KENNISGEVING Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Stationseiland en besluit om geen exploitatieplan vast te stellen
Logo Amsterdam
Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken ingevolge de artikelen 3.8 en 6.14 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) het volgende bekend.
De gemeenteraad van Amsterdam heeft bij besluit van 1 juli 2015, het bestemmingsplan Stationseiland opnieuw vastgesteld ten opzichte van het op 19 december 2013 vastgestelde bestemmingsplan.
Dit besluit tot gewijzigde vaststelling betreft het herzien van enkele planregels ten gevolge van de tussenuitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 25 maart 2015 (nr. 201401827/1/R1) op het beroep tegen het eerdere vaststellingsbesluit van 19 december 2013 (bestuurlijke lus).
Omschrijving plangebied
Het plangebied van het bestemmingsplan Stationseiland wordt in het noorden begrensd door het IJ, in het oosten door de Oostertoegang, in het zuiden door het Open Havenfront en in het westen door de Westertoegang.
Gelet op actualiseringsverplichting op grond van het bepaalde in de Wro is het noodzakelijk een bestemmingsplan vast te stellen dat voorziet in een actueel juridisch planologische regeling voor dit gebied. Met de vaststelling van dit bestemmingsplan wordt hierin voorzien. Het bestemmingsplan is overwegend conserverend van aard.
Omschrijving plan, bestuurlijke lus
Het bestemmingsplan betreft een actualisering van het voorgaande bestemmingsplan Stationseiland uit 2003. Het nieuwe bestemmingsplan is overwegend conserverend van aard, in die zin dat het aansluit op de huidige planologische planregeling en tussentijds vergunde uitbreidingen, en uitbreiding van bestaande functies slechts in zeer beperkte mate worden toegestaan.
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft enkele gebreken geconstateerd in het op 19 december 2013 vastgestelde bestemmingsplan Stationseiland en heeft via bovengenoemde tussenuitspraak de zogeheten “bestuurlijke lus” toegepast. Hierbij heeft de Afdeling  de gemeenteraad opgedragen om de gebreken te herstellen, met in achtneming van de overwegingen in de tussenuitspraak, zonder dat daarbij toepassing hoeft te worden gegeven aan afdeling 3.4. van de Awb.
Wijzigingen ten opzichte van het eerder vastgestelde bestemmingsplan
De regels zijn als volgt gewijzigd:
  • a.
    na artikel 6.3.1 sub c wordt ingevoegd artikel 6.3.1, sub d, waarvan de tekst luidt: “aan de steigers in het Open Havenfront is uitsluitend een op- en of afstapvoorziening van bedrijfsvaartuigen toegestaan”;
  • b.
    artikel 6.3.1. sub d en e te vernummeren naar e, respectievelijk f.
Exploitatieplan
De gemeenteraad heeft tevens besloten om geen exploitatieplan vast te stellen omdat het verhaal van kosten van de grondexploitatie over de in het plan begrepen gronden anderszins is verzekerd en geen noodzaak wordt gezien om een tijdvak of fasering te bepalen of nadere eisen, regels of een uitwerking van regels te stellen.
Terinzagelegging
Het opnieuw vastgestelde bestemmingsplan Stationseiland met bijbehorende stukken en het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen, ligt met ingang van 23 juli 2015 totdat onderstaande beroepstermijn is verstreken, ter inzage op het volgende adres:
• Het Voorlichtingsloket van het stadhuis, Amstel 1, Amsterdam. Bel voor openingstijden 14 020 of kijk op www.centrum.amsterdam.nl.
Het bestemmingsplan Stationseiland met de daarop betrekking hebbende stukken is digitaal raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl. Het planidentificatienummer (ID) is NL.IMRO.0363.A1201BPGST-VG02.
Beroep
Belanghebbenden kunnen met ingang vanaf 23 juli 2015 gedurende zes weken tegen de aangebrachte wijzigingen in het bestemmingsplan beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Géén beroep kan worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs kan worden verweten geen zienswijzen tegen het ontwerp bestemmingsplan naar voren te hebben gebracht.
Het beroep dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.
Inwerkingtreding
Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen, treden in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet.
Voorlopige voorziening
Degene die beroep heeft ingesteld kan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak verzoeken met het oog op onverwijlde spoed een voorlopige voorziening te treffen. Het verzoek dient geadresseerd te worden aan de Raad van State, ter attentie van de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak, postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.
Indien het verzoek tijdens de beroepstermijn wordt ingediend, treden de besluiten niet in werking voordat op het verzoek is beslist.
 
Amsterdam, 22 juli 2015
burgemeester en wethouders,
 
mr. A.H.P. van Gils en mr. E.E. van der Laan
secretaris en burgemeester
Naar boven