Regeling van de Minister van Economische Zaken van 25 augustus 2015, nr. WJZ/15091664, houdende wijziging van de Regeling garanties van oorsprong voor energie uit hernieuwbare energiebronnen en HR-WKK-elektriciteit in verband met het te laat inleveren van het meetrapport

De Minister van Economische Zaken,

Gelet op artikel 77 van de Elektriciteitswet 1998;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 28, tweede lid, van de Regeling garanties van oorsprong voor energie uit hernieuwbare energiebronnen en HR-WKK-elektriciteit komt te luiden:

  • 2. Indien het in artikel 11, eerste en tweede lid, artikel 12, eerste lid of artikel 17, tweede lid, bedoelde tijdstip van indiening van het meetrapport of het assurancerapport wordt overschreden, vermindert de minister het aantal garanties van oorsprong op de rekening van de rekeninghouder met toepassing van de formule:

    hoeveelheid af te boeken garanties van oorsprong = [EHE/12 * OT] / 1 MWh,

    waarbij:

    EHE = de hoeveel energie uit hernieuwbare energiebronnen, opgewekt in de periode waarop het meetrapport of het assurancerapport betrekking heeft;

    OT = aantal overschrijdingstijdvakken van een dag tot en met een maand.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2015.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 25 augustus 2015

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

TOELICHTING

1. Doel en aanleiding

Producenten die energie uit hernieuwbare energiebronnen opwekken of door middel van een HR-WKK-installatie elektriciteit opwekken en hiervoor garanties van oorsprong aanvragen, moeten, afhankelijk van het type hernieuwbare energiebronnen dat zij gebruiken en het vermogen van hun productie-installatie, maandelijks of jaarlijks een meetrapport opstellen en een assurancerapport laten opstellen. Als een producent deze rapporten te laat inlevert, vermindert de minister van Economische Zaken het aantal garanties van oorsprong volgens een bepaalde formule. Deze formule, die is opgenomen in artikel 28, tweede lid, heeft het bedoelde effect indien een rapport jaarlijks moet worden ingediend, maar is onredelijk zwaar indien een producent per kwartaal een meetrapport moet indienen. Om deze reden wordt de formule aangepast. Met deze wijziging wordt voor ieder rapport een korting op de garanties van oorsprong gehanteerd van 1/12 van de productie waar het rapport betrekking op heeft voor iedere maand dat het rapport te laat is ingediend. Hiermee is de sanctie voor ieder rapport gelijk en duurt het in alle gevallen één jaar voordat de sanctie gelijk is aan de gehele productie.

2. Regeldruk

De voorgestelde wijziging heeft geen gevolgen voor de regeldruk.

3. Inwerkingtreding

De regeling treedt de dag na de publicatie in de Staatscourant in werking. Hiermee wordt afgeweken van het beleid met betrekking tot de vaste verandermomenten. Het eerstvolgende vaste verandermoment is 1 oktober. Omdat de wijziging begunstigend voor de producenten is, wordt niet gewacht tot 1 oktober. Tevens wordt tevens terugwerkende kracht verbonden aan de regeling. Op deze manier worden producenten die te laat een meetrapport of assurancerapport inleveren gelijk behandeld.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Naar boven