Verkeersbesluit Voetpad Vermaningspad Nes-Ameland
Logo Ameland
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ameland;
Gelet op:
  • -
    Artikel 18, lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna: WVW 1994) ingevolge verkeersbesluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de Provincie of een waterschap;
     
  • -
    Artikel 15, lid 1 van de WVW 1994 ingevolge de plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens en onderborden, voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat, geschiedt krachtens een verkeersbesluit;
     
  • -
    Artikel 12 van het Besluit Administratie Bepalingen inzake het Wegverkeer (hierna: BABW) ingevolge de plaatsing/verwijdering van verkeerstekens van Bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (hierna: RVV 1990), zoals verwoord in dit verkeersbesluit, moet geschieden krachtens een verkeersbesluit;
     
  • -
    Artikel 24 van het BABW ingevolge verkeersbesluiten worden genomen na overleg met (een gemachtigde van) de korpschef van de politie;
     
  • -
    Het delegatiebesluit van de gemeenteraad van Ameland van 25 oktober 2004, inzake de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten.
Overwegende dat:
Er in het verleden problemen zijn geweest over de status van het Vermaningspad in Nes. Verschillende partijen/belanghebbenden waren het niet met elkaar eens. Wij hebben destijds (als wegbeheerder) advies van de politie ingewonnen en besloten dat het Vermaningspad aangeduid diende te worden als voetpad, door het plaatsen van bord model G7 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) 1990. Dit is naar beleving van de politie ook gebeurd.
Op dit moment is de bebording aan het Vermaningspad echter verdwenen. Wat hieraan ten grondslag heeft gelegen, is de politie niet bekend. Er is in ieder geval geen verkeersbesluit over genomen. Mogelijk dat bij de vervanging van de borden er iets fout is gegaan.
Uit het oogpunt van:
De in artikel 2, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994, genoemde doelstellingen:
  • -
    Het verzekeren van de veiligheid op de weg;
     
  • -
    Het beschermen van weggebruikers en passagiers;
     
  • -
    Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.
Is het gewenst om:
Het Vermaningspad in Nes op Ameland aan te wijzen als voetpad door het plaatsen van een verkeersbord (voetpad) bij de twee ingangen ter plaatse.
Op grond van de volgende motivering:
In de afgelopen tijd zijn er ontwikkelingen aan het Vermaningspad gaande welke voor meer gemotoriseerde verkeersbewegingen zorgen. Zo worden er in de aan het pad gelegen Doopsgezinde kerk weer meer diensten gehouden, vinden er huwelijksplechtigheden plaats en wordt de kerk vaker gebruikt voor het geven van cursussen en dergelijke.
Door het frequente autoverkeer (er staat geen bord meer) gaat niet alleen het authentieke karakter van het straatje, opgenomen in het beschermd dorpsgezicht, verloren maar wordt de berm en de bestrating ook kapot gereden. Dit is niet wenselijk.
De politie heeft in het verleden in deze al een advies gegeven en is van mening dat de situatie niet zodanig veranderd is om het reeds gegeven advies te herzien. Sterker nog, door de toename van het autoverkeer is het nog belangrijker dat aldaar de bebording zoals aangegeven weer geplaatst wordt zodat de oude situatie weer hersteld wordt.
Het hele gebied straalt voetgangersgebied uit. Het stukje beschermd dorpsgezicht wordt ontsierd door al dit “blik” wat heen en weer rijdt en bovendien daar parkeert. Het doet het aanzicht van het gebied geen goed. Voorts leent het straatje zich ook helemaal niet voor gemotoriseerd verkeer. We praten hier over een pad van ongeveer één meter breed waarvan de verharding uit gebakken klinkers bestaat. Aan weerszijden van de verharding is een groenstrook gelegen welke vervolgens door heggen afgescheiden wordt van de naast gelegen percelen. Door de toename van het autoverkeer zijn de groenstroken kapot gereden.
Door plaatsing van de bebording (voetpad) zal het gemotoriseerde verkeer weer tot een uitzondering behoren, waardoor het ooit zo mooie pad weer in ere hersteld kan worden. Bij elke ingang van het Vermaningspad kan dan een bord geplaatst worden; aansluitend op de Burgemeester Waldastraat en ter hoogte van de Reeweg.
Belangenafweging:
Op grond van artikel 3:4 lid 1 Awb, zijn de rechtstreeks bij het besluit betrokken belangen afgewogen en de nadelige gevolgen van het besluit zijn voor één of meer belanghebbenden niet onevenredig, in verhouding tot de met het besluit te dienen doelen.
Niet is gebleken dat belanghebbenden onevenredig worden benadeeld dan wel dat door de te nemen maatregel onduidelijke verkeerssituaties zouden ontstaan.
Gehoord:
Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is het verplicht om overleg te plegen met de politie over de voorgenomen verkeersmaatregel. De politie heeft een advies/rapportage opgesteld waarmee zij instemmen met de voorgenomen verkeermaatregel aan het Vermaningspad.
neemt, gelet op het voorgaande, het volgende
BESLUIT
  • 1.
    Het Vermaningspad in Nes op Ameland aanwijzen als voetpad door het plaatsen van bord G7 (voetpad) van bijlage 1 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) 1990 bij de twee ingangen ter plaatse.
     
