Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 18 juni 2015, kenmerk 769610-136797-J, houdende wijziging van de Regeling Jeugdwet in verband met aanpassing van het Informatieprotocol Beleidsinformatie Jeugd

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie,

Gelet op artikel 7.5.4 van het Besluit Jeugdwet;

Besluiten:

ARTIKEL I

In bijlage 2 van de Regeling Jeugdwet, behorend bij artikel 7 van die regeling, komt de tekst van paragraaf 1.3 als volgt te luiden:

1.3 Wie dienen er beleidsinformatie aan te leveren?

Alle jeugdhulpaanbieders en gecertificeerde instellingen die onder de verantwoordelijkheid van de gemeente jeugdhulp bieden, respectievelijk uitvoering geven aan de kinderbeschermingsmaatregelen en maatregelen jeugdreclassering dienen gegevens aan het CBS te leveren voor de beleidsinformatie. Het maakt daarbij niet uit of de jeugdhulp vrij toegankelijk is of niet. Het betreft alleen de jeugdhulp die in natura wordt geboden. Over jeugdhulp die wordt geboden op basis van een persoonsgebonden budget hoeven de jeugdhulpaanbieders geen gegevens bij het CBS aan te leveren. In veel gemeenten worden wijk- of buurtteams opgericht. Deze teams kunnen diverse functies vervullen. Indien de wijk- of buurtteams jeugdhulp bieden conform de definities van de Jeugdwet, dan dienen zij daarover gegevens aan te leveren bij het CBS. Er hoeven geen gegevens te worden aangeleverd aan CBS over de toeleidings- of verwijzingstaken (toegangstaken), over de preventieve inzet of informatie & advies.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.J. van Rijn

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff

TOELICHTING

Artikel 7.4.3. van de Jeugdwet verplicht jeugdhulpaanbieders om kosteloos gegevens te vertrekken ten behoeve van onder meer beleidsinformatie. In paragraaf 1.3 van het Informatieprotocol Beleidsinformatie Jeugd, bijlage 2 bij artikel 7 van de Regeling Jeugdwet, is een toelichting gegeven op welke organisaties beleidsinformatie moeten aanleveren.

In eerste instantie is in deze toelichting aangegeven dat jeugdhulpaanbieders ook gegevens aan het CBS moeten aanleveren over jeugdhulp die wordt geboden op basis van een PGB. Deze bepaling is op basis van de ervaring van de eerste gegevensverzameling geschrapt. Beleidsinformatie over jeugdhulp die betaald is met een PGB zal op andere wijze worden verzameld, namelijk op basis van gegevens die reeds elders beschikbaar zijn. Hiermee worden de administratieve lasten van de jeugdhulpaanbieders beperkt.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.J. van Rijn

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff

Naar boven