Verkeersbesluit instellen parkeerverbod op een gedeelte van de Kaai te Hasselt ten behoeve van een standplaats voor de verkoop van vis.
Logo Zwartewaterland
Burgemeester en wethouders van Zwartewaterland
BESLUITEN
  • 1.
    Tot instelling van een parkeerverbod op woensdag en vrijdag van 07.00 tot 18.00 uur op het meest noordwestelijke gedeelte van de Kaai te Hasselt;
  • 2.
    Dienovereenkomstig over te gaan tot plaatsing van het bord E4 van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 met onderbord ‘niet op woensdag en vrijdag van 7.00 tot 18.00 uur’ zoals weergegeven op het bordenplan;
  • 3.
    Dit besluit in werking te laten treden zes weken na publicatie.
Hasselt, 17 juni 2015

Burgemeester en wethouders van Zwartewaterland,

Namens dezen,

Mevr. drs. S.E. Lenderink

Manager eenheid Ontwikkeling

TOELICHTING
Bevoegdheid
De manager van de eenheid Ontwikkeling is bevoegd dit verkeersbesluit te nemen op grond van:
  • 1.
    artikel 18, lid 1, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994;
  • 2.
    de Mandaatregeling gemeente Zwartewaterland van 2 juli 2013.
Wetgeving
De grondslag voor dit verkeersbesluit wordt gevormd door:
  • 1.
    Wegenverkeerswet 1994 (hierna WVW 1994);
  • 2.
    Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (hierna BABW);
  • 3.
    Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (hierna RVV 1990);
  • 4.
    Algemene wet bestuursrecht (hierna Awb).
Overwegingen ten aanzien van het verkeersbesluit
Aanleiding
Op 20 januari 2015 heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om een standplaats voor de verkoop van vis te verstrekken aan de heer Van Marle voor een locatie op het noordwestelijke gedeelte van de Kaai te Hasselt. Op deze locatie bevinden zich twee openbare parkeerplaatsen. Een parkeerverbod is nodig om de beschikbaarheid van deze locatie als standplaats te waarborgen.
Vereiste van beslu it
Op grond van artikel 15, eerste lid van de WVW 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het BABW genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. De in het besluit genoemde borden vallen allen onder dit artikel.
Motivering
De aan de heer Van Marle verstrekte standplaatsvergunning voor de verkoop van vis is verstrekt voor een locatie waar zich twee openbare parkeerplaatsen bevinden. Om de bruikbaarheid van de standplaats te waarborgen is een parkeerverbod op de betreffende locatie wenselijk op woensdag en vrijdag van 7.00 tot 18.00 uur. Zonder een formeel verkeersbesluit beschikken de standplaatshouder en de marktmeester niet over een middel om de bruikbaarheid van de standplaats te waarborgen.
De volgende van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de WVW genoemde belangen liggen aan dit verkeersbesluit ten grondslag:
  • 1.
    het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.
Advies
Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is het voorgenomen besluit voorgelegd aan de Politie Oost Nederland. Op 15 juni 2015 heeft de politie een advies uitgebracht over de voorgenomen maatregelen. In het advies heeft de politie aangegeven dat op dit moment niet de juiste verkeersborden zijn toegepast en dat er daarom niet gehandhaafd kan worden. De reeds aangebracht verkeersborden zullen daarom worden vervangen conform het advies van de politie.
Belangenafweging
De belangenafweging is door het college van burgemeester en wethouders gemaakt ten tijde van de besluitvorming over het toekennen van de standplaatsvergunning aan de heer Van Marle. Belangrijk voor dit verkeersbesluit is dat in overleg met betrokken belanghebbenden is voorgesteld om de verkoopwagen te plaatsen op de meest noordwestelijke locatie aan de Kaai, tegenover Burgemeester Royerplein 8.  In die omgeving staan geen woningen, zodat overlast voor omwonenden beperkt is. De locatie is weergegeven op het bijgevoegde bordenplan. Op 27 mei 2015 is het voorgenomen besluit besproken in de gemeentelijke verkeerscommissie. De verkeerscommissie heeft met instemming op het voornemen gereageerd.
Mededelingen
Publicatie
De bekendmaking van dit besluit geschiedt overeenkomstig het bepaalde in artikel 26 van het BABW. Het verkeersbesluit ligt gedurende zes weken voor iedereen ter inzage in het gemeentehuis, Telvorenstraat 2 te Hasselt. Het gemeentehuis is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur.
Bezwaar
Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u binnen zes weken na de dag van bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift sturen naar: College van burgemeester en wethouders van Zwartewaterland, t.a.v. de secretaris van de bezwaarschriftencommissie, Postbus 23, 8060 AA Hasselt. Zorgt u er voor dat u het bezwaarschrift indient binnen zes weken na de verzenddatum van het besluit. Daarmee voorkomt u dat wij uw bezwaarschrift niet meer in behandeling kunnen nemen omdat het te laat door ons is ontvangen. In uw bezwaarschrift vermeldt u: uw naam en adres, de datum van uw bezwaarschrift, een omschrijving van de beslissing waartegen u bezwaar maakt (kopie meesturen) en waarom u het niet met de beslissing eens bent. Vermeldt u in uw bezwaarschrift ook het telefoonnummer waarop u bereikbaar bent.
Na de ontvangst van het bezwaarschrift nemen wij contact met u op om te overleggen of voor uw bezwaren buiten de bezwarenprocedure om een oplossing kan worden gevonden. Daarvoor willen wij weten welke de redenen zijn om een bezwaarschrift in te dienen en willen wij van u horen of u over de juiste informatie beschikt en of deze juist door u is geïnterpreteerd.
Verzoek om een voorlopige voorziening
Door het indienen van een bezwaarschrift wordt het besluit niet buiten werking gesteld. Als u er een dringend belang bij hebt dat de werking van het besluit wordt geschorst, dan kunt u desgewenst de Voorzieningenrechter van de Rechtbank om het treffen van een voorlopige voorziening vragen. Daartoe stuurt u een schriftelijk verzoek aan het adres Postbus 10067, 8000 GB Zwolle. Voor de behandeling van een dergelijk verzoek is griffierecht verschuldigd. De griffie van de rechtbank zendt u ter betaling daarvan een acceptgiro toe.
Afschriften
De volgende partijen hebben een afschrift ontvangen van dit verkeersbesluit:
  • 1.
    Politie Oost Nederland;
  • 2.
    Eenheid Beheer, team Buitendienst gemeente Zwartewaterland.
Naar boven