Logo Amsterdam
Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Amsterdam RAI en besluit om geen exploitatieplan vast te stellen, Amsterdam

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken ingevolge artikelen 3.8 en 6.14 van de Wet ruimtelijke ordening het volgende bekend:

De gemeenteraad van Amsterdam heeft bij besluit van 18 december 2014 het bestemmingsplan Amsterdam RAI ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat ter inzage heeft gelegen, gewijzigd vastgesteld.

Bij besluit van gelijke datum heeft de gemeenteraad voorts besloten geen exploitatieplan vast te stellen.

Bestemmingsplan

Het plangebied maakt onderdeel uit van het gebied dat bestuurlijk is aangewezen als grootstedelijk projectgebied Zuidas. Het plangebied ligt ten noorden van de A10, tussen het Beatrixpark, de Rivierenbuurt en het Zuidasprojectgebied Kop Zuidas in.

Het plangebied wordt globaal begrensd door aan de westzijde het Beatrixpark, aan de noordzijde de Wielingenstraat, aan de oostzijde het Europaplein en de Europaboulevard en aan de zuidzijde door de A10. Wielingenstraat, Europaplein en Europaboulevard maken (gedeeltelijk) deel uit van het plangebied.

Het plangebied wordt gedomineerd door het RAI-complex dat wordt gebruikt ten behoeve van tentoonstellingen, congressen, beurzen, festivals, (film)theater, en daarmee vergelijkbare evenementen. Met het bestemmingsplan Amsterdam RAI wordt voorzien in een adequate juridische regeling voor deze bestaande situatie, zowel voor wat betreft de Amsterdam RAI, als voor de omliggende omgeving en de in aanbouw zijnde NoordZuidlijn. Voor dat alles is het bestemmingsplan hoofdzakelijk conserverend van aard. Daarbij wordt wel voorzien in de nodige flexibiliteit. Ook wordt voorzien in een aantal nieuwe ontwikkelingen. Het gaat bij dat laatste om de bouw van een parkeergarage op het terrein van Amsterdam RAI met 1.000 parkeerplaatsen tussen bestaande bebouwing van aan de zuidkant van het RAI-terrein, en het bieden van een adequate juridische regeling voor horeca aan de Boerenwetering. Verder wordt voorzien in de ontwikkeling van een hotel met maximaal 650 kamers, ten zuiden van het huidige RAI-terrein.

Voor een overzicht van de wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat ter inzage heeft gelegen, wordt kortheidshalve verwezen naar het raadsbesluit tot vaststelling van het bestemmingsplan van 18 december 2014.

Exploitatieplan

Bij besluit van gelijke datum heeft de gemeenteraad voorts besloten geen exploitatieplan vast te stellen omdat het verhaal van kosten van de grondexploitatie over de in het plan begrepen gronden anderszins is verzekerd en geen noodzaak wordt gezien om een tijdvak of fasering te bepalen of nadere eisen, regels of een uitwerking van regels te stellen.

Ter inzage

Het bestemmingsplan Amsterdam RAI met bijbehorende stukken en het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen, liggen met ingang van 5 februari 2015 totdat onderstaande beroepstermijn is verstreken, ter inzage op de volgende adressen,

  • Het Voorlichtingsloket van het stadhuis, Amstel 1, Amsterdam. Bel voor openingstijden 14 020 of kijk op www.centrum.amsterdam.nl.

  • Het stadsdeelkantoor van stadsdeel Zuid, President Kennedylaan 923, Amsterdam. Bel voor openingstijden 14 020 of kijk op www.zuid.amsterdam.nl.

Het bestemmingsplan Amsterdam RAI met de daarop betrekking hebbende stukken is digitaal raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl. Het planidentificatienummer (ID) is NL.IMRO.0363.K1005BPGST-VG01

Beroep

Een belanghebbende die tijdig zijn zienswijze bij de gemeenteraad van Amsterdam naar voren heeft gebracht, kan met ingang van 6 februari 2015 gedurende zes weken, beroep instellen tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Gelijke bevoegdheid komt toe aan een belanghebbende die aantoont dat hij daartoe redelijkerwijze niet in staat is geweest.

Een belanghebbende kan met ingang van 6 februari 2015 gedurende zes weken, beroep instellen tegen het besluit geen exploitatieplan vast te stellen.

Het beroep dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Crisis- en Herstelwet

Met ingang van 14 april 2014 is in de Crisis- en herstelwet het project Amsterdam Zuidas opgenomen in bijlage II (bijlage Aa, nummer 3). Het plangebied van het bestemmingsplan Amsterdam RAI en de daarin mogelijk gemaakte ontwikkeling maakt daarvan onderdeel uit. Dit heeft tot gevolg dat afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing is. Op grond hiervan dienen alle beroepsgronden in het beroepschrift te worden opgenomen. Deze kunnen na afloop van de beroepstermijn niet meer worden aangevuld.

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen, treden in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet.

Voorlopige voorziening

Degene die beroep heeft ingesteld kan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak verzoeken met het oog op onverwijlde spoed een voorlopige voorziening te treffen. Het verzoek dient geadresseerd te worden aan de Raad van State, ter attentie van de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak, postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Indien het verzoek tijdens de beroepstermijn wordt ingediend, treden de besluiten niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Amsterdam, 4 februari 2015

burgemeester en wethouders, A.H.P. van Gils secretaris

E.E. van der Laan burgemeester

Naar boven