Besluit en kennisgeving van de Minister van Economische Zaken over de start van een openbare voorbereidingsprocedure conform afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht inzake het ontwerpbesluit Nationaal Frequentieplan wijzigingspakket 2015-1 (NFP-pakket 2015-1)

Inleiding en achtergrond

Het Nationaal FrequentiePlan is het bestemmingsplan voor het radiospectrum waarop de daadwerkelijke frequentieverdeling is gebaseerd. Het Nationaal Frequentieplan c.q. de nationale frequentietabel deelt het Nederlandse radiospectrum op in een uitgebreide tabel van frequentiebanden en specificeert per band welk gebruik is toegelaten. Deze activiteit noemen we het bestemmen van frequenties voor radiodiensten. Ook vermeldt de frequentietabel per band op welke wijze deze beschikbaar wordt gesteld.

Wettelijk kader

Het Nationaal Frequentieplan vindt zijn grondslag in artikel 3.1 van de Telecommunicatiewet (Tw). Het NFP is een besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht, waarop een voorbereidingsprocedure als bedoeld in afdeling 3.4. van de Algemene wetbestuursrecht van toepassing is op grond van artikel 3.3 Telecommunicatiewet. Het ontwerpbesluit Nationaal Frequentieplan wijzigingspakket 2015-1 wordt ter inzage gelegd om eenieder de gelegenheid te bieden opmerkingen over het besluit in te dienen en de frequentietabel te controleren op de correcte vermelding van rechten.

De termijn voor het naar voren brengen van zienswijzen bedraagt zes weken en vangt aan met ingang van de dag waarop het ontwerp van het besluit ter inzage is gelegd c.q. de publicatiedatum van deze kennisgeving in de Staatscourant.

Ontwerpbesluit

Dit wijzigingspakket bevat de volgende onderdelen. Radioamateurs krijgen mogelijkheid voor medegebruik in de 5 MHz band. Het Ministerie van Infrastructuur & Milieu krijgt medegebruik in de 16 MHz band aangewezen voor stromingsradars. In de band 2010- 2025 MHz wordt medegebruik door video links en draadloze camera’s mogelijk gemaakt. In de 2,4 GHz band wordt toegevoegd dat voor frequentiegebruik ten behoeve van drones vergunningen kunnen worden aangevraagd. Twee onderdelen betreffen tabelcorrecties. In de 3,5 GHz band wordt een deel bestemd voor lokale besloten breedbandnetwerken en een deel voor mobiele communicatie, een wijziging vindt plaats van het verdeelmechanisme naar vergunningverlening op volgorde van binnenkomst van de aanvraag per opstelpunt, en de vergunningsduur wordt op onderdelen verlengd.

Reageren

Het ontwerpbesluit is gepubliceerd op de site www.internetconsultatie.nl

Eenieder kan tot en met de sluitingsdatum een zienswijze over het ontwerpbesluit leveren via de op site aangegeven reactiemogelijkheid.

Indien u mondeling een zienswijze wilt leveren dient u dit uiterlijk binnen drie weken na aanvang van de consultatie te melden via dezelfde site.

Het ontwerpbesluit ligt gedurende de consultatieperiode ter inzage bij de receptie van het Ministerie van Economische Zaken, Bezuidenhoutseweg 73 te Den Haag, op de gebruikelijke kantooropeningstijden.

U kunt een reactie per post sturen, o.v.v. ‘Zienswijze op NFP ontwerpbesluit’, naar:

Ministerie van Economische Zaken

Directoraat-generaal Energie, Telecom & Mededinging

t.a.v. drs. T. Deinum, kamer D Passage 3e

Postbus 20401

2500 EK Den Haag

Gelieve in uw reactie aan te geven of deze openbaar mag worden gemaakt, dan wel dat u wenst dat deze vertrouwelijk wordt behandeld. De ontvangen (openbare) reacties en de wijze van verwerking zullen in het definitieve besluit worden behandeld.

De Minister van Economische Zaken, namens deze: H. Uijt de Haag, MT lid Telecommarkt, Ministerie van Economische Zaken

Naar boven