Logo Alphen aan den Rijn
Vaststelling gewijzigd bestemmingsplan Proeftuin van Holland, Alphen aan den Rijn

Burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn maken bekend dat de gemeenteraad op 27 november 2014 heeft besloten het bestemmingsplan Proeftuin van Holland gewijzigd vast te stellen.

Wat houdt het bestemmingsplan in?

Doelstelling van Proba BV is de locatie (voormalige proefstation voor de boomkwekerij) te hergebruiken als een informatief en educatief centrum voor de boomkwekerij, met tevens toeristische en recreatieve mogelijkheden voor de consument. Het initiatief kent een aantal pijlers te weten de sortimentstuin, onderzoek, educatie, zorg en tuinkamers / verblijfsrecreatie. Omdat de door Proba BV voorgestelde functies niet passen binnen de kaders van het geldende bestemmingsplan is een herziening hiervan noodzakelijk.

Wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan

Naar aanleiding van de ingebrachte zienswijze is het bestemmingsplan op een aantal punten gewijzigd ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan. Daarnaast zijn er enkele ambtelijke wijzigingen in het plan aangebracht. De belangrijkste wijzigingen in de planregels zijn:

  • De begrippen ‘recreatieve activiteiten’ en ‘zorgeenheid’ zijn toegevoegd aan de begrippenlijst;

  • In de artikelen 3 (Agrarisch-Sierteelt), 4 (Bedrijf) en 5 (Maatschappelijk-zorgwoning) is een specifieke gebruiksregel opgenomen op grond waarvan geldt dat de huisvesting van arbeidsmigranten niet is toegestaan;

  • De wijzigingsbevoegdheid in artikel 4 is aangepast. Op basis hiervan zijn binnen deze bestemming maximaal drie eenheden voor bedrijfsmatig verblijf van personen toegestaan;

  • Het inrichtingsplan van het ontwikkeling waar de provincie mee heeft ingestemd, is als bijlage opgenomen in de planregels;

  • In de artikelen 3 en 10 is aangegeven dat bij de realisatie van de eenheden voor zakelijk verblijf moet worden voldaan aan het inrichtingsplan.

Bijlagen III en IV van het raadsbesluit bevatten een volledig overzicht van wijzingen in de toelichting, planregels en verbeelding.

Besluit ontheffing provincie

Ten behoeve van het bestemmingsplan hebben gedeputeerde staten van de provincie Zuid-Holland op 17 december 2013 ontheffing verleend van de Verordening Ruimte (ex artikel 21, lid 1) voor het project ‘Proeftuin van Holland’, Rijneveld 153 te Boskoop. In het besluit tot het verlenen van ontheffing heeft de provincie geoordeeld dat de beoogde herontwikkeling van de voormalige proeftuin veel aspecten bevat die bijdragen aan speerpunten in het provinciaal beleid. Het initiatief om 24 woonzorgeenheden en (maximaal) 21 verblijven voor handelaren uit de boom- en sierteeltsector te realiseren staat niet op zich, maar draagt bij aan het voortbestaan van de sortimentstuin, het educatieve centrum en de recreatieve mogelijkheden in het gebied. Het ontheffingsbesluit maakt deel uit van het vaststellingsbesluit.

Het bestemmingsplan en haar grenzen

Proeftuin van Holland ligt aan het Rijneveld 153 te Boskoop. Aan de westzijde bevindt zich een biologische kwekerij en aan de oostzijde ligt de Spoelwijksche Dijk en de Tempelpolder. Aan de zuidkant van de locatie ligt het perceel van een historisch waardevolle boerderij met de opgang aan het Reijerskoop. De locatie 'Proeftuin van Holland' is gelegen op 8 percelen, in totaal ongeveer 10 hectare, inclusief water. De locatie is opgebouwd uit diverse langgerekte, door water omgeven, kavels.

Wanneer en waar kunt u het bestemmingsplan en compensatieplan met bijbehorende stukken inzien?

Iedereen kan het bestemmingsplan met bijbehorende stukken inzien van 22 januari 2015 tot en met 4 maart 2015 bij:

  • de ontvangstbalie in het Stadhuis, Stadhuisplein 1, Alphen aan den Rijn geopend op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur, op vrijdagavond van 18.30 tot 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur;

U kunt het bestemmingsplan ook digitaal inzien op www.alphenaandenrijn.nl en op www.ruimtelijkeplannen.nl. De planidentificatienummer op www.ruimtelijkeplannen.nl voor het bestemmingsplan is: NL.IMRO.0484.B130rijneveld153-VA01.

Hoe kunt u reageren?

Gedurende bovengenoemde periode bestaat de mogelijkheid om beroep in stellen tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan bij:

Raad van State

Afdeling bestuursrechtspraak

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

De beroepsmogelijkheid staat open voor:

  • belanghebbenden die tijdig hun zienswijzen bij de gemeenteraad naar voren hebben gebracht, dan wel kunnen aantonen daartoe redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest;

  • belanghebbenden voor zover het beroep wordt ingesteld tegen de wijzigingen die zijn aangebracht ten opzichte van de ontwerpbesluiten.

Belanghebbenden kunnen ook, gedurende bovengenoemde periode, beroep instellen tegen het besluit geen exploitatieplan vast te stellen.

Op basis van artikel 3.8, lid 5 van de Wet ruimtelijke ordening, treedt het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Binnen deze termijn kan een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, waardoor het besluit niet in werking treedt, totdat op het verzoek is beslist.

Alphen aan den Rijn, 21 januari 2015

Naar boven