Aanwijzing van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 30 juni 2015, inzake beschikbaarheidbijdrage voor acuut ambulancevervoer per ambulancehelikopter vanaf de Friese Waddeneilanden

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op grond van artikel 7 van de Wet marktordening gezondheidszorg;

Na op 4 mei 2015 schriftelijk mededeling te hebben gedaan aan de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal als bedoeld in artikel 8 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Kamerstukken II 2014/15, 34 000, nr. 109);

Besluit:

Artikel 1

De Nederlandse Zorgautoriteit kan, op grond van onderdeel B, sub 16, van de bijlage behorende bij het Besluit beschikbaarheidbijdrage WMG, een beschikbaarheidbijdrage verlenen voor acuut ambulancevervoer per ambulancehelikopter vanaf de Friese Waddeneilanden.

Artikel 2

Deze aanwijzing treedt in werking op de dag dat het besluit houdende wijziging van het Besluit beschikbaarheidbijdrage WMG in verband met acuut ambulancevervoer per ambulancehelikopter voor de Friese Waddeneilanden en enige andere besluiten in verband met medische vervolgopleidingen in werking treedt.

Van deze aanwijzing wordt mededeling gedaan door plaatsing met de toelichting in de Staatscourant.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

TOELICHTING

Met de voorziene wijziging van het Besluit beschikbaarheidbijdrage WMG zal de zorgautoriteit de mogelijkheid krijgen om een beschikbaarheidbijdrage te verlenen voor acuut ambulancevervoer per ambulancehelikopter vanaf de Friese Waddeneilanden.

Uitgangspunt voor deze beschikbaarheidbijdrage is dat deze de noodzakelijke exploitatiekosten voor een ambulancehelikopter omvat om 7 dagen per week, 24 uur per dag de beschikbaarheid van acuut ambulancevervoer vanaf de Friese Waddeneilanden verantwoord vorm te geven. Dit betreft de kosten van de helikopter, de kosten voor de bemensing van de helikopter die noodzakelijk is om de helikopter te laten vliegen en om verantwoorde ambulancezorg gedurende het vervoer te kunnen verlenen en de locatiekosten voor de ambulancehelikopter met bemensing. Daarnaast dienen ook de opstartkosten – de kosten die voorwaardelijk zijn om deze voorziening te realiseren – in de beschikbaarheidbijdrage te worden verwerkt.

Het Ministerie van Defensie stopt in beginsel per 1 juli 2015 met het patiëntenvervoer vanaf de Friese Waddeneilanden. RAV Fryslan neemt deze voorziening over. Om deze zorg beschikbaar te houden, wordt het voor de zorgautoriteit mogelijk om hiervoor een beschikbaarheidbijdrage te verlenen. Aangezien het huidige Besluit beschikbaarheidbijdrage WMG op dit moment geen mogelijkheid kent om voor acuut ambulancevervoer per ambulancehelikopter vanaf de Friese Waddeneilanden een bijdrage te verlenen, dient deze te worden aangepast. Het is niet mogelijk gebleken om de benodigde wijzigingen in het besluit voor 1 juli 2015 af te ronden. De relevante wijziging van het besluit zal daarom met terugwerkende kracht per 1 juli 2015 plaatsvinden. Nadat dit is gebeurd, treedt automatisch deze aanwijzing met terugwerkende kracht per 1 juli 2015 in werking. Op deze wijze kan de zorgautoriteit anticiperend op de inwerkingtreding van het vorenbedoeld besluit per 1 juli 2015 een beschikbaarheidbijdrage verlenen voor acuut ambulancevervoer per ambulancehelikopter vanaf de Friese Waddeneilanden.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

Naar boven