Regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 29 juni 2015, nr. IENM/BSK-2015/115292, tot wijziging van de Regeling bestelling, transport en beveiliging rijbewijzen in verband met een aanvulling van de procedures met het oog op bezorging van rijbewijzen

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op artikel 113, vierde lid, 115, vierde lid, en 116, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994;

BESLUIT:

ARTIKEL I

De bijlage bij de Regeling bestelling, transport en beveiliging rijbewijzen wordt als volgt gewijzigd:

A

In de inhoudsopgave wordt onder vernummering van 3 tot 4 ingevoegd:

  • 3. Werkwijze bij deelname aan de proeftuin bezorgen rijbewijzen.

B

Onder vernummering van hoofdstuk 3 tot hoofdstuk 4 wordt een hoofdstuk ingevoegd, luidende:

3. WERKWIJZE BIJ DEELNAME AAN DE PROEFTUIN BEZORGEN RIJBEWIJZEN

3.1. Inleiding

Uitsluitend voor die gemeenten die met het ministerie van Infrastructuur en Milieu een Convenant over de proeftuin bezorgen rijbewijzen hebben afgesloten geldt voor de duur van dat Convenant, met inachtneming van de in dat Convenant vastgelegde afspraken en in aanvulling op de in hoofdstuk 2 van deze bijlage opgenomen procesbeschrijving, een apart proces voor die aanvragen die in aanmerking komen voor bezorging van het rijbewijs en waarin de aanvrager te kennen heeft gegeven van deze mogelijkheid gebruik te willen maken.

3.2. Begripsbepalingen

Voor de toepassing van dit hoofdstuk wordt verstaan onder:

bezorgdienst:

logistiek bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het bezorgen van fraudegevoelige waardeproducten en waarmee de gemeente een contract heeft gesloten;

bezorgen:

het uitreiken in persoon en het verrichten van de daarbij behorende identificatie- en afleveringshandelingen op het bij de aanvraag door de aanvrager opgegeven adres, zijnde het in de gemeentelijke basisregistratie personen opgegeven adres, dan wel een ander door de aanvrager opgegeven en door de gemeente gecontroleerd adres, waarbij de mogelijkheid van bezorging op een Waddeneiland afhankelijk is van het contract tussen de deelnemende gemeente en de bezorgdienst;

burgemeester:

burgemeester van een gemeente die met de Minister een Convenant over de proeftuin bezorgen rijbewijzen heeft gesloten;

ontvanger:

persoon die het rijbewijs heeft aangevraagd en heeft ingestemd met bezorging daarvan;

rijbewijs:

rijbewijs als bedoeld in artikel 107, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994.

3.3. Aanvraag nieuw rijbewijs

De aanvrager bezoekt de servicebalie van de gemeente en vraagt een nieuw rijbewijs aan. De ambtenaar registreert en handelt de aanvraag conform de procedure af (aanvraag naar de RDW). Bij de keuze van de aanvrager voor bezorgen geldt het volgende.

  • a. De ambtenaar controleert of bezorgen mogelijk is. Voorwaarde voor bezorging is in ieder geval dat er een fysieke aanvraag inclusief identiteitsvaststelling is gedaan overeenkomstig de in hoofdstuk 2 van deze bijlage opgenomen procedure. In de volgende gevallen wordt bezorgen niet aangeboden:

    • 1. bij een spoedprocedure;

    • 2. als het door de ontvanger ten tijde van de aanvraag opgegeven woonadres is gelegen binnen de gemeente en is aangemerkt als ‘in onderzoek’;

    • 3. als het gaat om een verhuizing vanuit een andere gemeente en het nieuwe adres nog niet volledig is doorgevoerd en geregistreerd in de Basisregistratie personen (BRP).

  • b. Als de aanvrager geen bezorging wil, of als bezorging niet mogelijk is, wordt het rijbewijs afgehaald bij de gemeente volgens de daarvoor in hoofdstuk 2.7 van deze bijlage vastgestelde procedure.

