Vaststelling gewijzigde bestemmingsplannen Landelijk Gebied en paraplubestemmingsplan Prostitutiebeleid
Logo Uithoorn
Burgemeester en wethouders maken op grond van artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad van Uithoorn in zijn vergadering van 25 juni 2015 onderstaande bestemmingsplannen voor het Landelijk Gebied gewijzigd heeft vastgesteld.
  • -
    Landelijk gebied – Veenweidegebied (identificatiecode NL.IMRO.0451.BPLGveenweide-VG01)
  • -
    Landelijk gebied – Glastuinbouwgebied (identificatiecodeNL.IMRO.0451.BPLGglas-VG01)
  • -
    Landelijk gebied – Langs de Vuurlinie (identificatiecodeNL.IMRO.0451.BPLGvuurlinie-VG01)
  • -
    Landelijk gebied – Tussen Poelweg en Noorddammerweg identificatiecodeNL.IMRO.0451.BPLGpoelweg-VG01)
  • -
    Landelijk gebied – De Kwakel Tuinbouwgebied (identificatiecodeNL.IMRO.0451.BPLGtuinbouw-VG01)
 
Verder heeft de gemeenteraad van Uithoorn het paraplubestemmingsplan Prostitutiebeleid als vervat in planidentificatiecode NL.IMRO.0451.PBPprostibeleid-VG01 ongewijzigd vastgesteld.
 
Bestemmingsplan Landelijk gebied
Op grond van de Wet ruimtelijke ordening mogen bestemmingsplannen niet ouder zijn dan 10 jaar en moeten bestemmingsplannen digitaal worden opgesteld volgens landelijke standaarden (SVBP 2012). Om deze reden is het bestemmingsplan Landelijk Gebied uit 2005 geactualiseerd. Hiertoe is eerst de kadernota Landelijk Gebied opgesteld. Deze is door de gemeenteraad vastgesteld op 12 december 2013. Deze nota, waarbij als basis de Structuurvisie Gemeente Uithoorn is gebruikt, beschrijft de uitgangspunten voor de nieuw op te stellen bestemmingsplannen voor het Landelijk Gebied. In de kadernota is de keuze gemaakt om het huidig bestemmingsplan Landelijk Gebied op te delen in 5 deelgebieden met een eigen bestemmingsplan om de leesbaarheid van de plannen te verbeteren en recht te doen aan de eigen identiteit met ruimtelijke kenmerken, wensen en behoeften. In hoofdzaak gaat het om een actualisatie van het huidige bestemmingsplan Landelijk Gebied 2005. Tevens wordt in de bestemmingsplannen ingespeeld op de trends en ontwikkelingen die spelen in het landelijk gebied door ruimte te bieden waar dit mogelijk is. Verder zijn enkele reeds ingediende initiatieven meegenomen in de verschillende plannen.
P araplubestemmingsplan Prostitutiebeleid
Het paraplubestemmingsplan Prostitutiebeleid betreft een juridische regeling om de al bestaande wijzigingsbevoegdheid om één seksinrichting in het landelijk gebied mogelijk te maken te behouden. Door de opsplitsing in 5 afzonderlijke bestemmingsplannen voor het Landelijk Gebied is het niet mogelijk om een overkoepelende regeling voor seksinrichtingen op te nemen in de plannen. De al bestaande regeling is een regeling die in 2000 vanuit de wijziging van het Wetboek van strafrecht is opgesteld. Eerst in gemeentelijk beleid, later als paraplubestemmingsplan en in 2005 verwerkt in het huidige bestemmingsplan Landelijk gebied. De regeling is opgesteld, omdat met het wijzigen van het wetboek van strafrecht het zogenaamde bordeelverbod is opgeheven. Daardoor werd het exploiteren van prostitutie beschouwd als een beroep dat op basis van vrijwilligheid kan
worden uitgevoerd. De gemeente hanteert als beleid een algemeen verbod voor het vestigen van seksinrichtingen. Een nuloptie van de planologische regeling is echter niet toelaatbaar. Daarom is een gebied aangewezen waar het vestigen van één seksinrichting uit planologisch oogpunt door
middel van een wijzigingsbevoegdheid toelaatbaar kan zijn, mits voldaan kan worden aan
een aantal daarvoor gestelde eisen. Dit gebied is weer opgenomen in het paraplubestemmingsplan en zodoende gehandhaafd.
Wijzigingen ten opzichte van de ontwerpbestemmingsplan nen Landelijk Gebied
De vastgestelde bestemmingsplannen zijn naar aanleiding van de ingediende zienswijzen ten opzichte van de ontwerpbestemmingsplannen op een aantal punten gewijzigd. Daarnaast zijn er diverse ambtshalve wijzigingen doorgevoerd. In de bij de raadsbesluiten behorende Nota’s zienswijzen voor de afzonderlijke bestemmingsplannen (nota zienswijzen Veenweidegebied, nota zienswijzen Glastuinbouwgebied, Nota zienswijzen Langs de Vuurlinie, Nota zienswijzen Tussen Poelweg en Noorddammerweg en Nota zienswijzen De Kwakel Tuinbouwgebied) zijn alle wijzigingen aangegeven. Deze nota’s zijn als bijlage bijgevoegd bij de toelichting van de bestemmingsplannen voor het Landelijk Gebied.
De raad heeft in zijn vergadering van 25 juni 2015 tevens amendementen aangenomen. Het amendement over de regeling voor plattelandswoningen heeft betrekking op de bestemmingsplannen De Kwakel Tuinbouwgebied, Glastuinbouwgebied en Tussen Poelweg en Noorddammerweg. Het amendement over de Vuurlijn heeft betrekking op het bestemmingsplan Langs de Vuurlinie.
 
Terinzage
De bovengenoemde bestemmingsplannen, de besluiten van de gemeenteraad en de Nota’s zienswijzen liggen met ingang van 10 juli 2015 gedurende zes weken ter inzage. De bestemmingsplannen zijn digitaal te raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl
Daarnaast liggen de bestemmingsplannen ter inzage in het gemeentelijk informatiecentrum in de hal van het gemeentehuis gedurende de openingstijden van het gemeentehuis en gedurende de openingstijden in het dorpshuis De Quakel in De Kwakel.
Beroep
Gedurende de termijn van terinzagelegging (10 juli 2015 t/m 20 augustus 2015) kan tegen het besluit van de gemeenteraad beroep worden ingesteld door degenen die zich tijdig met zienswijze tot de gemeenteraad hebben gewend, belanghebbenden die aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest zich tot de gemeenteraad te wenden en een ieder als het gaat om een wijziging die de gemeenteraad heeft aangebracht in het vastgestelde plan ten opzichte van het ontwerp.
Beroep moet schriftelijk worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA 's-Gravenhage.
Zij die beroep instellen kunnen tevens een verzoek doen tot het treffen van een voorlopige voorziening. Dit verzoek moet worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Verdere procedure
De besluiten tot vaststelling van de bestemmingsplannen van de gemeenteraad treden in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt, tenzij binnen de beroepstermijn een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening is ingediend. Is een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening ingediend dan treedt het besluit van de gemeenteraad niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.
 
Uithoorn, 8 juli 2015
Naar boven