Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 30 juni 2015, nr. WJZ/15079690, houdende wijziging van de Regeling LNV-subsidies en wijziging van de Regeling openstelling EZ-subsidies 2015 in verband met de verlenging van de periode van openstelling van de investeringssubsidies voor de garnalenvisserij en een technische aanpassing

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet EZ-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

Bijlage 7, hoofdstuk 1, van de Regeling LNV-subsidies wordt als volgt gewijzigd:

A

In onderdeel 2, aanhef, wordt na ‘De blackbox registreert’ ingevoegd: adequaat.

B

Onderdeel 3b vervalt onder vernummering van onderdeel 3a naar onderdeel 3.

ARTIKEL II

In artikel 4a van de Regeling openstelling EZ-subsidies 2015 wordt ‘12 juni 2015’ vervangen door: 17 juli 2015.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 5 mei 2015.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 30 juni 2015

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

TOELICHTING

1. Algemeen

Bij de openstelling is gebleken dat de eisen rondom de blackbox te nauw zijn opgesteld waar het gaat om het registreren van visserij-activiteit. Deze is op meer manieren te meten dan enkel het aanbrengen van sensoren op de lier, zoals dit als eis is opgenomen in de regeling.

Om dit te corrigeren komt in bijlage 7, onderdeel 3b van de Regeling LNV-subsidies te vervallen.

De visserijdata, zoals genoemd in onderdeel 2 van bijlage 7 kunnen in ieder geval adequaat worden geregistreerd middels:

  • a. het aanbrengen van sensoren aan de vislieren (trommels) ten einde het af- en opdraaien van de vislijnen (vieren en halen) van het visnet te registreren;

  • b. het aanbrengen van sensoren welke de toeren in combinatie met de vulluchtdruk van de motor meten.

Bovendien heeft de sector in Bestuurlijk Overleg verzocht om een langere openstelling van de regeling om goede aanvragen te kunnen indienen.

Om dit mogelijk te maken wordt artikel 4a van de Regeling openstelling EZ-subsidies 2015 gewijzigd.

2. Regeldruk

De wijzigingen hebben geen invloed op de regeldruk.

3. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking op de dag volgend op de datum waarop de regeling in de Staatscourant wordt geplaatst. Met de bekendmaking en inwerkingtreding van deze regeling wordt afgeweken van de systematiek van de vaste verandermomenten, inhoudende dat ministeriële regelingen met ingang van de eerste dag van elk kwartaal in werking treden en minimaal twee maanden voordien worden bekendgemaakt. Dat kan in dit geval worden gerechtvaardigd, omdat de doelgroep gebaat is bij spoedige inwerkingtreding. De regeling werkt terug tot en met 5 mei met het oog op een ononderbroken aanvraagperiode. De terugwerkende kracht is derhalve niet bezwarend.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

Naar boven