  • c. Als de aanvrager kiest voor bezorging, is het volgende van toepassing:

    • 1. indien van toepassing betaalt aanvrager bij de aanvraag de bezorgkosten;

    • 2. de ambtenaar controleert met de aanvrager de NAW-gegevens in verband met het bezorgadres en deze worden samen met bij voorkeur het e-mailadres en de telefoongegevens door ambtenaar via beveiligde verbinding naar de bezorgdienst verzonden (gegevens worden achteraf door de bezorgdienst vernietigd);

    • 3. als het adres niet blijkt te kloppen in de BRP, dan wordt, als het gaat om een binnengemeentelijke verhuizing, eerst het proces tot adreswijziging opgestart;

    • 4. indien door de aanvrager wordt gevraagd om bezorging van het rijbewijs in een van de hierboven onder a genoemde gevallen, dan meldt de ambtenaar aan de aanvrager dat bezorging niet mogelijk is;

    • 5. bij tussentijdse vermissing wordt het nieuwe document niet uitgereikt. De aanvrager moet alsnog naar het gemeentehuis om het rijbewijs af te halen. Bij het ophalen wordt de procedure vermissing of diefstal rijbewijs gevolgd, voordat tot afgifte kan worden overgegaan;

    • 6. de ambtenaar geeft informatie aan de aanvrager hoe de afspraak met de bezorgdienst wordt geregeld en geeft folder mee. Verder contact over de datum en het tijdstip van bezorging vindt plaats via de bezorgdienst;

    • 7. de ambtenaar geeft aan de bezorgdienst door of er ook een rijbewijs ingenomen moet worden. Als reeds een rijbewijs in bezit is, moet dit altijd worden ingenomen, ook al is de geldigheidsduur van dat rijbewijs verstreken.

    • 8. In de volgende gevallen hoeft er geen oud rijbewijs te worden ingeleverd:

      • een eerste aanvraag voor een rijbewijs;

      • bij vermissing of diefstal van het oude rijbewijs. In dat geval moet de aanvrager bij de aanvraag de procedure voor vermissing of diefstal hebben doorlopen (invullen eigen verklaring of aangifte bij de politie);

      • als het rijbewijs in verband met beschadiging is ingenomen bij de aanvraag.

3.4. Productiefase rijbewijzen
  • a. De rijbewijzen worden door de RDW bij de gemeente bezorgd conform de in hoofdstuk 2 van de bijlage vastgelegde procedure.

    • 1. De ambtenaar controleert de rijbewijzen en zorgt voor inklaring.

    • 2. De ambtenaar sorteert de rijbewijzen op afhalen en bezorgen.

    • 3. De rijbewijzen die bezorgd moeten worden, worden door een gemeenteambtenaar per stuk verpakt, verzegeld en voorzien van een barcode (uniek aanvraagnummer). De bezorgdienst haalt volgens afspraak de documenten voor bezorging op (en levert de rijbewijzen waarvan de bezorgprocedure is afgebroken en de ingeleverde rijbewijzen weer af).

  • b. De medewerker van de bezorgdienst telt de verpakte documenten in het bijzijn van een ambtenaar van de gemeente en bij akkoord ondertekenen beiden een pakbon/vrachtbrief.

  • c. De bezorgdienst vervoert de rijbewijzen in een kluis die voldoet aan de wet- en regelgeving (Wegenverkeerswet 1994 en Reglement rijbewijzen) in een onopvallende wagen.

    Als er in de tussentijd iets verandert in het proces (huidige rijbewijs raakt vermist, adres aanvrager gaat in onderzoek, de aanvrager wil toch geen bezorging, de aanvrager wordt vermeld op signaleringslijst, et cetera) wordt het proces direct stilgelegd door de ambtenaar en gaat het rijbewijs niet naar de bezorgdienst. Mocht het al in bezit zijn van de bezorgdienst, gaat het direct (uiterlijk de volgende bezorgdag) terug naar de gemeente. Bij vermissing of diefstal van het huidige rijbewijs wordt een proces tot vermissing of diefstal opgestart.

