Besluit van de Staatssecretaris van Financiën en de Minister van Financiën van 29 juni 2015 tot opheffing van de agentschapstatus Domeinen Roerende Zaken

FEZ-2015-522

De Staatssecretaris van Financiën en de Minister van Financiën,

Gelet op artikel 8, eerste lid, van de Regeling agentschappen;

Besluiten:

Artikel 1

Het agentschap Domeinen Roerende Zaken, ingesteld bij besluit van de Minister van Financiën van 10 januari 2006 (Staatscourant 2006, 34), wordt opgeheven.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na publicatie in de Staatscourant en werkt terug tot 1 januari 2015.

Artikel 3

Dit besluit wordt aangehaald als: Opheffingsbesluit agentschapstatus Domeinen Roerende Zaken.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Financiën, E.D. Wiebes

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

TOELICHTING

Dit besluit is het formele sluitstuk van de procedure waarmee het agentschap Domeinen Roerende Zaken (DRZ) wordt opgeheven.

Overeenkomstig de Regeling materieel beheer rijksoverheid 2006, art 8 (Staatscourant 2006, 81) dienen overtollige roerende zaken in tijdelijk beheer overgedragen te worden aan de dienst Domeinen.

De dienst Domeinen is in 2006 gesplitst in twee organisaties. Met het instellingsbesluit baten-lastendienst Domeinen Roerende Zaken werd Domeinen Roerende Zaken per 1 januari 2006 een zelfstandige baten-lastendienst met definitieve status (Staatscourant 2006, 34). Het overige deel van de dienst Domeinen is per 1 januari 2008 een baten-lastendienst geworden voor de afwikkeling van overtollige onroerende zaken van de rijksoverheid.

De toekenning van de status van baten-lastendienst vond plaats op grond van de instellingsvoorwaarden zoals opgenomen in Regeling baten-lastendiensten. Deze regeling is met de inwerkingtreding van de Regeling Agentschappen per 1 januari 2013 vervallen. Vanaf dat moment worden baten-lastendiensten baten-lastenagentschappen genoemd.

Op grond van artikel 7 van de Regeling agentschappen is DRZ in 2013 doorgelicht. De doorlichting had tot doel bestaansgrond en toegevoegde waarde van DRZ te onderzoeken. Het onderzoek toonde aan dat DRZ vanaf 2006 aanzienlijke doelmatigheidswinst heeft weten te realiseren. DRZ voldeed echter niet aan een aantal van de voorwaarden uit de Regeling agentschappen: zo was de omzet fors minder dan € 50 mln. op jaarbasis en bedroegen de afschrijvingskosten minder dan 5% van de totale lasten. De Staatssecretaris van Financiën heeft daarom besloten om de agentschapstatus van DRZ met ingang van 1 januari 2015 in te trekken en de organisatie om te vormen tot een regulier ambtelijke dienst (Kamerstuk 28 737, 23).

Ingevolge artikel 8 van de Regeling Agentschappen is de Tweede Kamer geïnformeerd over de opheffing van het agentschap DRZ. De Algemene Rekenkamer ontvangt een kopie van dit opheffingsbesluit.

De Staatssecretaris van Financiën, E.D. Wiebes

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

Naar boven