Besluit van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van 29 januari 2015, nr. IENM/BSK-2014/258091, tot wijziging van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging directeur-generaal Rijksdienst voor Ondernemend Nederland van het Ministerie van Economische Zaken voor de uitvoering van diverse subsidieregelingen en -programma's en enige andere regelingen en besluiten op het terrein van het ministerie van Infrastructuur en Milieu 2014 in verband met toevoeging van de Regeling ammoniak en veehouderij aan de bijlage

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op de artikelen 10:3 en 10:4, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht;

Gezien de schriftelijke instemming van de directeur-generaal Rijksdienst voor Ondernemend Nederland van het ministerie van Economische Zaken van 9 januari 2015, kenmerk RVO_JZ_Inst_150105;

BESLUIT:

ARTIKEL I

Aan onderdeel C van de bijlage bij artikel 1, aanhef en onder a, van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging directeur-generaal Rijksdienst voor Ondernemend Nederland van het Ministerie van Economische Zaken voor de uitvoering van diverse subsidieregelingen en -programma's en enige andere regelingen en besluiten op het terrein van het ministerie van Infrastructuur en Milieu 2014 wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • Regeling ammoniak en veehouderij.

ARTIKEL II

Ten aanzien van bezwaarschriften en beroepschriften die voor inwerkingtreding van dit besluit zijn ingediend in het kader van de Regeling ammoniak en veehouderij heeft de directeur-generaal Rijksdienst voor Ondernemend Nederland van het ministerie van Economische Zaken na inwerkingtreding van dit besluit geen bevoegdheid die bezwaarschriften te behandelen of een procedure naar aanleiding van die beroepschriften bij de rechter te voeren.

ARTIKEL III

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, W.J. Mansveld

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende tegen dit besluit binnen zes weken na de dag, waarop dit bekend is gemaakt, een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan de Minister van Infrastructuur en Milieu, ter attentie van de Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken, sector Algemeen Bestuurlijk-Juridische Zaken, Postbus 20906, 2500 EX Den Haag.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste het volgende te bevatten:

  • a. de naam en het adres van de indiener;

  • b. de dagtekening;

  • c. vermelding van de datum en het nummer of het kenmerk van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt;

  • d. een opgave van de redenen waarom men zich met het besluit niet kan verenigen.

TOELICHTING

Onderhavige wijziging van het mandaatbesluit geeft de directeur-generaal van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (hierna: RVO.nl) de bevoegdheid om de Regeling ammoniak en veehouderij (hierna: Rav) uit te voeren. Specifiek gaat het dan om het vaststellen van bijzondere emissiefactoren in de zin van artikel 3 van de Rav.

Het mandaat ziet op de uitvoering van de Rav. Dat houdt specifiek in het voor bijzondere emissiefactoren afgeven van beschikkingen in de zin van artikel 1:3, tweede lid, van de Algemene wet bestuursrecht. Voorheen werden de aanvragen van deze beschikkingen al bij RVO.nl ingediend op basis van artikel 3, tweede lid, Rav. Daar wordt weliswaar Agentschap NL genoemd, maar per 1 januari 2014 is dat RVO.nl geworden. Per die datum is bij het Instellingsbesluit baten-lastenagentschap Rijksdienst voor Ondernemend Nederland het Instellingsbesluit baten-lastendienst Agentschap NL ingetrokken en Agentschap NL aldus opgeheven.

Bij het afgeven van de genoemde beschikkingen wordt op basis van artikel 1, aanhef en onder a, respectievelijk artikel 2, aanhef en onder a, van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging directeur-generaal Rijksdienst voor Ondernemend Nederland van het Ministerie van Economische Zaken voor de uitvoering van diverse subsidieregelingen en -programma's en enige andere regelingen en besluiten op het terrein van het ministerie van Infrastructuur en Milieu 2014 (hierna: het mandaatbesluit) volmacht en machtiging verleend. Met name machtiging is nodig voor een goede uitvoering van artikel 3 van de Rav, daar bijvoorbeeld brieven moeten worden verstuurd, die geen besluiten inhouden. Bovendien mag RVO.nl op basis van artikel 3 van het mandaatbesluit ondermandaat verlenen voor zijn bevoegdheden. Na inwerkingtreding van dit besluit zal dat ook mogelijk zijn ten aanzien van de Rav.