3.5. Ontvangst door de bezorgdienst
  • a. De bezorgdienst transporteert de te bezorgen rijbewijzen eerst naar de zeer goed beveiligde locatie van de bezorgdienst. Daar worden de verpakte documenten gereedgemaakt voor verzending. De documenten zijn opgeslagen in een speciaal daarvoor bestemde ruimte met kluis die toegankelijk is voor slechts enkele daartoe geautoriseerde medewerkers.

  • b. De bezorgdienst en de aanvrager hebben contact over het tijdstip van de bezorging. Bezorging is alleen mogelijk gedurende openstelling van de gemeente en dit kan verschillen per gemeente. Aanvragers kunnen zelf via een beveiligde website aangeven welk dagdeel hun voorkeur heeft. Aanvragers zonder e-mail worden gebeld door de bezorgdienst.

  • c. Een rijbewijs blijft maximaal zes weken bij de bezorgdienst in de beveiligde ruimte. Binnen die tijd moet een aanvrager een afspraak hebben gemaakt met de bezorgdienst voor bezorging.

  • d. De bezorgdienst zal actief de aanvrager (conform het contract met de bezorgdienst) benaderen als deze zelf geen initiatief neemt om een datum van bezorging te plannen. Na zes weken stopt het bezorgproces en gaat het rijbewijs terug naar de gemeente. De aanvrager heeft dan nog maximaal zes weken de tijd om het rijbewijs zelf op te halen. Drie maanden na de datum waarop het besluit tot afgifte is genomen wordt een rijbewijs niet meer uitgereikt en verliest het rijbewijs zijn geldigheid.

  • e. Indien de bezorgdienst een signaal krijgt van de gemeente dat er iets niet conform de voorschriften is of dat er belemmeringen zijn opgetreden die ertoe leiden dat het rijbewijs niet meer mag worden uitgereikt, wordt het proces gestopt en gaat het rijbewijs zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk de volgende werkdag, terug naar de gemeente.

3.6. Bezorging van het rijbewijs door de bezorgdienst
  • a. De bezorgdienst stuurt vlak voor de bezorging nog een bevestiging via e-mail of SMS ter herinnering aan de afspraak en met het tijdvak dat de bezorger komt.

    • In de e-mail of SMS staat een link naar de website van de bezorgdienst waar de aanvrager de voornaam en foto kan zien van de bezorger die die dag bij hem het rijbewijs komt afleveren. Aanvragers die geen e-mail of SMS hebben of wensen, kunnen zelf bellen naar de bezorgdienst om informatie te ontvangen over het precieze tijdvak van bezorging en gegevens over de bezorger.

  • b. De bezorger identificeert de aanvrager volgens de door de bezorgdienst vastgelegde instructies die voldoen aan artikel 49 van het Reglement rijbewijzen. Het rijbewijs wordt door de bezorger uitsluitend persoonlijk aan de aanvrager afgeleverd.

    • 1. Zodra de bezorger tegenover de aanvrager staat voor overhandiging van het rijbewijs, neemt hij telefonisch contact op met de gemeente. De medewerker van de bezorgdienst meldt zich door middel van een onderling afgestemde authenticatiemethode bij de ambtenaar, zodat zowel de gemeente als de bezorgdienst weten dat degene die aan de telefoon is, ook echt van de gemeente respectievelijk de bezorgdienst is. De gemeenteambtenaar controleert aan de hand van de gegevens in het rijbewijzenregister of het rijbewijs mag worden uitgereikt en geeft mondeling toestemming voor uitreiking. Als er belemmeringen zijn opgetreden wordt het bezorgproces afgebroken, wordt het nieuwe rijbewijs niet uitgereikt en gaat het zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk de volgende werkdag, terug naar de gemeente.

