Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 22 juni 2015, 2015-0000157588, tot aanwijzing van volledige kalendermaanden en werkdagen in de Werkloosheidswet

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 1b, derde lid, van de Werkloosheidswet;

Besluit:

Artikel 1. Aanwijzing volledige kalendermaand

  • 1. Als volledige kalendermaand als bedoeld in artikel 1b, tweede lid, onderdeel a, van de Werkloosheidswet wordt aangemerkt:

    • a. de kalendermaand waarover de werknemer, bedoeld in artikel 1b, tweede lid, onderdeel a, van de Werkloosheidswet van de eerste tot en met de laatste dag van de kalendermaand recht op uitkering op grond van hoofdstuk II van de Werkloosheidswet heeft; of

    • b. de kalendermaand waarin voor de werknemer, bedoeld in artikel 1b, tweede lid, onderdeel a, van de Werkloosheidswet het recht op uitkering op grond van hoofdstuk II van de Werkloosheidswet tot en met de laatste dag van de kalendermaand heeft bestaan en vóór de achtste dag van de kalendermaand is ontstaan, tenzij dat recht eerder in diezelfde kalendermaand niet is ontstaan omdat:

      • 1°. de werknemer arbeidsuren had;

      • 2°. de werknemer niet beschikbaar was om arbeid te verrichten;

      • 3°. de werknemer niet heeft voldaan aan de eis, bedoeld in artikel 17 van de Werkloosheidswet; of

      • 4°. op de werknemer een uitsluitingsgrond als bedoeld in artikel 19 van de Werkloosheidswet van toepassing was.

Artikel 2. Aanwijzing werkdag

  • 1. Als werkdagen in een kalenderweek als bedoeld in artikel 1b, tweede lid, onderdeel b, van de Werkloosheidswet worden aangemerkt maandag tot en met vrijdag.

  • 2. Indien de eerste dag van werkloosheid, bedoeld in artikel 16a van de Werkloosheidswet, op zaterdag valt, wordt in afwijking van het eerste lid, voor de betreffende kalenderweek die dag en de dag daaropvolgend aangemerkt als werkdag.

  • 3. Indien de eerste dag van werkloosheid, bedoeld in artikel 16a van de Werkloosheidswet, op zondag valt, wordt in afwijking van het eerste lid, voor de betreffende kalenderweek die dag aangemerkt als werkdag.

Artikel 3. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2015.

Artikel 4. Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling aanwijzing van volledige kalendermaanden en werkdagen in de Werkloosheidswet.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 22 juni 2015

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

NOTA VAN TOELICHTING

Algemeen

In artikel 1b, tweede lid, onderdeel a, van de Werkloosheidswet (WW), zoals dat luidt sinds 1 juli 2015, wordt bepaald dat het maandloon wordt berekend door het dagloon te vermenigvuldigen met 21,75, althans wanneer de werknemer over de volledige kalendermaand recht heeft gehad op een WW-uitkering. Van dat laatste is uiteraard sprake indien de werknemer vanaf de eerste tot en met de laatste dag van een kalendermaand recht heeft gehad op een uitkering. Het kan zich echter voordoen dat de eerste dag van de kalendermaand bijvoorbeeld op zaterdag viel, terwijl de eerste werkloosheidsdag op de daaropvolgende maandag valt. Het recht op uitkering ontstaat dan op de derde dag van de kalendermaand, mits op die dag aan de voorwaarden voor dat recht is voldaan. Een ander voorbeeld is dat een werknemer enkel op woensdag, donderdag en vrijdag werkt, terwijl de eerste dag van de kalendermaand op zondag valt. In dat geval ontstaat het recht op uitkering op zijn vroegst op de vierde dag van de kalendermaand (de eerste woensdag van die kalendermaand). In het uiterste geval kan het recht op uitkering op zijn vroegst op de zevende dag van de kalendermaand ontstaan, bijvoorbeeld als iemand enkel op woensdag werkt en de eerste dag van de kalendermaand op een donderdag valt. In deze situaties is een werknemer feitelijk de gehele kalendermaand werkloos. Vanwege dit soort situaties wordt in deze ministeriële regeling geregeld wanneer een werknemer wordt geacht over de volledige kalendermaand recht te hebben gehad op een WW-uitkering, ook wanneer dat recht niet op de eerste dag van de kalendermaand is ontstaan. In die situaties wordt het maandloon berekend door het dagloon te vermenigvuldigen met 21,75.

In deze regeling wordt, naast het aanmerken van kalendermaanden als volledige kalendermaanden, eveneens voorzien in het aanmerken van dagen als werkdagen in een specifieke situatie. Daarmee wordt bedoeld dat wanneer een werknemer niet over de gehele kalendermaand recht heeft gehad op een WW-uitkering, het maandloon, op grond van artikel 1b, tweede lid, onderdeel b, van de WW, wordt berekend door het dagloon te vermenigvuldigen met het aantal werkdagen in die kalendermaand dat recht op een uitkering heeft bestaan. In artikel 1b, tweede lid, onderdeel b, van de WW is bepaald dat een kalenderweek vijf werkdagen heeft. In deze ministeriële regeling wordt bepaald dat maandag tot en met vrijdag als de werkdagen in een kalenderweek worden aangemerkt. Het kan zich echter voordoen dat de eerste werkloosheidsdag op zaterdag of zondag valt. Zonder nadere voorziening zouden er geen werkdagen liggen in de kalenderweek waarin het recht op WW-uitkering ontstaat. De werknemer die enkel op zaterdag en/of zondag werkte voordat hij werkloos werd, zou dan geen uitkering ontvangen over de eerste of eerste twee dagen van zijn werkloosheid. Daarom worden, althans in de kalenderweek waarin de eerste werkloosheidsdag valt, de zaterdag en de zondag als werkdagen aangemerkt als de eerste werkloosheidsdag op zaterdag valt en de zondag als werkdag aangemerkt als de eerste werkloosheidsdag op zondag valt.

Artikelsgewijs

Artikel 1

In artikel 1 wordt aangewezen in welke situaties een maand aangemerkt wordt als volledige kalendermaand. Naast de situatie waarin de werknemer gedurende de hele kalendermaand recht op uitkering heeft, betreft dit eveneens de kalendermaand waarin het recht op uitkering tot en met de laatste dag van de kalendermaand heeft bestaan en voor de achtste dag is ontstaan. Dat geldt echter niet als dat recht eerder in die kalendermaand niet is ontstaan vanwege de omstandigheid dat de werknemer arbeidsuren had, niet beschikbaar was, niet voldeed aan de referte-eis of een uitsluitingsgrond van toepassing was.

Artikel 2

Zoals in het algemeen deel van de toelichting reeds is duidelijk gemaakt worden bepaalde dagen aangemerkt als werkdagen. Doorgaans zijn dat de maandag tot en met de vrijdag. Wanneer echter de eerste dag van werkloosheid op zaterdag valt, worden voor de betreffende kalenderweek uitsluitend die zaterdag en de zondag aangemerkt als werkdag. Wanneer de eerste dag van werkloosheid op zondag valt, wordt uitsluitend die zondag voor de betreffende kalenderweek aangemerkt als werkdag.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

Naar boven