RVO.nl is een kenniscentrum op het gebied van duurzaam, agrarisch, innovatief en internationaal ondernemen. Het heeft ook kennis en kunde omtrent de totstandkoming van emissiefactoren voor ammoniak in de intensieve veehouderij in het kader van regulering van de ammoniakuitstoot. RVO.nl stuurt de zogenaamde Technische Advies Commissie Rav (TAC/Rav) aan, een commissie met deskundigen die advies uitbrengt over aangevraagde bijzondere emissiefactoren voor nieuwe stalsystemen voor landbouwhuisdieren (proefstallen). Op basis van de kennis van stalsystemen bereidt RVO.nl de beschikkingen op grond van de Rav voor ten behoeve van besluitvorming door de minister. Na dit mandaatbesluit voert RVO.nl de beschikkingen zelf uit. Als deskundige partner heeft RVO.nl ook een belangrijke rol als adviseur van het ministerie van Infrastructuur en Milieu ten aanzien van de Rav. RVO.nl beantwoordt bijvoorbeeld vragen over de Rav en ondersteunt bij wijzigingen van de Rav. De aanwezigheid en inzet van kennis en kunde bij RVO.nl is onder meer geregeld via een opdracht van de directeur-generaal Milieu en Internationaal van het ministerie van Infrastructuur en Milieu aan RVO.nl (brief met bijlage van 18 december 2014, kenmerk IENM/BSK-2014/277559).

Het mandaat ziet niet op het vaststellen van emissiefactoren in de bijlage bij de Rav. Een dergelijk besluit wordt beschouwd als het vaststellen van algemeen verbindende voorschriften. Die bevoegdheid kan niet worden gemandateerd op grond van artikel 10:3, tweede lid, onder a, van de Algemene wet bestuursrecht. De vaststelling, wijziging en intrekking van emissiefactoren in de Rav blijft de bevoegdheid van de Minister van Infrastructuur en Milieu.

Het besluit brengt geen administratieve lasten of bedrijfseffecten met zich mee. Wel heeft de overheveling van bevoegdheden in het kader van de Rav naar RVO.nl tot gevolg dat kennis en kunde bij RVO.nl aanwezig zijn, en minder noodzakelijk zijn binnen het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dit betekent een verschuiving van de lasten van het ministerie naar RVO.nl. Via de eerdergenoemde opdracht betaalt het ministerie een bedrag aan RVO.nl om de taken uit te voeren. De mandatering van bevoegdheden gaat niet gepaard met een overdracht van personeel.

Voor wat betreft het overgangsrecht is ervoor gekozen de reeds ingediende bezwaarschriften niet door RVO.nl te laten behandelen. Het initiële besluit is immers niet door RVO.nl genomen. Dit zou voor de belanghebbende verwarring kunnen opleveren. Hetzelfde geldt voor de bevoegdheid tot het voeren van procedures omtrent beroepschriften die zijn ingediend voor de inwerkingtreding van dit besluit. Bezwaar- en beroepschriften die na inwerkingtreding worden ingediend zullen wel door RVO.nl worden behandeld, omdat de expertise omtrent de Rav bij RVO.nl aanwezig is.

Dit besluit wijkt af van de systematiek van de vaste verandermomenten zoals geregeld in aanwijzing 174 van de Aanwijzingen voor de regelgeving. Deze afwijking berust op de afwijkingsgrond genoemd in het vierde lid, onderdeel b, van aanwijzing 174, die betrekking heeft op spoed- of noodregelgeving. De inwerkingtreding heeft spoed, omdat de benodigde kennis reeds bij RVO.nl ligt. Bovendien worden aanvragen voor bijzondere emissiefactoren reeds ingediend bij RVO.nl op grond van artikel 3, tweede lid, van de Rav. Voor diegenen die belang hebben bij de regeling, brengt dit wijzigingsbesluit geen verandering.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, W.J. Mansveld

Naar boven