Ballum, 23 juni 2015
 
het college
 
Albert de Hoop
burgemeester
 
mr. Jan Wibier
secretaris-directeur
Bezwaarbijsluiter
U bent het er niet mee eens
Het college heeft een besluit genomen.
Als u het niet eens bent met dit besluit, kunt u een bezwaarschrift indienen.
U kunt dit richten aan:
Het college
Postbus 22
9160 AA Hollum-Ameland
Inhoud van het bezwaar
U moet het bezwaarschrift binnen zes weken na de bekendmaking van het besluit versturen. Zorgt u ervoor dat uw bezwaarschrift het volgende bevat:
  • -
    uw naam en adres;
  • -
    datum;
  • -
    een omschrijving van het besluit, waartegen het bezwaar is gericht;
  • -
    de motivering van uw bezwaar;
  • -
    uw handtekening.
Wat gebeurt er met het bezwaar?
Allereerst kijken we of uw bezwaarschrift alle nodige informatie bevat. Als dat niet zo is, krijgt u een brief waarin staat welke informatie ontbreekt. U kunt dan de ontbrekende informatie alsnog aanleveren.
Als uw bezwaarschrift alle nodige informatie bevat, buigt de onafhankelijke Adviescommissie bezwaarschriften zich erover. Deze commissie vormt zich een oordeel en brengt advies uit aan het college. Vervolgens neemt het college met inachtneming van het advies van de commissie een beslissing op het bezwaar. Indien de beslissing afwijkt van het advies van de commissie, wordt de reden voor die afwijking vermeld.
De behandeling van een bezwaarschrift mag volgens de wet maximaal 12 weken in beslag nemen. Deze termijn van 12 weken vangt aan na het einde van de bezwaartermijn en kan met 6 weken worden verdaagd.
Voorlopige voorziening
Als u bezwaar maakt, houdt uw bezwaar de werking van het besluit niet tegen. Het kan zijn dat u daardoor ernstig in uw belangen wordt geschaad. Bijvoorbeeld als u bezwaar maakt tegen een dwangsom, dan moet u deze toch betalen totdat er een uitspraak is op uw bezwaar. Om een dergelijke situatie te voorkomen, kunt u tegelijk met uw bezwaar een voorlopige voorziening aanvragen.
Richt een verzoek om voorlopige voorziening aan:
Rechtbank Noord-Nederland
Afdeling Bestuursrecht
Postbus 150
9700 AD Groningen
Kosten
Aan een voorlopige voorziening zijn kosten verbonden (griffierecht). Deze bedragen voor:
  • -
    zaken betreffende een uitkering of huursubsidie: € 45,-
  • -
    alle andere zaken voor natuurlijke personen: € 167,-
  • -
    anders dan natuurlijke personen: € 311,-
U kunt een voorlopige voorziening ook digitaal aanvragen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.
Naar boven