Besluit van de Minister van Veiligheid en Justitie van 4 augustus 2015, nr. 665173 tot wijziging van de Beleidsregels particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus in verband met de overdracht van wettelijke taken met betrekking tot de bekwaamheid van beveiligers naar de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)

De Minister van Veiligheid en Justitie,

Besluit:

ARTIKEL I

De Beleidsregels particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus worden als volgt gewijzigd:

A

Onderdeel 2.4.2 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de eerste alinea wordt ‘SVPB/ECABO-certificaat’ vervangen door ‘SVPB certificaat’.

2. In de tweede alinea vervalt ‘, op grond van artikel 8:1 van de Wet milieubeheer,’.

B

Onderdeel 3.1 onder Blauw legitimatiebewijs wordt in de laatste en voorlaatste alinea als volgt gewijzigd:

‘SVPB/ECABO’ wordt vervangen door ‘SVPB’.

C

Onderdeel 4 komt te luiden:

4. Erkenning van en toezicht op praktijkopleidingen

Relevant artikel: artikel 5, derde lid van de regeling

De opleiding Beveiliger maakt onderdeel uit van de landelijke kwalificatiestructuur zoals omschreven in de Wet Educatie Beroepsonderwijs en het kwalificatiedossier Particuliere beveiliging dat is vastgesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) is door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aangewezen om leerbedrijven te erkennen. Op erkende leerbedrijven, wordt toezicht uitgeoefend op het praktijkleren voor de opleiding Beveiliger door Stichting eX:plain (eX:plain).

Praktijkleren dient plaats te vinden in de beroepspraktijk en niet alleen middels simulatie. De invoering van het legitimatiebewijs met een maximale duur van 12 maanden voor die personen die de praktijkopleiding Beveiliger volgen is gekoppeld aan een aantal voorwaarden die moeten voorkomen dat enerzijds misbruik van deze regeling wordt gemaakt en anderzijds garanderen dat de leerling conform de opleidingseisen in de praktijk wordt opgeleid. Bij de uitoefening van het toezicht wordt de ‘Kwaliteitsbevorderende Dienstverlening’ gehanteerd.

eX:plain is verantwoordelijk voor de uitvoering van dit toezicht en voor het ondersteunen van leerbedrijven. Het toezicht vindt plaats door middel van bedrijfscontacten en bedrijfsbezoeken waarbij ten minste aandacht is voor controle op groene legitimatiebewijzen, uniformdracht en het gebruik van het voorgeschreven praktijkmateriaal.

Leerbedrijven die zich niet houden aan de regels kunnen hun erkenning als leerbedrijf kwijtraken. Daarnaast meldt eX:plain geconstateerde omissies van zaken die betrekking hebben op de naleving van de wet of de cao particuliere beveiliging aan de betreffende toezichthoudende organisatie.

De procedure voor toezicht wordt door eX:plain periodiek afgestemd met het Ministerie van Veiligheid en Justitie en Stichting Opleidingsfonds Beveiligingsbranche (SOBB). eX:plain rapporteert aan SOBB in de vorm van jaarrapportages over het verloop van het toezicht.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 17 augustus 2015.

Dit besluit wordt in de Staatscourant geplaatst.

’s-Gravenhage, 4 augustus 2015

De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur

Naar boven