De manager van de eenheid Ontwikkeling is bevoegd dit verkeersbesluit te nemen op grond van:
- 1.
artikel 18, lid 1, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994;
- 2.
de Mandaatregeling gemeente Zwartewaterland van 2 juli 2013.
De grondslag voor dit verkeersbesluit wordt gevormd door:
- 1.
Wegenverkeerswet 1994 (hierna WVW 1994);
- 2.
Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (hierna BABW);
- 3.
Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (hierna RVV 1990);
- 4.
Algemene wet bestuursrecht (hierna Awb).
Overwegingen ten aanzien van het verkeersbesluit
Op 10 februari 2015 heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om, in afwachting van onderhoudswerkzaamheden en een definitieve oplossing, een tijdelijk parkeerverbod in te stellen in de Kastanjelaan in het centrum van Hasselt. Directe aanleiding voor deze tijdelijke maatregel was het verzakken van de weg en het hierdoor ontstane gevaar voor de verkeersveiligheid. Als definitieve oplossing is gekozen voor een inrijverbod voor vrachtverkeer, uitgezonderd bestemmingsverkeer; hiertoe is het nemen van een verkeersbesluit een vereiste.
Op grond van artikel 15, eerste lid van de WVW 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het BABW genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. De in het besluit genoemde borden vallen allen onder dit artikel.
In de Kastanjelaan was sprake van een verzakking in een bocht aan de waterkant. Hierdoor ontstond gevaar voor de verkeersveiligheid. Dit verkeersbesluit heeft tot doel de verkeersdruk op de Kastanjelaan te verminderen, zodat de weg minder zwaar wordt belast en minder snel opnieuw aan onderhoud toe is.
De volgende van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de WVW genoemde belangen liggen aan dit verkeersbesluit ten grondslag:
- 1.
het verzekeren van de veiligheid op de weg;
- 2.
het in stand houden van de weg en het waarborden van de bruikbaarheid daarvan.
Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is het voorgenomen besluit voorgelegd aan de Politie Oost Nederland. Op 15 juni 2015 heeft de Politie Oost Nederland een advies uitgebracht over de voorgenomen maatregelen. De politie heeft aangegeven akkoord te kunenn gaan met de maatregel.
Bij de totstandkoming van het besluit heeft het college van burgemeester en wethouders de belangen van de bewoners van de Kastanjelaan afgewogen tegen het belang van een veilige en bruikbare straat. Hiertoe heeft het college een uitvraag gedaan aan de straatbewoners om maatregelen te inventariseren die op draagvlak kunnen rekenen. Deze inbreng van de bewoners van de Kastanjelaan heeft geleid tot het besluit om een geslotenverklaring voor vrachtauto’s in te stellen in de Kastanjelaan te Hasselt op het wegvak tussen de Dr. H.A.W. van der Vechtlaan en Het Bolwerk. Er is afgewogen of de afvalinzameling wel of niet van het verbod moet worden uitgezonderd. Zou dit niet worden gedaan, dan had het besluit grote gevolgen voor de route van de afvalinzameling en zou een grote groep omwonenden negatieve gevolgen merken van het besluit. Het college is van mening dat de gevolgen dan niet meer in verhouding staan tot de doelstelling van het besluit. Omdat de afvalinzameling met slechts een zeer beperkt aantal vervoersbewegingen gepaard gaat, heeft het college besloten bestemmingsverkeer uit te zonderen van het verbod.
Op 27 mei 2015 is het voorgenomen besluit besproken in de gemeentelijke verkeerscommissie. De verkeerscommissie heeft met instemming op het voornemen gereageerd.
De bekendmaking van dit besluit geschiedt overeenkomstig het bepaalde in artikel 26 van het BABW. Het verkeersbesluit ligt gedurende zes weken voor iedereen ter inzage in het gemeentehuis, Telvorenstraat 2 te Hasselt. Het gemeentehuis is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur.
Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u binnen zes weken na de dag van bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift sturen naar: College van burgemeester en wethouders van Zwartewaterland, t.a.v. de secretaris van de bezwaarschriftencommissie, Postbus 23, 8060 AA Hasselt. Zorgt u er voor dat u het bezwaarschrift indient binnen zes weken na de verzenddatum van het besluit. Daarmee voorkomt u dat wij uw bezwaarschrift niet meer in behandeling kunnen nemen omdat het te laat door ons is ontvangen. In uw bezwaarschrift vermeldt u: uw naam en adres, de datum van uw bezwaarschrift, een omschrijving van de beslissing waartegen u bezwaar maakt (kopie meesturen) en waarom u het niet met de beslissing eens bent. Vermeldt u in uw bezwaarschrift ook het telefoonnummer waarop u bereikbaar bent.
Na de ontvangst van het bezwaarschrift nemen wij contact met u op om te overleggen of voor uw bezwaren buiten de bezwarenprocedure om een oplossing kan worden gevonden. Daarvoor willen wij weten welke de redenen zijn om een bezwaarschrift in te dienen en willen wij van u horen of u over de juiste informatie beschikt en of deze juist door u is geïnterpreteerd.
Verzoek om een voorlopige voorziening
Door het indienen van een bezwaarschrift wordt het besluit niet buiten werking gesteld. Als u er een dringend belang bij hebt dat de werking van het besluit wordt geschorst, dan kunt u desgewenst de Voorzieningenrechter van de Rechtbank om het treffen van een voorlopige voorziening vragen. Daartoe stuurt u een schriftelijk verzoek aan het adres Postbus 10067, 8000 GB Zwolle. Voor de behandeling van een dergelijk verzoek is griffierecht verschuldigd. De griffie van de rechtbank zendt u ter betaling daarvan een acceptgiro toe.
De volgende partijen hebben een afschrift ontvangen van dit verkeersbesluit:
- 1.
- 2.
Eenheid Beheer, team Buitendienst gemeente Zwartewaterland.