Kennisgeving inzake aanleg elektriciteitskabel tussen Eemshaven (NL) en Endrup (DK) (Cobra-kabel), Ministerie van Economische Zaken

TenneT TSO B.V. is voornemens een elektriciteitskabel aan te leggen tussen Eemshaven (NL) en Endrup (DK) samen met de Deense netbeheerder Energinet.dk (de Cobra-kabel). Deze kabel is noodzakelijk voor de uitwisseling van stroom tussen beide landen. Op 19 mei 2015 heeft de Minister van Economische Zaken de vergunningaanvragen voor dit project van TenneT ontvangen.

Op 18 augustus 2015 heeft de Minister van Economische Zaken vastgesteld dat de informatie die nodig is om inhoudelijk op de vergunningaanvragen te kunnen beslissen, aanwezig is.

Doel van Cobra-kabel

Het doel van de kabel is het vergroten van de capaciteit om tussen Europese lidstaten stroom uit te wisselen (de interconnectie-capaciteit). Om die reden ontvangt het project een Europese subsidie. Door de Cobra-kabel kan Nederland groene stroom van Deense windparken importeren. Bovendien kan door de kabel de investering in reservecapaciteit in beide landen worden beperkt.

Besluit over benodigde informatie voor vergunningverlening

Het project Cobra-kabel valt onder de Rijkscoördinatieregeling (RCR). Dit houdt in dat de Ministers van Economische Zaken (EZ) en van Infrastructuur en Milieu (IenM) gezamenlijk een inpassingsplan voor het kabeltracé en het converterstation vaststellen. De Minister van Economische Zaken coördineert de vergunningverlening voor het project.

Op het project COBRA-kabel is, naast de RCR, ook Europese regelgeving van toepassing1.

Dit betekent onder meer dat TenneT, anders dan bij de RCR, de vergunningaanvragen voor het project indient bij de Minister van EZ in plaats van bij de bevoegde gezagen die op deze aanvragen beslissen. De Minister van EZ fungeert daarmee als één loket (one-stop-shop) voor de vergunningaanvragen van het project. De Minister van EZ bepaalt of de informatie die nodig is om op de aanvragen te kunnen beslissen, aanwezig is. Na raadpleging van de bevoegde gezagen die op de vergunningaanvragen beslissen, heeft de Minister van EZ op 18 augustus 2015 besloten dat de door TenneT aangeleverde informatie volstaat voor de inhoudelijke besluitvorming over de vergunningaanvragen.

Informatie inzien

Het besluit dat de benodigde informatie aanwezig is, kunt u inzien op: www.bureau-energieprojecten.nl.

Wat gebeurt hierna?

De ontwerpbesluiten op de vergunningaanvragen en het ontwerp van het inpassingsplan zullen na de zomer ter inzage worden gelegd. U wordt dan in de gelegenheid gesteld om zienswijzen in te dienen.

Meer informatie

Uitgebreide informatie vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl en www.tennet.eu/nl/nl/net-projecten/internationale-verbindingen/cobracable.html. Heeft u na het bezoeken van de website nog vragen,dan kunt u bellen met Bureau Energieprojecten, T (070) 379 89 79.


X Noot
1

Verordening (EU) Nr. 347/2013 van het Europees parlement en de Raad van 17 april 2013 betreffende de richtsnoeren voor de trans-Europese energie-infrastructuur en tot intrekking van Beschikking nr. 1364/2006/EG en tot wijziging van de Verordeningen (EG) nr. 713/2009, (EG) nr. 714/2009 en (EG) nr. 715/2009 (PbEU 2013, L 115).

Naar boven