Verkeersbesluit
Logo Assen
Eenheid Leefomgeving
Nr. 9600-2015
Onderwerp: Verkeersbesluit parkeerverbod Dr. A.F. Philipsweg
Burgemeester en wethouders van Assen:
hierbij het volgende overwegende:
Parkeerverbod Dr. A.F. Philipsweg
Sinds de invoering van het betaald parkeren op het Veemarktterrein is de parkeerdruk op de Dr. A.F. Philipsweg toegenomen. Weggebruikers met bestemming Stadsbedrijvenpark of Centrum parkeren in toenemende mate in de zuidelijke berm van de Dr. A.F. Philipsweg of op de particuliere parkeerterreinen bij de bedrijven.
Het parkeren in de zuidelijke berm van de Dr. A.F. Philipsweg is ongewenst uit oogpunt van de verkeersveiligheid. De berm is niet ingericht voor het parkeren en bij het in- en inparkeren ontstaan er conflicten met het verkeer op de rijbaan.
Onderhavige maatregelen dienen ter verbetering van de verkeersveiligheid en het beheer en onderhoud van de bermen.
Maatregelen
De maatregelen genoemd in dit besluit hebben betrekking op de Dr. A.F. Philipsweg, tussen de Industrieweg en Havenkade. Voor het instellen van een parkeerverbod zone wordt op de betreffende locatie conform de bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 de borden E1 en onderborden OB502 (aanduiding linker- en rechterzijde) geplaatst.
Belangenafweging
Het verkeersbesluit wordt genomen in het belang van de veiligheid van de weg, het beschermen van weggebruikers en passagiers, het in standhouden van de weg en het waarborgen van bruikbaarheid daarvan en het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.
Het parkeren in de zuidelijke berm van de Dr. A.F. Philipsweg is ongewenst vanwege de veiligheid voor het verkeer op de rijbaan. De berm is niet bestemd en niet ingericht voor het parkeren. Weggebruikers kunnen parkeren op het Veemarktterrein (betaald parkeren) of op de particuliere terreinen bij de bedrijven als ze hier werkzaam zijn of de bedrijven willen bezoeken.
Wet- en regelgeving
Voor bovengenoemde verkeersmaatregelen op basis van artikel 15 en artikel 18 van de Wegenverkeerswet (WVW 1994) en de nadere voorschriften in het Besluit administratieve bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) moet een verkeersbesluit worden genomen. Voor de uitvoering van de bovengenoemde maatregelen moeten, in het belang van de veiligheid op de weg, het beschermen van weggebruikers en passagiers en het in stand houden van de weg, het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan en de vrijheid van het verkeer, verkeerstekens als bedoeld in artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 worden geplaatst en/of verwijderd.
Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.
Burgemeester en wethouders zijn op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.
Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de namens de Korpschef  van de Nationale Politie aangewezen verkeersadviseur.
Gelet op de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer;
b e s l u i t e n :
burgemeester en burgemeester en wethouder om overeenkomstig de bij dit besluit behorende situatieschets een verbod tot parkeren in te stellen door het plaatsen van de borden E1 en onderborden OB502 (aanduiding linker- en rechterzijde) in de zin van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990
5 juni 2015
Burgemeester en wethouders van Assen,
namens hen,
manager Eenheid Leefomgeving,
R.Stoffelsma
Dit besluit treedt in werking op de dag na de openbare bekendmaking ervan. Iedere belanghebbende die het met dit besluit niet eens is kan daartegen binnen zes weken na de datum van openbare bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Deze dient te worden gericht aan burgemeester en wethouders van de gemeente Assen, Eenheid Leefomgeving, Postbus 30018, 9400 RA Assen.
Naar boven