Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 8 juli 2015, 788857-138612-VGP, houdende wijziging van de Warenwetregeling levende tweekleppige weekdieren in verband met een aantal wijzigingen in de productiegebieden en de verwatergebieden en een technische wijziging

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op bijlage II, hoofdstuk II, van Verordening (EG) nr. 854/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 houdende vaststelling van specifieke voorschriften voor de organisatie van de officiële controles van voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong (PbEU 2004, L 139) en artikel 10 van het Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Warenwetregeling levende tweekleppige weekdieren wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 6, tweede lid, wordt ‘en op de website van de NVWA gepubliceerd’ vervangen door: of op de website van de NVWA gepubliceerd.

B

Bijlage I wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan de derde kolom (Uitgezonderd) bij het productiegebied Visserijzone Zuid binnen de 12-mijlszone worden, onder vervanging van de punt door een puntkomma bij het laatste gedachtestreepje, de volgende gebieden toegevoegd:

  • het gebied in een straal van 1.500 m vanaf de Maasmond (bij Hoek van Holland);

  • het gebied in een straal van 6.000 m vanaf het lozingspunt van het gemaal en de uitwateringssluis ‘Cadzand’ (bij Cadzand-Bad).

2. In de vijfde kolom (Klasse) bij het productiegebied Veerse Meer wordt ‘A’ vervangen door: B.

3. Aan de derde kolom (Uitgezonderd) bij het productiegebied Oosterschelde West worden, onder vervanging van de punt door een puntkomma bij het laatste gedachtestreepje, de volgende gebieden toegevoegd:

  • het gebied in een straal van 100 m vanaf de mond van het havenkanaal van Zierikzee;

  • het gebied in een straal van 100 m vanaf het lozingspunt van de rioolwaterzuiveringsinstallatie ‘Westerschouwen’.

4. In de derde kolom (Uitgezonderd) bij het productiegebied Westerschelde West vervalt het laatste gedachtestreepje.

5. In de derde kolom (Uitgezonderd) bij het productiegebied Westerschelde West worden twee gedachtestreepjes toegevoegd, luidende:

  • de gebieden in een straal van 100 m vanaf de lozingspunten van het gemaal en uitwateringssluis ‘Othene’ (bij Terneuzen), het gemaal ‘Nummer Een’ (bij Slijkplaat), het gemaal ‘Nieuwe Sluis’ (ten westen van Breskens), de uitwateringssluis ‘Zuidwatering’ (bij Ritthem), het gemaal ‘Borssele’ (bij Borssele), het gemaal en de uitwateringssluis ‘Hellewoud’ (bij Ellewoutsdijk);

  • het gebied in een straal van 6.000 m vanaf het lozingspunt van het gemaal en de uitwateringssluis ‘Cadzand’ (bij Cadzand-Bad).

C

Bijlage II wordt als volgt gewijzigd:

1. ‘SP 3, 4 en 5’ wordt vervangen door: SP 1 tot en met 6.

2. ‘SP 8, 9, 10, 11 en 12’ wordt vervangen door: SP 8 tot en met 13.

3. ‘SP 15, 16, 17, 18, 19 en 22 tot en met 43’ wordt vervangen door: SP 15 tot en met 20 en 22 tot en met 43.

4. ‘YB 222, 223, 224 en 225’ wordt vervangen door: YB 222 tot en met 226.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

TOELICHTING

Algemeen

Deze wijziging van de Warenwetregeling levende tweekleppige weekdieren (verder: de warenwetregeling) zorgt voor een wijziging in de bekendmaking van de tijdelijke maatregelen die de NVWA neemt en wijzigt de bijlagen bij de warenwetregeling.

In de bijlagen bij de warenwetregeling zijn productiegebieden en verwatergebieden vastgesteld ter uitvoering van bijlage II, hoofdstuk II, van verordening (EG) 854/20041. Voor een aantal productiegebieden is het noodzakelijk wijzigingen door te voeren. Voor het productiegebied Veerse Meer gaat het om een wijziging in de classificatie (van klasse A naar klasse B). Voor de overige productiegebieden betreft het uitzonderingen van het productiegebied. Bijlage II bevat de lijst met verwatergebieden. Deze lijst wordt in overeenstemming gebracht met de lijst met verwatergebieden van het Ministerie van Economische Zaken.

Voor een nadere toelichting wordt verwezen naar de artikelsgewijze toelichting.

Het ontwerp van deze regeling is voorgelegd aan de deelnemers aan het Regulier Overleg Warenwet (ROW)2. Deze consultatie heeft niet geleid tot commentaar op het ontwerpbesluit.

Deze regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten voor het bedrijfsleven en voor de burger.

Van het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten van regelgeving is afgeweken aangezien het hier uitvoering van Europese regelgeving betreft.

