Regeling van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 16 januari 2015, kenmerk 597295, houdende wijziging van de Regeling vergoeding verklaring omtrent het gedrag en gedragsverklaring aanbesteden

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie,

Gelet op artikel 48, tweede lid, van het Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 1, onderdeel a, van de Regeling vergoeding verklaring omtrent het gedrag en gedragsverklaring aanbesteden komt te luiden:

  • a. verklaring omtrent het gedrag natuurlijke personen:

    • 1°. indien deze rechtstreeks elektronisch bij de Minister van Veiligheid en Justitie wordt aangevraagd: € 24,55;

    • 2°. indien deze rechtstreeks elektronisch bij de Minister van Veiligheid en Justitie wordt aangevraagd teneinde op vrijwillige basis te werken met minderjarigen of verstandelijk beperkten: € 0,00, voor zover voldaan wordt aan nader te stellen beleidsregels;

    • 3°. in alle andere gevallen: € 30,05.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2015.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, F. Teeven

TOELICHTING

Met deze wijzigingsregeling kunnen vrijwilligers die zijn aangesloten bij een vrijwilligersorganisatie en die met minderjarigen of met mensen met een verstandelijke beperking werken, digitaal een verklaring omtrent het gedrag (VOG) aanvragen tegen een 0-tarief. De dienst Justis van het ministerie van Veiligheid en Justitie geeft hieraan uitvoering.

Het kabinet wil met de VOG voor vrijwilligers integriteitsbeleid in het vrijwilligerswerk met kwetsbare groepen bevorderen. Doel hiervan is het vergroten van de sociale veiligheid op sport- en hobbyclubs en het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag door vrijwilligers. De voorwaarden die zijn verbonden aan deze VOG-aanvragen, worden gesteld aan de organisatie waarvoor de aanvrager als vrijwilliger werkzaam is en worden nader uitgewerkt in beleidsregels.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, F. Teeven

Naar boven