Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 9 juli 2015, nr. WJZ/15051503, tot intrekking van het Protocol voor het Regulier Overleg Dierproeven en Alternatieven

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Besluit:

Artikel 1

Het Protocol voor het Regulier Overleg Dierproeven en Alternatieven wordt ingetrokken.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 9 juli 2015

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

TOELICHTING

Op grond van het Besluit departementale herindeling met betrekking tot dierproeven, is de Minister van Economische Zaken met ingang van 1 januari 2013 belast met de behartiging van de aangelegenheden op het terrein van dierproeven en alternatieven. Voordien was de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport daarmee belast.

Met de wet van 26 november 2014 tot wijziging van de Wet op de dierproeven in verband met implementatie van richtlijn 2010/63/EU (Stb. 2014, 473), die op 18 december 2014 in werking is getreden, is onder meer een nationaal comité voor de bescherming van dieren die worden gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden (hierna: nationaal comité), ingesteld. Het nationaal comité heeft onder andere tot taak om de minister te adviseren omtrent de inzet van dieren in dierproeven. Daarnaast bevordert het nationaal comité de invulling van het beleid rond vervanging, vermindering en verfijning van dierproeven (de drie V’s). De minister kan ook andere taken aan het nationaal comité opdragen.

In het kader van het opstellen van de adviezen is overleg met stakeholders van groot belang. De organisaties die tot nu toe zitting hebben in het Regulier Overleg Dierproeven en Alternatieven, zullen met andere relevante stakeholders worden uitgenodigd om als klankbord voor het nationaal comité te dienen. Het thema waarover advies dient te worden uitgebracht, bepaalt de samenstelling van het klankbord op dat moment. Met het nationaal comité en het klankbord is aldus voorzien in een adequaat podium voor de uitwisseling van gedachten over grote en kleine onderwerpen binnen het beleid over (alternatieven voor) dierproeven. Het nationaal comité functioneert in de praktijk onder de naam Nationaal comité advies dierproevenbeleid (Ncad).

Met het in stand houden van het destijds door de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ingestelde Regulier Overleg Dierproeven en Alternatieven zou een ongewenste doublure in de advisering rond het dierproevenbeleid kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen heeft het Regulier Overleg Dierproeven en Alternatieven inmiddels zijn werkzaamheden neergelegd. Met de intrekking van het protocol wordt genoemd overleg ook formeel opgeheven.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

Naar boven