Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 28 januari 2015, 2014-0000187842, tot intrekking van de Tijdelijke regeling inkomensondersteuning AOW-pensioengerechtigden en de Regeling koopkrachttegemoetkoming niet-KOB-gerechtigden met een AOW-pensioen

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel de artikelen 3, eerste lid, juncto artikel 9, van de Kaderwet SZW-subsidies en 34a, eerste lid, van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen;

Besluit:

Artikel 1

1. De Tijdelijke regeling inkomensondersteuning AOW-pensioengerechtigden wordt ingetrokken.

2. De Regeling koopkrachttegemoetkoming niet-KOB-gerechtigden met een AOW-pensioen wordt ingetrokken.

Artikel 2

Deze regeling treedt in werking op het tijdstip waarop de Wet van 28 januari 2015 tot wijziging van de Algemene Ouderdomswet, de Wet financiering sociale verzekeringen, de Participatiewet en de Wet op de huurtoeslag in verband met het toekennen van een inkomensondersteuning aan personen die een uitkering ontvangen op grond van de Algemene Ouderdomswet en intrekking van de Wet mogelijkheid koopkrachttegemoetkoming oudere belastingplichtigen (Stb. 2015, 28) in werking treedt.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 28 januari 2015

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, J. Klijnsma

TOELICHTING

Artikel V van de Wet van 28 januari 2015 tot wijziging van de Algemene Ouderdomswet, de Wet financiering sociale verzekeringen, de Participatiewet en de Wet op de huurtoeslag in verband met het toekennen van een inkomensondersteuning aan personen die een uitkering ontvangen op grond van de Algemene Ouderdomswet en intrekking van de Wet mogelijkheid koopkrachttegemoetkoming oudere belastingplichtigen (Stb. 2015, 28) (hierna: Wet inkomensondersteuning) regelt de intrekking van de Wet mogelijkheid koopkrachttegemoetkoming oudere belastingplichtigen (Wet mkob). De intrekking van die wet heeft als gevolg dat het op artikel 3 van de wet gebaseerde Uitvoeringsbesluit koopkrachttegemoetkoming oudere belastingplichtigen en de op artikel 13, vierde lid, van de wet gebaseerde Regeling bekostiging koopkrachttegemoetkoming oudere belastingplichtigen van rechtswege zullen vervallen.

De Regeling koopkrachttegemoetkoming niet KOB-gerechtigden met een AOW-pensioen, die ertoe strekt aan alle AOW-gerechtigden die woonachtig zijn in de EU/EER/Zwitserland of verdragslanden en die niet MKOB-gerechtigd zijn, met terugwerkende kracht vanaf 1 juni 2011 – de datum van inwerkingtreding van de Wet mkob – recht te geven op een bedrag ter hoogte van de koopkrachttegemoetkoming, is niet gebaseerd op de Wet mkob, maar op de Kaderwet SZW-subsidies en de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (Wet suwi). Die regeling zal dus met de intrekking van de Wet mkob niet van rechtswege komen te vervallen. Het intrekken van die regeling wordt daarom bij onderhavige ministeriële regeling gerealiseerd.

De Tijdelijke regeling inkomensondersteuning AOW-pensioengerechtigden is destijds, vooruitlopend op de totstandkoming van de Wet inkomensondersteuning, vastgesteld teneinde, gelet op het in verband met artikel 1 van protocol 1 bij het EVRM te treffen overgangsrecht, voor betrokkenen een aankondigingsperiode van ca. zes maanden te treffen.1 Nu de Wet inkomensondersteuning is tot stand gekomen en met ingang van 1 februari 2015 in werking is getreden, heeft de tijdelijke regeling zijn functie gehad en kan deze worden ingetrokken.

Deze regeling treedt in werking op hetzelfde tijdstip als artikel V van de bovengenoemde wet, te weten 1 februari 2015.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, J. Klijnsma


X Noot
1

Kamerstukken II 2013/14, 34 015, nr. 3, p. 6.

Naar boven