Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 19 augustus 2015, houdende regels voor het aanbieden van vaccinaties door de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (Regeling vaccinatieprogramma)

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 68d van de Wet publieke gezondheid;

Besluit:

HOOFDSTUK I ALGEMEEN

Artikel 1

  • 1. De bestuurscolleges van de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba dragen zorg voor het aanbieden van vaccinaties volgens het in de bijlage opgenomen schema.

  • 2. In bijzondere gevallen kan de toediening van de vaccins, bedoeld in het eerste lid, aan een niet of niet volledig gevaccineerde tot de leeftijd van negentien jaar worden aangemerkt als te geschieden in het kader van de uitvoering van het vaccinatieprogramma.

Artikel 2

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 oktober 2015.

Artikel 3

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling vaccinatieprogramma Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Deze regeling wordt met de toelichting in de Staatscourant geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

BIJLAGE:

Voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba:

  • a. in de leeftijd tot 1 maand het hepatitis B-vaccin indien de moeder van de verzekerde HbsAg-positief is;

  • b. in de leeftijd van 2-15 maanden: gecombineerd Difterie-, Kinkhoest-, Tetanus-, Poliomyelitis-, Haemophilus influenzae type b-, hepatitis B-vaccin alsmede geconjugeerd pneumokokkenvaccin;

  • c. in de leeftijd van 3-16 maanden: gecombineerd Difterie-, Kinkhoest-, Tetanus-, Poliomyelitis, Haemophilus influenzae type b-, hepatitis B-vaccin;

  • d. in de leeftijd van 4-17 maanden: gecombineerd Difterie-, Kinkhoest-, Tetanus-, Poliomyelitis-, Haemophilus influenzae type b-, hepatitis B-vaccin alsmede geconjugeerd pneumokokkenvaccin;

  • e. in de leeftijd van 11-23 maanden: gecombineerd Difterie-, Kinkhoest-, Tetanus-, Poliomyelitis-, Haemophilus influenzae type b-, hepatitis B-vaccin alsmede geconjugeerd pneumokokkenvaccin;

  • f. in de leeftijd van 14-23 maanden: gecombineerd Bof-, Mazelen-, Rubella-vaccin alsmede geconjugeerd meningokokken C-vaccin.

Voor Bonaire daarnaast:

  • g. geboren in het vierde kalenderjaar, voorafgaande aan het lopende kalenderjaar: gecombineerd Difterie-, Kinkhoest-, Tetanus-, Polio-vaccin;

  • h. geboren in het negende kalenderjaar, voorafgaande aan het lopende kalenderjaar: gecombineerd Difterie-, Tetanus-, Polio-vaccin alsmede gecombineerd Bof-, Mazelen-, Rubella-vaccin.

Voor Sint Eustatius daarnaast:

  • i. geboren in het vierde kalenderjaar, voorafgaande aan het lopende kalenderjaar: gecombineerd Difterie-, Kinkhoest-, Tetanus-, Polio-vaccin alsmede gecombineerd Bof-, Mazelen-, Rubella-vaccin.

  • j. geboren in het negende kalenderjaar, voorafgaande aan het lopende kalenderjaar: gecombineerd Difterie-, Tetanus-, Polio-vaccin;

  • k. geboren in het tiende kalenderjaar, voorafgaande aan het lopende kalenderjaar: vaccinatie tegen baarmoederhalskanker (veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV).

Voor Saba daarnaast:

  • l. geboren in het vierde kalenderjaar, voorafgaande aan het lopende kalenderjaar: gecombineerd Difterie-, Kinkhoest-, Tetanus-, Polio-vaccin;

  • m. geboren in het negende kalenderjaar, voorafgaande aan het lopende kalenderjaar: gecombineerd Difterie-, Tetanus-, Polio-vaccin alsmede gecombineerd Bof-, Mazelen-, Rubella-vaccin;

  • n. geboren in het negende kalenderjaar, voorafgaande aan het lopende kalenderjaar: vaccinatie tegen baarmoederhalskanker (veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV).

Schematisch ziet het vaccinatieprogramma voor de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba er als volgt uit:

Bonaire

Fase

Leeftijd

Prik 1

Prik 2

Fase 1

0 maanden

HepB*)

 
 

2 maanden

DKTP-Hib-HepB

Pneu

 

3 maanden

DKTP-Hib-HepB

 
 

4 maanden

DKTP-Hib-HepB

Pneu

 

11 maanden

DKTP-Hib-HepB

Pneu

 

14 maanden

BMR

MenC

Fase 2

4 jaar

DKTP

 

Fase 3

9 jaar

DTP

BMR

Sint Eustatius

Fase

Leeftijd

Prik 1

Prik 2

Fase 1

0 maanden

HepB*)

 

2 maanden

DKTP-Hib-HepB

Pneu

 

3 maanden

DKTP-Hib-HepB

 
 

4 maanden

DKTP-Hib-HepB

Pneu

 

11 maanden

DKTP-Hib-HepB

Pneu

 

14 maanden

BMR

MenC

Fase 2

4 jaar

DKTP

BMR

Fase 3

9 jaar

DTP

 

Fase 4

10 jaar

HPV (2X)

Saba

Fase

Leeftijd

Prik 1

Prik 2

Fase 1

0 maanden

HepB*)

 

2 maanden

DKTP-Hib-HepB

Pneu

 

3 maanden

DKTP-Hib-HepB

 
 

4 maanden

DKTP-Hib-HepB

Pneu

 

11 maanden

DKTP-Hib-HepB

Pneu

 

14 maanden

BMR

MenC

Fase 2

4 jaar

DKTP

Fase 3

9 jaar

DTP

BMR

Fase 4

9 jaar

HPV (2X)

*) Kinderen van wie de moeder besmet is met het hepatitis B-virus (draagster), krijgen binnen 48 uur na de geboorte een hepatitis B-vaccinatie. Bovendien krijgen zij vlak na de geboorte immunoglobulinen (kant-en-klare antistoffen).

