Publicatie m.e.r.-beoordelingsbesluit DroomPark Hooge Veluwe
Logo Arnhem
De gemeenteraad heeft op 28 april 2015 een m.e.r.-beoordelingsbesluit vastgesteld ten behoeve van de ontwikkeling van DroomPark Hooge Veluwe.
Aanleiding
Het recreatiepark DroomPark Hooge Veluwe (gelegen aan de Koningsweg in Arnhem-Noord) heeft plannen om het park op te knappen en daarmee aantrekkelijker te maken voor toeristen. Het huidige park dat vlakbij de entree van het Nationale Park De Hoge Veluwe in het Arnhemse buitengebied ligt is verouderd. Het idee is om meer in te spelen op de huidige wensen van toeristen door onder meer het creëren van luxe recreatiewoningen en groepsaccommodaties. Deze herontwikkeling van het recreatiepark is in strijd met het vigerende bestemmingsplan. Om de herontwikkeling mogelijk te maken is een bestemmingsplanwijziging nodig. Uitgangspunt van de ontwikkeling is het door het college in maart 2014 vastgestelde Masterplan.
In verband met de ligging van het recreatiepark binnen het Natura 2000‐gebied Veluwe moet tevens beoordeeld worden of voor de ontwikkeling een Milieu Effect Rapport (mer) moet worden opgesteld (m.e.r.-beoordeling).
Waarom een m . e . r . - beroordelingsbesluit ?
In het Besluit Milieueffectrapportage is aangegeven voor welke activiteiten een onderzoek naar de milieueffecten moet worden gedaan. Op grond van bijlage D (activiteit 10) van dit Besluit is de aanleg, wijziging of uitbreiding van 'vakantiedorpen en hotelcomplexen buiten stedelijke zones met bijbehorende voorzieningen' milieueffectrapportage (m.e.r).‐beoordelingsplichtig wanneer deze activiteit een oppervlakte van meer dan 25 ha of meer dan 10 ha in een gevoelig gebied behelst. Het bestemmingsplan vormt hierbij het m.e.r.‐beoordelingsplichtig besluit.
De beoogde herontwikkeling van De Hooge Veluwe heeft een omvang van 17,04 ha. Het plangebied is gelegen binnen het Natura 2000‐gebied Veluwe, in het Nationaal Landschap Veluwe en aan de rand van het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Daarmee betreft het een ontwikkeling van meer dan 10 ha in gevoelig gebied. Voor het bestemmingsplan is daarom een m.e.r.‐beoordelingsprocedure noodzakelijk.
Wat houdt een m . e . r . -beoordeling in?
Voorafgaande aan de besluitvorming over een activiteit, die onder de m.e.r.‐beoordelingsplicht valt (in dit geval het bestemmingsplan), neemt het bevoegd gezag, de gemeenteraad van Arnhem, op basis van een m.e.r.‐beoordelingsnotitie een besluit of de volledige procedure van de project-m.e.r. al dan niet moet worden gevolgd. De wettelijke regeling voor de m.e.r.‐beoordeling gaat uit van het principe 'nee, tenzij'. Dat wil zeggen: een project m.e.r.‐procedure is alleen noodzakelijk als er sprake is van 'belangrijke nadelige gevolgen' die het betreffende project voor het milieu kan hebben. Hiervoor is een m.e.r.-beroordelingsnotitie opgesteld.
Mer -beoordelingsbesluit
Op grond van deze m.e.r.‐beoordelingsnotitie heeft de gemeenteraad geoordeeld dat de ontwikkelingen die het bestemmingsplan mogelijk geen negatieve milieueffecten zullen veroorzaken die een volwaardige project m.e.r.‐procedure wenselijk of noodzakelijk maken. Deze conclusie is getoetst door de commissie-m.e.r.. De commissie heeft op 7 juli 2015 advies uitgebracht over de m.e.r.-beoordelingsnotitie. Op basis van de stukken en de toelichting is geconcludeerd dat het voornemen niet tot belangrijke negatieve milieugevolgen kan leiden en dat daarom geen volledige m.e.r. hoeft te worden opgesteld. Met dit advies is ook het besluit van de gemeenteraad van 28 april in werking getreden en dat betekent dat er geen volledige m.e.r.-procedure doorlopen hoeft te worden.
P rocedure
Op grond van artikel 6.3 van de Algemene wet bestuursrecht wordt deze beoordeling beschouwd als een voorbereidingsbeslissing, waartegen geen bezwaar of beroep open staat, tenzij belanghebbenden door het m.e.r.-beoordelingsbesluit rechtstreeks (dus los van het voor te bereiden besluit, in dit geval het bestemmingsplan) in hun belang worden getroffen. Deze belanghebbenden kunnen een bezwaarschrift in dienen bij burgemeester en wethouders van de gemeente Arnhem, Postbus 9029, 6800 EL Arnhem. Anderen kunnen bezwaren tegen dit besluit kenbaar maken tijdens de ter inzage legging van het vastgestelde bestemmingsplan 'DroomPark Hooge Veluwe'. De vaststelling is eind september 2015 gepland waarna het vastgestelde bestemmingsplan ter inzage wordt gelegd. Dit zal op de wettelijk voorgeschreven wijze worden gepubliceerd.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer Lagerberg, tel. nr.: 026-3773391 van de Afdeling Ruimte B.
Naar boven