te kunnen voldoen aan WB21. Het huidige oppervlak aan waterberging in het watersysteem van de Witteveens Leiding is namelijk onvoldoende gebleken.

Voorliggend wijzigingsplan maakt de realisatie van 6,9 hectare aan waterberging op vijf locaties mogelijk, die binnen het stroomgebied van de Witteveens Leiding liggen. De te realiseren waterbergingen zijn door het waterschap gesitueerd op locaties die, door hun lage ligging in het landschap, goede mogelijkheden bieden om als waterberging te dienen.

Door het aanleggen van de waterbergingen wordt overtollig hemelwater tijdens extreme neerslagsituaties tijdelijk geborgen. Het gebiedseigen water wordt hiermee zoveel mogelijk vastgehouden zodat wateroverlast elders flink wordt verminderd. Het vasthouden van water heeft bovendien als neveneffect dat verdroging wordt tegengegaan.

Het realiseren van deze waterbergingen past echter niet binnen het geldende bestemmingsplan. Burgemeester en wethouders zijn bevoegd om op de betrokken gronden deze bestemming te wijzigen in “Water”. Dit wijzigingsplan voorziet hierin.

Tijdens de termijn van terinzagelegging kan een belanghebbende naar keuze schriftelijk (wat de voorkeur heeft) of mondeling een zienswijze naar voren brengen bij burgemeester en wethouders van Raalte. Een schriftelijke zienswijze kan worden gestuurd naar burgemeester en wethouders van Raalte, Postbus 140, 8100 AC Raalte.

Een mondelinge zienswijze tegen het ontwerp kan uitsluitend worden ingebracht via het team Ruimte. Hiervoor kan een afspraak worden gemaakt, telefoon (0572) 347 799.

In de zienswijze moet worden aangegeven op welke onderdelen van het ontwerp de zienswijze betrekking heeft.

Naar boven