Ontwerpbeschikking Quality Inspection Services B.V., Ministerie van Infrastructuur en Milieu

KENNISGEVING KERNENERGIEWET

Vanaf 2 juli 2015 tot en met 13 augustus 2015 ligt het ontwerpbesluit op de vergunningaanvraag van Quality Inspection Services B.V. ter inzage. Tot en met 14 augustus 2015 kan eenieder zijn of haar zienswijze naar voren brengen.

Achtergrond van de vergunning

Quality Inspection Services B.V. heeft een vergunning voor het toepassen van toestellen, ingekapselde bronnen en verarmd uranium ten behoeve van industriële radiografie op steeds wisselende plaatsen in geheel Nederland en opslag in de vestigingen:

  • Scherpdeel 32 te Roosendaal;

  • Oostdijk 29 te Rotterdam;

  • De Steeg 19 te Schimmert en

  • Tinnegieterstraat 3A te Hoogvliet.

Industriële radiografie is een Niet Destructieve Onderzoekstechniek (NDO) waarbij foto’s worden gemaakt van industriële objecten om de kwaliteit en de veiligheid ervan te bepalen. De ingekapselde bronnen zitten verpakt in een bronhouder, die verarmd uranium (splijtstof) bevat. Verarmd uranium dient als afschermingsmateriaal voor ioniserende straling afkomstig van de ingekapselde bronnen.

Om de dienstverlening te kunnen uitbreiden is verzocht om uitbreiding van de vergunning met:

  • 3 ingekapselde bronnen Ir-192;

  • 4 ingekapselde bronnen Se-75;

  • 3 röntgentoestellen;

  • 43,5 kg verarmd uranium;

  • handelingen ten behoeve van kalibratie met een ingekapselde bron Cs-137;

  • handelingen ten behoeve van onderwijs.

In verband met een verhuizing is verzocht de locatie Oostdijk 29 te Rotterdam uit de vergunning te nemen en de locatie Kuisel 11 te Roosendaal toe te voegen.

De Minister van Infrastructuur en Milieu is bevoegd om op deze vergunningaanvraag te beslissen.

Procedure

Op 6 november 2014 is van Quality Inspection Services B.V. een vergunningaanvraag op grond van de Kernenergiewet ontvangen. Op verzoek van het bevoegd gezag is deze aanvraag op 9 februari 2015, 7 april 2015 en 28 april 2015 door Quality Inspection Services B.V. nog nader aangevuld. Voor de behandeling van de vergunningaanvraag zal de uniforme openbare voorbereidingsprocedure worden doorlopen conform afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht. Met deze kennisgeving wordt mededeling gedaan van de ontwerpbeschikking en van de mogelijkheid tot het naar voren brengen van zienswijzen.

Ontwerpbeschikking

In de ontwerpbeschikking is met het aangevraagde:

het verrichten van handelingen met radioactieve stoffen, splijtstoffen en ioniserende straling uitzendende toestellen ten behoeve van industriële radiografie, ijking, opslag en onderwijsdoeleinden onder beperkingen en voorschriften ingestemd. Vergunning zal worden verleend op grond van de artikelen 15 onder a, 29 en 34 van de Kernenergiewet en de artikelen 23, 24 en 25 van het Besluit stralingsbescherming.

Waar kunt u de ontwerpbeschikking inzien?

De aanvraag, het ontwerpbesluit en de overige relevante stukken liggen vanaf 2 juli 2015, gedurende een periode van 6 weken, ter inzage op:

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS)

Stralingsbescherming

Aanvragen en Melden

Bezuidenhoutseweg 67

2500 BA DEN HAAG.

Het inzien van de stukken kan alleen op afspraak (telefoon 070 347366) van:

maandag tot en met donderdag van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 13.00 uur tot 15.00 uur.

Desgewenst kan een mondelinge toelichting op de stukken worden verkregen bij ANVS Stralingsbescherming, op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 17.00 uur (telefoon 070 3487366).

Hoe kunt u op de ontwerpbeschikking inspreken?

Eenieder kan tot en met 13 augustus 2015 zienswijzen met betrekking tot de ontwerpbeschikking naar voren brengen.

Schriftelijk:

Schriftelijk kunnen zienswijzen worden ingediend bij:

ANVS

Stralingsbescherming

Aanvragen en Melden

O.v.v. Zienswijze Quality Inspection Services B.V.

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 16001

2500 BA Den Haag

Mondeling:

Voor mondelinge zienswijzen kan contact opgenomen worden met de ANVS Sector Stralingsbescherming, telefoon 070 3487366, tijdens kantooruren.

Degene die zienswijzen naar voren brengt, kan verzoeken de door hem/haar vermelde persoonsgegevens niet openbaar te maken.

Wat gebeurt er met de zienswijzen?

Na de ontwerpbeschikking wordt door de Minister van Infrastructuur en Milieu de definitieve beschikking opgesteld. In de definitieve beschikking wordt op de naar aanleiding van de ontwerpbeschikking ingebrachte zienswijzen gereageerd. Van de definitieve beschikking wordt te zijner tijd in de Staatscourant mededeling gedaan.

Waar vindt u meer informatie?

Heeft u na het lezen van deze kennisgeving nog vragen over de stukken of de procedure? Dan kunt u tijdens kantooruren terecht bij ANVS Sector Stralingsbescherming, telefoon 070 3487366. Ook is het mogelijk om uw vraag per e-mail te stellen aan Postbus.Aanvragenenmelden@anvs.nl onder vermelding van ‘vraag m.b.t. Zienswijze Quality Inspection Services B.V.’

Naar boven