Verkeersbesluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland nr.649247/649257, tot het instellen van een verbod om stil te staan door het aanbrengen van een gele doorgetrokken streep op het Zijdelveld ter hoogte van de inrit/uitrit van hotel Hengelsport in de gemeente Uithoorn.
Logo Noord-Holland
 
 
 
Aanleiding
Aan het Zijdelveld bevindt zich hotel Hengelsport. Het hotel heeft tevens een restaurant en dient te voldoen aan diverse veiligheidseisen vanwege onder andere de aanwezigheid van groepen mensen. Een van de eisen is dat het hotel goed bereikbaar moet zijn voor brandweer en andere hulpdiensten. Het Zijdelveld is een smalle weg. Aan de noordoostzijde van deze weg bevindt zich een parkeerstrook. Deze strook staat vaak vol met geparkeerde voertuigen. Er worden ook voertuigen geparkeerd aan de overzijde van de inrit/uitrit van hotel Hengelsport.
 
Gebleken is dat hulpdiensten -en dan met name de brandweer- hinder ondervindt van geparkeerde voertuigen tegenover de inrit/uitrit van hotel Hengelsport. Op een moment dat daar een calamiteit is, kunnen zij door de geparkeerde voertuigen geen toegang krijgen tot het hotelterrein. De geparkeerde voertuigen bemoeilijken de hulpverlening. Op dit moment is er geen handhaving mogelijk omdat er geen stopverbod geldt. De eigenaar van het Hotel heeft gevraagd om een gele streep (stopverbod) tegenover zijn inrit/uitrit. Voor het aanbrengen van een gele doorgetrokken streep dient een verkeersbesluit te worden genomen.
 
Motivering en maatregelen
Na het verzoek van de eigenaar is contact opgenomen met de brandweer. De brandweer is ter plaatse gegaan en heeft een onderzoek uitgevoerd naar de bereikbaarheid van hotel Hengelsport.
 
Gebleken is dat zij vanaf de smalle weg niet zonder meer de brug naar het hotel kunnen opdraaien. Daarvoor zou er meerdere keren heen en weer ‘gestoken’ moeten worden, en dat achten zij niet wenselijk in het kader van de snelheid van hulpverlening. De brandweer adviseerde om de parkeerstrook vrij te houden (er bij te trekken) zodat zij eenvoudiger en sneller met een brandweervoertuig de draai naar het hotelterrein kunnen maken. De parkeerstrook dient daarvoor ruim afgezet te worden. Zij gaven aan dat als zij geen gebruik kunnen maken van de volledige breedte van de rijbaan  –dus inclusief parkeerstrook-, zij zeer slecht/niet het terrein van het hotel kunnen oprijden.
 
Als wegbeheerder hebben wij een verantwoordelijkheid naar de gebruikers van onze weg. Veiligheid is voor ons daarbij zeer belangrijk. Het kan gaan om verkeersveiligheid en om veiligheid in het algemeen. Bereikbaarheid voor hulpdiensten bij calamiteiten vinden wij als wegbeheerder zeer belangrijk en een zwaarwegend belang.
 
Na het advies van de brandweer hebben wij als wegbeheerder eerst een wit kruis op het wegdek tegenover de inrit/uitrit geplaatst om het parkeren tegenover de inrit/uitrit te ontmoedigen. Omwonenden die hierover vragen stelden, informeerden wij over de conclusies van de brandweer. Helaas heeft dit er niet voor gezorgd dat de strook tegenover de inrit/uitrit vrij blijft van voertuigen.
 
Om ervoor te zorgen dat de bereikbaarheid van hotel Hengelsport is gewaarborgd, en hulpdiensten hun werk kunnen uitoefenen, hebben wij besloten om een gele doorgetrokken streep (stopverbod) aan te brengen ter hoogte van de inrit/uitrit van hotel Hengelsport. Zo wordt het voor weggebruikers duidelijk dat stoppen en parkeren daar niet is toegestaan.  Gekozen is voor een stopverbod in plaats van een parkeerverbod omdat de bereikbaarheid voor hulpdiensten altijd gewaarborgd dient te zijn en niet dient te worden belemmerd door (kort stilstaande) voertuigen.
 
