Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu van 2 september 2015, nr. IENM/BSK-2015/169699, tot wijziging van de Regeling genetisch gemodificeerde organismen milieubeheer 2013 (aanpassing bijlagen 2, 4 en 7)

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op de artikelen 2.2, eerste lid, en 2.10, eerste lid, van het Besluit genetisch gemodificeerde organismen milieubeheer 2013;

BESLUIT:

ARTIKEL I

De Regeling genetisch gemodificeerde organismen milieubeheer 2013 wordt als volgt gewijzigd:

A

Bij het volgende geslacht van lijst A1 van bijlage 2 wordt de daarbij behorende soort van gastheerorganismen in de alfabetische rangschikking ingevoegd:

Salmonella

Typhi stam Ty21a

B

In de tabel in paragraaf 4.1.1 van bijlage 4 worden bij de familie in de eerste kolom de in die kolom opgenomen geslachten van pathogene virussen met de daarbij behorende soorten in de tweede kolom in de alfabetische rangschikking ingevoegd alsmede de klasse in de derde kolom:

   

Klasse

Familie

Soort (Species)

Dier- en humaan pathogene virussen

Strikt dier-pathogene virussen

 

Geslacht (Genus)

Adenoviridae

     
 

Mastadenovirus

Simian adenovirus 24

2

 
 

Mastadenovirus

Rhesus adenovirus 51, 52 en 53

2

 

C

In de tabel in bijlage 7 wordt in de alfabetische rangschikking de volgende genetisch gemodificeerde plantensoort in de eerste kolom met de daarbij behorende aanvullende voorschriften in de tweede en derde kolom en de bijzondere kenmerken in de vierde kolom ingevoegd:

Genetisch gemodificeerde plantensoort

Aanvullende voorschriften in PKa-I, PCM-I, PCM-II-k, PKM-I of PKM-II-k voor:

Aanvullende voorschriften in PC-I of PKb-I, voor:

Bijzonder kenmerk van de plant of ten aanzien van (zaad)verspreiding

Camelina sativa

insectenbestuivers

n.v.t.

kleine zaden in hauwtjes die na rijping kunnen openspringen

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 oktober 2015.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, W.J. Mansveld

TOELICHTING

De Regeling genetisch gemodificeerde organismen milieubeheer 2013 (hierna: Regeling ggo) bevat technische voorschriften voor activiteiten met genetisch gemodificeerde organismen (hierna: ggo's).

Op lijst A1 van bijlage 2 bij de Regeling ggo zijn de gastheerorganismen opgenomen waarvan is vastgesteld dat zij geschikt zijn voor de vervaardiging van ggo's van inperkingsniveau I. Via artikel 16 van de Regeling ggo werkt bijlage 2 ook door in de reguliere risicobeoordeling overeenkomstig bijlage 5 bij de Regeling ggo. Sinds de wijzigingsregeling van 1 juli 2015 is voor een nieuw gastheerorganisme vastgesteld dat deze eveneens geschikt is voor opname op lijst A1 van bijlage 2 bij de Regeling ggo. Deze wijzigingsregeling strekt ertoe bijlage 2 dienovereenkomstig aan te passen. Op de gehanteerde criteria is ingegaan in de toelichting bij artikel 22 van de Regeling ggo1.

In bijlage 4 bij de Regeling ggo zijn de pathogene micro-organismen opgenomen, waarvan de klasse van pathogeniteit is vastgesteld. In bijlage 7 bij de Regeling ggo zijn de planten opgenomen waarvoor de categorie van fysische inperking is vastgesteld. Sinds de wijzigingsregeling van 1 juli 2015 is voor een aantal nieuwe pathogene micro-organismen de klasse van pathogeniteit vastgesteld en voor een nieuwe plant de categorie van fysische inperking. Deze wijzigingsregeling strekt ertoe om deze pathogene micro-organismen en plant toe te kunnen passen bij de risicobeoordeling overeenkomstig bijlage 5 bij de Regeling ggo. Daarvoor is het overeenkomstig artikel 16 van de Regeling ggo noodzakelijk deze gastheerorganismen op te nemen in bijlage 4 en bijlage 7 bij de Regeling ggo. Voor een verdere toelichting op de klassen van pathogeniteit wordt verwezen naar de begripsomschrijving van micro-organismen van klasse 1, 2, 3 en 4 in artikel 2 van de Regeling ggo en de daarop betrekking hebbende passages in de toelichting bij die regeling2. Op de toepassing van bijlage 4 wordt ook ingegaan in de inleiding die in bijlage 4 is opgenomen. Ook bijlage 7 behelst passages over de toepassing van de bijlage.

De aanpassingen kunnen worden gekenschetst als aanpassingen aan de stand van de techniek en zijn met het oog op inspraak dan ook aanpassingen van ondergeschikte betekenis. Gelet hierop is, met toepassing van artikel 1.9, tweede lid, onderdeel b, van het Besluit genetisch gemodificeerde organismen milieubeheer 2013 (hierna: Besluit ggo), afgezien van voorpublicatie. Voor de doelgroep bieden de aanpassingen het voordeel dat niet per geval een besluit nodig is op grond van artikel 2.8 van het Besluit ggo.

Overeenkomstig het stelsel van vaste verandermomenten (Aanwijzing 174, onder 2, van de Aanwijzingen voor de regelgeving), treedt deze wijzigingsregeling in werking met ingang van 1 oktober 2015. Er wordt afgeweken van de invoeringstermijn van ten minste twee maanden. In dit geval is het gerechtvaardigd omdat dit, gelet op de doelgroep, aanmerkelijke ongewenste private nadelen voorkomt (Aanwijzing 174, onder 4, onder a, van de Aanwijzingen voor de regelgeving).

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, W.J. Mansveld


X Noot
1

Stcrt. 2014, 11317, blz. 268 en 269

X Noot
2

Stcrt. 2014, 11317, blz. 254 en 255

Naar boven