Definitieve vergunning HollandPTC Reactor Instituut Delft, Ministerie van Infrastructuur en Milieu

KENNISGEVING KERNENERGIEWET

Vanaf 2 juli 2015 tot en met 12 augustus 2015 ligt de definitieve vergunning Protonenkliniek HollandPTC ter inzage. Tot en met 13 augustus 2015 kan door belanghebbenden die eerder een zienswijze hebben ingediend, beroep tegen de vergunning worden ingesteld.

Vergunningaanvraag

De Technische Universiteit Delft (TUD) heeft sinds 2014 een Kernenergiewetvergunning voor de bouw van een protonenkliniek Holland Particle Centre Therapy (HollandPTC) op het terrein van het Reactor Instituut Delft. Een protonenkliniek is een bestralingsfaciliteit waar kankerpatiënten poliklinisch behandeld kunnen worden met een nieuwe vorm van radiotherapie.

Op 12 maart 2015 is van de TUD in verband met de voorgenomen wijziging van HollandPTC een vergunningaanvraag op grond van de Kernenergiewet ontvangen. Op verzoek van het bevoegd gezag is deze aanvraag op 20 maart 2015 door TUD nader aangevuld. De vergunningaanvraag van TUD houdt verband met de wijziging van technische specificaties van de vergunde protonenapparatuur. Deze wijziging, die het gevolg is van een Europese aanbestedingsprocedure, maakt dat de vergunning op enkele onderdelen moet worden aangepast.

De Minister van Infrastructuur en Milieu is bevoegd om op de vergunningaanvraag te beslissen.

Procedure

Voor de behandeling van de vergunningaanvraag is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure doorlopen conform afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht. Naar aanleiding van de aanvraag is op 29 april 2015 op grond van de Kernenergiewet een ontwerpvergunning afgegeven. Van 30 april 2015 tot en met 10 juni 2015 heeft de ontwerpvergunning ter inzage gelegen en is eenieder in de gelegenheid geweest om zienswijzen over de ontwerpvergunning naar voren te brengen. Binnen de inspraaktermijn zijn geen zienswijzen ontvangen.

Definitieve vergunning

Bij beslissing van 29 juni 2015 is de definitieve vergunning verleend en aan TUD bekendgemaakt. In de vergunning is met de aangevraagde wijziging onder voorwaarden ingestemd. Naast de gevraagde wijziging heeft tevens ambtshalve aanpassing van een aantal voorschriften plaatsgevonden.

Waar kunt u de vergunning inzien?

De vergunning en de overige relevante stukken kunt u inzien vanaf 2 juli 2015 tot en met 12 augustus 2015 op de volgende locaties:

  • Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Plesmanweg 1-6 te Den Haag (tijdens kantooruren);

  • afdeling Publiekszaken van de gemeente Delft, Phoenixstraat 16 te Delft. Inzage is alleen mogelijk op afspraak van maandag tot en met donderdag van 8.00 uur tot 17.00 uur en vrijdag van 8.00 uur tot 20.00 uur via telefoonnummer 14 015 keuze 1.

Het vergunningdossier is ook beschikbaar via www.anvs.nl en www.rijksoverheid.nl/vergunningaanvragen-kernenergiewet.

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden kunnen tot en met 13 augustus 2015 beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State instellen. U kunt als belanghebbende worden aangemerkt indien u rechtstreeks door het besluit in uw belangen wordt geraakt en u eerder een zienswijze heeft ingebracht over het ontwerp van het besluit of indien redelijkerwijs niet aan u kan worden verweten eerder geen zienswijze daarover te hebben ingebracht. Het beroepschrift moet van een handtekening, datum, naam en adres van de indiener zijn voorzien. De indiener dient duidelijk aan te geven waarom hij tegen deze vergunning beroep aantekent. De vergunning treedt op 14 augustus 2015 in werking, tenzij vóór deze datum een verzoek wordt gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening.

Het beroepschrift moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Het verzoek tot een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Als burger kunt u uw beroepschrift of verzoek tot voorlopige voorziening ook via het digitale loket van de Raad van State verzenden (https://digitaalloket.raadvanstate.nl/). Hiervoor dient u te beschikken over DigiD.

Voor de behandeling van een beroep of een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Inlichtingen over de procedure en de hoogte van het griffierecht kunnen worden verkregen bij de Raad van State, telefoon 070 – 426 44 26.

Waar vindt u meer informatie?

Voor vragen kunt u bellen met het ‘Inspraakpunt Kernenergiewetvergunningen’, telefoon 070 – 348 73 64, of contact opnemen per e-mail: Postbus.AanvraagHollandPTC@anvs.nl.

Naar boven