Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 8 juli 2015, 2015-0000167112, tot wijziging van de Aanwijzingsregeling toezichthoudende ambtenaren en ambtenaren met specifieke uitvoeringstaken op grond van SZW wetgeving

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Economische Zaken,

Gelet op de artikelen 24, eerste en tweede lid, en 28a van de Arbeidsomstandighedenwet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Aanwijzingsregeling toezichthoudende ambtenaren en ambtenaren met specifieke uitvoeringstaken op grond van SZW wetgeving wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1.2, vierde lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel g komt te luiden:

  • g. het Besluit risico’s zware ongevallen 2015: de artikelen 5, tweede lid, 13, 15, tweede lid, en 18, eerste lid;.

B

Artikel 7.2, derde lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel b wordt aan het slot de punt vervangen door een puntkomma.

2. Toegevoegd wordt een onderdeel luidende:

  • c. het Besluit risico’s zware ongevallen 2015: de artikelen 5, tweede lid, 13 en 15, tweede lid.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 8 juli 2015.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 8 juli 2015

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

TOELICHTING

Per 8 juli 2015 is het Besluit risico’s zware ongevallen 1999 vervangen door het Besluit risico’s zware ongevallen 2015 (Stb. 272) (BRZO 2015). Dit ter uitvoering van de zogenoemde Seveso III richtlijn.

Dit noopt tot aanpassing per dezelfde datum van de toezichthoudende en uitvoerende bevoegdheden van de betrokken Inspectie SZW en het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Zie voor de van de vaste verandermomenten afwijkende inwerkingtredingsbepaling ook de Aanwijzing voor de regelgeving nr. 174, punt 4, onder d.

De Inspectie SZW treedt op als toezichthouder waar het gaat om het arbeidsomstandighedendeel van het Besluit risico’s zware ongevallen 1999 (veiligheidsbeleid, veiligheidsbeheersysteem, veiligheidsdocument en intern noodplan) met dien verstande dat in een klein aantal gevallen, waar het gaat om mijnbouwactiviteiten, het SodM toezichthouder arbeidsomstandighedenwetgeving is. Dit is geregeld in de Aanwijzingsregeling toezichthoudende ambtenaren en ambtenaren met specifieke uitvoeringstaken op grond van SZW wetgeving.

De desbetreffende bepalingen worden nu toegespitst op het BRZO 2015. Van een inhoudelijke wijziging is geen sprake. Zo kon en kan het SodM een bevel tot stillegging geven, een last onder bestuursdwang geven, een eis tot naleving stellen en een boeterapport opmaken ter zake van een geconstateerde arbowettelijke overtreding, maar geschiedt de boeteoplegging steeds door Inspectie SZW (artikel 7.2, tweede lid, van de regeling).

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

Naar boven