TOELICHTING

Algemeen

Op grond van artikel 68d van de Wet publieke gezondheid stelt de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het vaccinatieprogramma vast dat de bestuurscolleges van de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba dienen aan te bieden. Met onderhavige regeling wordt hieraan gevolg gegeven. Basis hiervoor vormt het advies van de Gezondheidsraad van 16 augustus 2012. De Gezondheidsraad heeft onderzocht of er verschillen zijn tussen het Rijksvaccinatieprogramma en het vaccinatieprogramma dat in Caribisch Nederland werd aangeboden. Daarnaast heeft de Gezondheidsraad onderzocht of er vanwege de specifieke epidemiologische situatie in Caribisch Nederland, redenen zijn om daar af te wijken van de inhoud van het Rijksvaccinatieprogramma zoals we dat in Europees Nederland kennen.

De openbare lichamen zijn geconsulteerd over de regeling. Dit heeft niet geleid tot aanpassingen.

Inhoud van het vaccinatieprogramma

Er waren in 2012 drie vaccins die in Europees Nederland wél werden aangeboden en in Caribisch Nederland niet. Het gaat om vaccinatie tegen ziekte veroorzaakt door pneumokokken, meningokokken C en tegen baarmoederhalskanker (veroorzaakt door het humaan papillomavirus, HPV) en voor Bonaire daarnaast ook om vaccinatie tegen ziekte veroorzaakt door hepatitis B. De afgelopen jaren hebben de eilanden, met ondersteuning van het RIVM, gewerkt aan toevoeging van de ontbrekende vaccins1. Inmiddels hebben Saba en Sint Eustatius alle vaccinaties toegevoegd aan hun programma’s. Voor Bonaire ontbreekt alleen nog de HPV-vaccinatie van jonge meisjes. Bonaire heeft aangegeven voor een goede voorbereiding iets meer tijd nodig te hebben. Invoering van dit vaccin is voorzien per september 2015. Overigens zijn in Nederland in 2014 de vaccinatieschema’s voor pneumokokkenvaccinatie en HPV-vaccinatie met één prik teruggebracht. Deze aanpassingen gelden ook voor de eilanden.

Een ander verschil tussen de vaccinatieprogramma’s betreft de vaccinatie tegen polio. Op Bonaire werd het levend verzwakt type poliovaccin gebruikt, dat oraal wordt toegediend. De Gezondheidsraad adviseert om dit vaccin te vervangen door een geïnactiveerd vaccin dat intramusculair wordt toegediend. Dit vermindert het risico op circulatie van het virus onder de bevolking die het gevolg kan zijn van orale vaccinatie. Vanaf 1 januari 2014 is Bonaire overgestapt op het geïnactivieerde poliovaccin.

Tot slot zijn er nog enkele kleine verschillen, zoals de timing van herhalings- en boostervaccinaties. De Gezondheidsraad achtte een zekere mate van flexibiliteit aanvaardbaar, zolang het geen negatieve invloed heeft op de mate van bescherming.

Verschillen met Europees Nederland zijn:

HPV-vaccinatie:

de leeftijd van de HPV-vaccinatie op Saba en Sint Eustatius. Sexarche is gemiddeld vroeger in CN en aangezien HPV-vaccinatie meest effectief is als jonge vrouw nog niet seksueel actief is lijkt een eerdere leeftijd dan 12 jaar verstandig. Momenteel wordt HPV gegeven op 9 jaar op Saba en op 10 jaar op Statia. Voor Bonaire staat invoering gepland in september 2015, op de leeftijd van 9 of 10 jaar.

BMR-vaccinatie:

De tweede BMR-vaccinatie wordt op Sint Eustatius op 4 jarige leeftijd gegeven in plaats van op 9 jaar. Sint Eustatius heeft dit ingevoerd op geleide van een richtlijn van de PAHO. Reden is dat er relatief meer migratie is en daarmee onduidelijkheid over ontvangen vaccinaties. Kinderen zouden dan meer kans hebben op het mislopen van de tweede vaccinatie tegen BMR.

Financiering

Op dit moment worden de vaccins door de eilanden zelf aangeschaft en gedeclareerd bij het Ministerie van VWS. Vanaf 1 juli 2015 zal het RIVM de aanschaf en distributie van de vaccins vanuit Nederland tot aan de opslaglocaties organiseren en financieren. Het RIVM heeft hiertoe al de nodige voorbereidingen getroffen, in samenwerking met de eilanden, en zal deze afronden in de eerste helft van 2015.

De entkosten zijn voor rekening van de eilanden. Deze kunnen betaald worden uit de bijzondere uitkering die op grond van artikel 68g vanaf 1 januari 2014 van kracht is op de eilanden.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers


X Noot
1

Saba: pneumokokken in 2013, meningokokken C in 2012 en HPV in 2012.

Sint Eustatius: pneumokokken in 2013, meningokokken C in 2013 en HPV in 2013.

Bonaire: pneumokokken en hepatitis B in 2012, meningokokken C in 2014.

Naar boven