ontwerp-verkeersbesluit realiseren bushaltes aan Zwaaiplein
Logo Veenendaal
2015.2506
Gemeente Veenendaal
Aanleiding
De gemeente wenst 2 bushaltes te realiseren aan het Zwaaiplein. Voor het realiseren van bushaltes dient een verkeersbesluit te worden genomen artikel 15 van de WVW, juncto artikel 12 sub a onder II van de BABW.
Argumenten voor het realiseren van de 2 bushaltes aan het Zwaaiplein:
 
1. Sinds eind 2014 rijden de bussen door het centrum van Veenendaal. Dit is het gevolg van een keuze in het gemeentelijk verkeers- en vervoersplan om het centrum van Veenendaal beter te bedienen. Hiervoor zijn goede haltevoorzieningen nodig.
 
2. In het zuidelijk deel van het centrum is in december 2014 de halte Wolweg in gebruik genomen. Teneinde een goede bediening van het noordelijk deel van het centrum door het openbaar vervoer te realiseren zijn 2 haltes nodig aan het Zwaaiplein, op ongeveer 500 meter van de halte Wolweg.
 
3. De bestaande haltes aan de Prins Bernhardlaan zijn niet goed gelegen ten opzichte van het winkelcentrum en bieden onvoldoende ruimte om volwaardig uit te bouwen. Het Zwaaiplein biedt voldoende ruimte om de haltes te realiseren.
 
4. Het Zwaaiplein is een centraal gelegen locatie, vanwaar reizigers makkelijk het centrum kunnen bereiken. Ook is het Zwaaiplein een gemakkelijk te bereiken opstapplek voor reizigers vanuit de omliggende wijken, met goede toevoerroutes voor fietsers en voetgangers. Er is hier voldoende ruimte om volwaardige en toegankelijke halteperrons aan te leggen en er zijn goede stallingsmogelijkheden.
 
5. Een goede bediening van het centrum met het openbaar vervoer zorgt ervoor dat meer mensen uit de regio het OV zullen nemen, wat het autogebruik kan doen afnemen. Dit komt het milieu ten goede.
 
6. De haltelocaties aan het Zwaaiplein belasten zo weinig mogelijk aanwonenden.
 
7. Op deze locatie zijn gescheiden fietspaden aanwezig, waardoor het fietsverkeer geen hinder ondervindt van de halterende bussen. Dit komt de verkeersveiligheid ten goede.
 
8. De haltes bevinden zich in de buurt van een voetgangersoversteek, waardoor reizigers op een veilige manier de oversteek kunnen maken.
 
9. Voor het realiseren van 2 haltes dienen 3 parkeervakken te worden opgeheven. Er blijven echter voldoende parkeermogelijkheden in de omgeving van het Zwaaiplein beschikbaar. De parkeerdruk in het centrum is niet zodanig dat dit een probleem zou vormen voor aanliggende winkels.
 
De afweging van deze argumenten leidt ertoe dat wij voornemens zijn de haltes te realiseren aan het Zwaaiplein.
 
Bevoegdheid:
Op grond van het bepaalde in artikel 18 lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 juncto artikel 12 BABW worden verkeersbesluiten genomen door het college van burgemeester en wethouders. Op 21 januari 2014 is deze bevoegdheid door het college van burgemeester en wethouders gemandateerd aan de Algemeen directeur van de gemeente Veenendaal. De Algemeen directeur heeft op 13 februari 2014 deze bevoegdheid ondergemandateerd aan de Manager van de afdeling Wijk- en Stadsbeheer ingaande 1 januari 2014.
 
 
De Manager van de afdeling Wijk- en Stadsbeheer(WSB) heeft op 24 april 2014 deze bevoegdheid ondergemandateerd aan de teamcoördinator van het team WSB/A ingaande 1 januari 2014.
 
Overwegingen ten aanzien van het besluit
 
Op grond van het bepaalde in artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 is het nemen van een verkeersbesluit verplicht in de volgende gevallen:
 
 
1. De plaatsing of verwijdering van de algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens, en onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.
 
2. Maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.
 
Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de politie. Het politierapport is in de bijlagen opgenomen.
 
BESLUIT
  • 1.
    Het realiseren van 2 bushaltes aan het Zwaaiplein. De haltes zullen met perrons worden ingericht en voorzien van borden L03;
  • 2.
    Het opheffen van 2 bestaande bushaltes aan de Prins Bernhardlaan;
  • 3.
    de uniforme openbare voorbereidingsprocedure (afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht) van toepassing te verklaren op dit besluit.
 
 
Veenendaal, 25 juni 2015

Namens burgemeester en wethouders,

H.B.L. ter Elst

teamcoördinator Wijk- en Stadsbeheer

Mededelingen
Dit besluit wordt gepubliceerd in de Staatscourant, de Veenendaalse krant en digitaal op de gemeentelijke website. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na publicatiedatum van het besluit hiertegen bezwaar maken.
 
Ontwerpbesluit
Het ontwerp-verkeersbesluit ligt, inclusief tekening, vanaf de datum van deze publicatie gedurende 6 weken ter inzage bij het omgevingsloket van het gemeentehuis. Nadere informatie kan worden verkregen bij het omgevingsloket, telefoon (0318) 538 538.
 
Uniforme openbare voorbereidingsprocedure (afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht).
Op dit besluit is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van toepassing (afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht).
 
Belanghebbenden kunnen hun zienswijze over dit ontwerp-verkeersbesluit kenbaar maken aan het college van burgemeester en wethouders, postbus 1100, 3900 BC Veenendaal. Dit ontwerpverkeersbesluit wordt gepubliceerd op de gemeentepagina in de Veenendaalse krant en in de Staatscoutant. Indiening van een zienswijze moet plaatsvinden binnen zes weken na de dag waarop het ontwerp-verkeersbesluit is gepubliceerd.
 
In de zienswijze vermeldt u het volgende:
  • 1.
    Uw naam, adres, datum en ondertekening;
  • 2.
    Het ontwerpbesluit waarop u uw zienswijze indient. U kunt bijvoorbeeld naam, datum en kenmerk van dit besluit vermelden of een kopie meesturen;
  • 3.
    Motivering zienswijze.
 
Na de zienswijzenperiode neemt het college een definitief besluit. Dit besluit wordt gepubliceerd op de gemeentepagina. Tegen het definitieve besluit kan gedurende 6 weken beroep bij de Rechtbank Utrecht aan worden getekend.
 
Wilt u meer informatie over bezwaarmogelijkheden? Bij het omgevingsloket van de gemeente Veenendaal (Raadhuisplein 1) is de brochure "bezwaar en beroep tegen besluiten van de overheid" verkrijgbaar.
 
 
Naar boven