Artikelsgewijs

Artikel I, onderdeel A

Op grond van artikel 6, eerste lid, van de warenwetregeling kan de NVWA tijdelijke maatregelen nemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om wijzigingen met betrekking tot productiegebieden. Het tweede lid van artikel 6 bepaalt dat deze tijdelijke maatregelen worden gepubliceerd op de website van de NVWA. Indien de betrokken ondernemers en overige belanghebbenden op een andere manier op de hoogte worden gebracht van de tijdelijke maatregel (bijvoorbeeld per post, fax, e-mail of maritieme telefoon), kan publicatie van de tijdelijke maatregel op de website van de NVWA achterwege blijven. Als echter niet precies bekend is wie de betrokken ondernemer is of wie overige belanghebbenden zijn, dan zal de tijdelijke maatregel worden gepubliceerd op de website van de NVWA. De rechtszekerheid vereist in dat geval dat de bekendmaking gebeurt op een plek waar iedereen toegang toe heeft.

Deze wijziging zorgt ervoor dat het standaard publiceren van de tijdelijke maatregelen op de website van de NVWA komt te vervallen.

Artikel I, onderdeel B

Eerste en vierde lid

In Visserijzone Midden binnen de 12-mijlszone is het gebied in een straal van 1.500 m vanaf de Maasmond (bij Hoek van Holland) uitgezonderd van het productiegebied. Omdat dit gebied grenst aan Visserijzone Zuid binnen de 12-mijlszone wordt dit uitgezonderde gebied ook opgenomen in de lijst van uitgezonderde gebieden voor Visserijzone Zuid binnen de 12-mijlszone.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het gebied in een straal van 6.000 m van het lozingspunt van gemaal ‘Cadzand’ mogelijk hoge waarden fecale coliformen worden gevonden. Om uit te sluiten dat levende tweekleppige weekdieren uit dit gebied worden opgevist en in de handel worden gebracht is besloten het uitgezonderde gebied rondom gemaal ‘Cadzand’ uit te breiden van 100 m naar 6.000 m voor zowel de Visserijzone Zuid binnen de 12-mijlszone als voor de Westerschelde West in verband met de overlap van dit uitgezonderde gebied.

De naam van het lozingspunt op de Westerschelde West ‘Gemaal “Zuidersluis” (bij Ritthem)’ is niet correct. Water vanuit de RWZI ‘Walcheren’ wordt via het gemaal ‘Zuidwatering’ geloosd op de Zuidersluis Watergang. Het water wordt uiteindelijk via Spuikom en uitwateringssluis ‘Zuidwatering’ geloosd op de Westerschelde. Het lozingspunt op de Westerschelde West moet dan ook zijn ‘Uitwateringssluis “Zuidwatering” (bij Ritthem)’. Bij de overige lozingspunten is het soort lozingspunt toegevoegd.

Tweede lid

In het Veerse Meer zijn in 2014 meerdere overschrijdingen gemeten voor de norm van E.coli voor een Klasse A productiegebied (230 kolonievormende eenheden/100g).3 In 8,3% van de monsters, gemeten over 2012, 2013 en 2014, is niet voldaan aan de norm voor een Klasse A productiegebied4. Vijfmaal is een extreme overschrijding (>700 kve/100g) gemeten. Al deze extreme overschrijdingen vonden plaats in 2014. De oorzaak voor deze overschrijdingen zijn niet gevonden. Hoewel er tijdelijke maatregelen van kracht zijn geweest tijdens de overschrijdingen, is het niet mogelijk de Klasse A voor het Veerse Meer te handhaven.

Derde lid

Gebleken is dat voor Oosterschelde West het gebied in een straal van 100 m vanaf de mond van het havenkanaal van Zierikzee en vanaf het lozingspunt van de rioolwaterzuiveringsinstallatie ‘Westerschouwen’ nog niet opgenomen waren in de lijst van uitgezonderde gebieden.

Artikel I, onderdeel C

Het Ministerie van Economische Zaken verhuurt verwatergebieden (verwaterpercelen) in het kader van de Visserijwet. Gebleken is dat de lijst met verwatergebieden van het Ministerie van Economische Zaken niet overeenkomt met de lijst van verwatergebieden zoals omschreven in de Warenwetregeling levende tweekleppige weekdieren. Met deze wijziging komen beide lijsten overeen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers


X Noot
1

Verordening (EG) nr. 854/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 houdende vaststelling van specifieke voorschriften voor de organisatie van de officiële controles van voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong (PbEU 2004, L 139).

X Noot
2

Aan het ROW nemen vertegenwoordigers deel van ondernemers (industrie en handel), van consumenten, van ministeries (met name van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en van Economische Zaken) en van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

X Noot
3

Vindplaats norm van 230 kve/100 g:

  • bijlage II, onderdeel A, onder 3, van verordening (EG) 854/2004: daar wordt verwezen naar:

  • bijlage III, sectie VII, hoofdstuk V van Verordening (EG) nr. 853/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 houdende vaststelling van specifieke hygiënevoorschriften voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong (PbEU 2004, L 139): daar wordt verwezen naar:

  • artikel 4, derde lid, onderdeel a, van Verordening (EG) nr. 852/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 inzake levensmiddelenhygiëne (PbEU 2004, L 139);

  • microbiologische criteria voor levensmiddelen zijn opgenomen in Verordening (EG) nr. 2073/2005 van de Commissie van 15 november 2005 inzake microbiologische criteria voor levensmiddelen (PbEU 2005, L 338): bijlage I, onderdeel 1.25.

X Noot
4

Bijlage II, Hoofdstuk II, onderdeel A, onder 3, van Verordening (EG) 854/2004.

Naar boven