Vastgesteld bestemmingsplan Zuidwende-Zuid - Kerkgebouw
Logo Hendrik-Ido-Ambacht
Burgemeester en wethouders van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht maken bekend dat, op grond van het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, de gemeenteraad in de vergadering van 6 juli 2015 het bestemmingsplan Zuidwende –Zuid – Kerkgebouw heeft vastgesteld.
Ligging van het plangebied
Het plangebied ligt op de hoek Krommeweg/Ambachtsezoom en is circa 11.600 m2 groot.
Doel bestemmingsplan
Met het nieuwe bestemmingsplan wordt de ontwikkeling van het door de Gereformeerde Gemeente gewenste kerkgebouw juridisch mogelijk gemaakt. De Gereformeerde Gemeente heeft het voornemen om een kerkgebouw met bijbehorende voorzieningen te realiseren. De locatie zal twee ontsluitingen krijgen:
- een hoofdontsluiting voor autoverkeer van gebruikers en bezoekers van het kerkgebouw op de Krommeweg;
- een tweede (neven)ontsluiting op de Zuidwende voor fietsers en voetgangers en voor gebruik bij calamiteiten;
deze ontsluiting is niet bestemd voor autoverkeer van gebruikers en bezoekers van het kerkgebouw. Het schetsplan van de Gereformeerde Gemeente gaat uit van een kerkgebouw met een hoogte die geleidelijk oploopt van circa 8,30m tot circa 25,60m in de richting van de kerktoren. Deze kerktoren is geprojecteerd in de meest zuidoostelijke punt van het bouwplan en heeft een hoogte van circa 36,50m.
Exploitatieplan
De gemeente is eigenaar van de uit te geven gronden in dit bestemmingsplan. Met het kerkbestuur van de Gereformeerde Gemeente zijn samenwerkingsafspraken gemaakt, die zijn uitgewerkt in een privaatrechtelijke grondtransactie. Het kostenverhaal van de grondexploitatie is verzekerd en daarom is de vaststelling van een exploitatieplan in de zin van afdeling 6.4 van de Wet ruimtelijke ordening niet vereist.
Wijzigingen
Bij de vaststelling van het bestemmingsplan heeft de gemeenteraad besloten– ten opzichte van het ontwerp dat ter inzage heeft gelegen- tot het aanbrengen van enkele wijzigingen in de toelichting van het bestemmingsplan. De resultaten van een aanvullend akoestisch onderzoek en een aanvullend luchtkwaliteit onderzoek zijn verwerkt in de toelichting. Deze onderzoeken zijn uitgevoerd naar aanleiding van ingebrachte zienswijzen. Daarnaast is een nieuwe geactualiseerde tekst over de "Ladder voor duurzame verstedelijking" in de toelichting opgenomen. Een overzicht van de wijzigingen is te vinden in de staat van wijzigingen die deel uitmaakt van het raadsbesluit, dat bij de stukken ter inzage ligt.
Addendum
Tijdens de bespreking in de raadsvergadering van 6 juli 2015 is een addendum toegevoegd, waarin het College van Burgemeester en Wethouders het volgende toezegt: bij de voortgang van het proces zal de gemeente de gesprekken faciliteren tussen de omwonenden en het kerkbestuur. De omwonenden en het kerkbestuur gaan in gesprek over vier punten die een rol spelen bij de ontwikkeling van het definitieve bouwplan door het kerkbestuur (ten behoeve van de aanvraag omgevingsvergunning voor de bouw van het beoogde kerkgebouw).
Stukken ter inzage
De provincie Zuid-Holland heeft aangegeven dat de aangebrachte wijzigingen voor hen geen aanleiding zijn om gebruik te willen maken van de in artikel 3.8 Wro lid 4 genoemde termijn van 6 weken tot terinzagelegging na het besluit van de gemeenteraad. Met ingang van donderdag 23 juli 2015 ligt gedurende een periode van zes weken het vastgestelde bestemmingsplan met de bijbehorende stukken op de volgende plaatsen voor een ieder ter inzage.
Op de site ruimtelijkeplannen.nl zijn de bestanden geplaatst, identificatienummers(IDN):NL.IMRO.0531.bp14KerkZuidwende-3001.
Klik op de gemeentelijke website www.h-i-ambacht.nl op ‘ík woon’, ‘ruimtelijke projecten’ vervolgens op 'bestemmingsplannen' 'in procedure' en tenslotte ‘kerk Zuidwende’. Daar staan de pdf-bestanden. De papieren versie ligt in het informatiecentrum van het gemeentehuis in Hendrik-Ido-Ambacht, Weteringsingel 1, tijdens openingstijden.
Indienen beroep en verzoek om voorlopige voorziening
Gedurende de termijn van terinzagelegging kunnen belanghebbenden beroep instellen tegen het besluit van de gemeenteraad tot gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Beroep kan worden ingesteld door:
a. een belanghebbende die tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad tegen het ontwerp- bestemmingsplan kenbaar heeft gemaakt;
b. een belanghebbende die kan aantonen dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest tijdig een zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad in te dienen;
c. iedere belanghebbende, voor zover het beroep is gericht tegen de door de gemeenteraad in het bestemmingsplan aangebrachte wijzigingen ten opzichte van het ontwerp- bestemmingsplan zoals dat ter inzage heeft gelegen.
Het besluit van de gemeenteraad tot gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn van zes weken. Degene die beroep instelt, kan een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Indien binnen de beroepstermijn van zes weken een dergelijk verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, treedt het besluit tot gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan niet in werking voordat op dit verzoek is beslist.
Naar boven