Benoeming en bezoldiging lid van bestuur Stichting Autoriteit Financiële Markten

De Minister van Financiën deelt hierbij mede dat bij besluit van 10 juli 2015 mevrouw prof. mr. dr. F. de Vries met ingang van 1 oktober 2015 voor de duur van vier jaren is benoemd tot lid van het bestuur van de Stichting Autoriteit Financiële Markten.

Bij gezamenlijk besluit van de ministers van Financiën en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad, is de bezoldiging van mevrouw prof. mr. dr. F. de Vries, op basis van artikel 2.4, tweede lid, van de Wet Normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT), voor deze benoemingsperiode vastgesteld op maximaal EUR 218.950,– per kalenderjaar. In geval van herbenoeming zal dit bedrag in drie jaar tijd, overeenkomstig het overgangsrecht, worden afgebouwd naar EUR 209.000,– per kalenderjaar.

Bezoldiging voorzitter van bestuur Stichting Autoriteit Financiële Markten

Wat betreft de bezoldiging van de voorzitter van het bestuur van de Stichting Autoriteit Financiële Markten, mevrouw ir. M. Van Vroonhoven MBA, is op basis van artikel 2.4, tweede lid, van de WNT bij gezamenlijk besluit van de ministers van Financiën en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad, beslist dat die in geval van herbenoeming per 1 januari 2019 in drie jaar tijd, overeenkomstig het overgangsrecht, zal worden afgebouwd naar maximaal EUR 220.000,– per kalenderjaar.

Toelichting

De Stichting Autoriteit Financiële Markten (AFM) valt onder de WNT. Topfunctionarissen bij de AFM zijn dan ook onderworpen aan het WNT-bezoldigingsmaximum. Op grond van artikel 2.4 van de WNT kan op individuele basis worden besloten dat partijen een hogere bezoldiging mogen overeenkomen dan de maximumbezoldiging. De Minister van Financiën en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben conform artikel 2.4, tweede lid, van de WNT in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad besloten, dat mevrouw prof. mr. dr. F. de Vries en mevrouw ir. M. van Vroonhoven MBA beiden afzonderlijk op individuele basis in aanmerking komen voor een hogere bezoldiging dan het WNT-bezoldigingsmaximum in verband met de vervulling van het lidmaatschap van het bestuur van de AFM. Daartoe wordt het volgende opgemerkt.

De AFM oefent het gedragstoezicht uit op financiële markten en beslist omtrent de toelating van financiële ondernemingen tot die markten. Daarmee vervult de AFM een belangrijke publieke taak als toezichthouder. Voor de goede taakuitoefening worden dan ook aan de leden van haar bestuur bijzondere eisen gesteld. Overeenkomstig artikel 1:26, vierde lid, van de Wet op het financieel toezicht stelt de raad van toezicht van de AFM een functieprofiel op ten behoeve van een vacature in het bestuur van de AFM. Dit functieprofiel dient te passen in de profielschets van het bestuur als geheel en bevat onder andere de benodigde deskundigheid, ervaring en vaardigheden waarnaar gezocht wordt. Zo is bij de leden van het bestuur onder meer specialistische kennis van en/of ervaring met de financiële markten vereist, waardoor voor de werving van leden van haar bestuur onvermijdelijk is dat wordt geconcurreerd met de markt. Als gevolg hiervan en gezien de unieke set van kennis en ervaring van de betreffende personen, zoals hieronder kort zal worden geschetst, is het gelet op de bijzondere omstandigheden van deze gevallen noodzakelijk geacht een uitzondering op basis van 2.4, tweede lid, van de WNT toe te staan.

Mevrouw prof. mr. dr. F. de Vries

Mevrouw prof. mr. dr. F. de Vries beschikt over unieke ervaring met en kennis van het financieel toezicht in zowel de wetenschap als de toezichtpraktijk. Zij is bijzonder hoogleraar Toezicht en heeft twaalf jaar bij De Nederlandsche Bank gewerkt in diverse managementfuncties. Daarnaast beschikt zij over een breed netwerk van internationale toezichthouders en heeft zij ervaring met de rol van financiële toezichthouders en het speelveld waarin zij opereren.

Mevrouw ir. M. van Vroonhoven MBA

Mevrouw ir. M. van Vroonhoven MBA beschikt over een zodanig unieke combinatie van leidinggevende ervaring bij zowel private ondernemingen in de financiële sector (ING, Nationale Nederlanden) als binnen de (semi)publieke sector (NS) dat zij in aanmerking komt voor de individuele mogelijkheid van afwijking van het WNT-bezoldigingsmaximum. Zij is thans voorzitter van het bestuur van de AFM en ten aanzien van haar huidige benoemingstermijn is de bezoldiging reeds eerder vastgesteld. In geval van herbenoeming is het van belang dat zij voor de AFM behouden kan worden.

Naar boven