Noodzaak en doelstelling verkeersbesluit
Op grond van artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) moet voor het aanbrengen van een gele doorgetrokken streep een verkeersbesluit worden genomen. De doelstellingen van dit verkeersbesluit zijn het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan, het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid voor het verkeer en het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte hinder. Deze belangen zijn genoemd in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994.
 
Verplicht overleg
Over een verkeersbesluit moet op grond van artikel 24 van het BABW overleg worden gevoerd met de korpschef van de nationale politie. De daartoe gemachtigde verkeersadviseur van de politie Eenheid Amsterdam heeft ingestemd met de maatregel.
 
Afweging belangen
De gele doorgetrokken streep neemt de plaats in van circa drie voertuigen. Door het plaatsen van deze doorgetrokken gele streep kunnen (mogen) bewoners en bezoekers van het Zijdelveld niet meer parkeren tegenover de uitrit van hotel Hengelsport. Zij zullen hun voertuig verderop moeten parkeren. Het is ons bekend dat er langs deze weg weinig parkeerplaatsen zijn ter hoogte van de woningen. Aan het begin van het Zijdelveld zijn wel parkeerplaatsen. Deze bevinden zich voor de bewoners nabij hotel Hengelsport op enige afstand (circa 300 meter). In het uiterste geval, als alle parkeerplaatsen in de buurt van hotel Hengelsport bezet zijn, kunnen zij hun voertuigen daar parkeren.
Wij hebben het veiligheidsbelang van hotel Hengelsport, het bereikbaarheidsbelang van de brandweer en het parkeerbelang van de bewoners tegen elkaar afgewogen. Wij hebben daaruit geconcludeerd dat het veiligheidsbelang van het hotel en het (algemene) bereikbaarheidsbelang van de brandweer zwaarder weegt dan de belangen van de individuele bewoner die zijn voertuig in de nabijheid van zijn woning wil parkeren.
 
Bevoegdheid
Het weggedeelte waar deze maatregelen voor worden getroffen, is in beheer bij de provincie Noord-Holland. Daarom zijn wij (Gedeputeerde Staten van Noord-Holland) op grond van artikel 18 lid 1, sub b van de Wegenverkeerswet 1994 het bevoegde bestuursorgaan om dit verkeersbesluit te nemen.
 
BESLUIT
Gelet op het voorgaande besluiten wij:
 
  • 1.
    door het aanbrengen van een gele doorgetrokken streep als bedoeld in artikel 23 lid 1 sub g van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990, een verbod om stil te staan (stopverbod) in te stellen op de noordzijde van het Zijdelveld te Uithoorn ter hoogte van de inrit/uitrit van hotel Hengelsport (op de locatie waar nu het parkeerkruis is aangebracht);
  • 2.
    van dit besluit mededeling te doen in de Staatscourant.
 
Haarlem, 28 juli 2015

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland

Namens dezen,

F.J. van der Linden, Sectormanager Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur

Mededelingen
 
1. Als u belanghebbende bent kunt u binnen zes weken na de publicatie van dit besluit schriftelijk bezwaar aantekenen. Het bezwaarschrift kunt u sturen aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, ter attentie van de secretaris van de Hoor- en adviescommissie, Postbus 123, 2000 MD Haarlem.
U kunt telefonisch een folder aanvragen over de bezwaarprocedure (023-514 41 41) of voor meer informatie de provinciale website bezoeken: www.noord-holland.nl.
2. Voor vragen of opmerkingen over het besluit kunt u bellen met mevrouw R. Puggioni, werkzaam bij de afdeling Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur, tel. (023) 514 34 46.
Naar boven