    • 2. Aan de aanvrager worden controlevragen gesteld ter verificatie (uit veiligheidsoverwegingen zijn deze hier niet verder uitgewerkt). Daarnaast identificeert de aanvrager zich met het oude rijbewijs of een ID-kaart of paspoort, net als bij de aanvraag.

    • 3. Als de bezorger ook maar enige twijfel heeft, hoe gering ook, kan hij direct in contact treden met hoofdkantoor van de bezorgdienst. Daar zit achtervang om hulp te bieden bij twijfel. Indien de bezorgdienst twijfelt, neemt deze contact op met de betreffende gemeente. De gemeente beslist uiteindelijk of er toch kan worden overgegaan tot uitreiking.

    • 4. De bezorger opent de verzegelde envelop met het rijbewijs pas waar de aanvrager bij staat. Definitieve identiteitsvaststelling kan pas plaatsvinden na het openen van de envelop.

    • 5. Als een aanvrager zijn oude rijbewijs niet kan of wil overhandigen, stopt het proces. Het nieuwe rijbewijs wordt niet overhandigd en gaat zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk de volgende werkdag, terug naar de gemeente.

    • 6. Bij twijfel over de identiteit of bij onraad stopt het proces en levert de bezorger het rijbewijs niet af. Het rijbewijs gaat zo snel mogelijk, maar uiterlijk de volgende werkdag, terug naar de gemeente.

  • c. Indien alle twijfel weg is, wordt het, in de daarvoor in aanmerking komende gevallen, oude rijbewijs ingenomen en het nieuwe afgegeven.

    • 1. Het door uitreiking van het nieuwe rijbewijs ongeldig geworden oude rijbewijs wordt geperforeerd met gaten, waar de aanvrager bijstaat. Hiervan wordt een scan gemaakt als bewijs. Het oude rijbewijs wordt, na inname en perforatie, op dezelfde wijze als een nieuw rijbewijs beveiligd vervoerd naar de gemeente. Bij de gemeente vindt de definitieve vernietiging plaats volgens gebruikelijke procedure.

    • 2. De aanvrager tekent voor ontvangst. Deze handtekening wordt digitaal opgeslagen.

    • 3. De bezorger meldt in het systeem van de bezorgdienst dat het rijbewijs is afgegeven, inclusief bewijs in de vorm van de scan en handtekening. De ambtenaar controleert direct de scan van het ingenomen document en de handtekening en registreert per ommegaande in het rijbewijzenregister dat de feitelijke uitreiking heeft plaatsgevonden.

  • d. Als de aanvrager ondanks de zelf gemaakte afspraak niet op het door hem opgegeven adres aanwezig is, wordt het rijbewijs niet afgeleverd. De aanvrager ontvangt een kaartje in de brievenbus met (contact)informatie om een tweede afspraak te maken. Gebeurt dit niet, dan gaat het rijbewijs zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk de volgende werkdag, terug naar de gemeente. Indien de tweede poging ook mislukt, gaat het rijbewijs zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk de volgende werkdag, terug naar de gemeente en kan de aanvrager het rijbewijs ophalen bij de gemeente.

  • e. In aanvulling op de hierboven genoemde gevallen wordt de bezorging van het rijbewijs afgebroken, indien er sprake is van zodanige omstandigheden op of bij het opgegeven bezorgadres, dat het naar het oordeel van de bezorger niet verantwoord is om het rijbewijs af te leveren.

  • f. De rijbewijzen worden via ‘track-and-trace’ continu gevolgd door de gemeente. Tussentijds in het rijbewijzenregister geregistreerde belemmeringen voor het bezorgen van het rijbewijs worden onmiddellijk doorgegeven aan de bezorgdienst. Ook de bezorgdienst volgt de bezorger gedurende de dag en heeft veel contact. Indien de bezorging uitloopt in de tijd, neemt de bezorgdienst contact op met de bezorger en met de klant om de verlate bezorging te melden. De aanvrager kan dan zelfs kiezen voor een nieuwe afspraak.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2015.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus

TOELICHTING

1. Inleiding

Onderhavige wijziging van de bijlage bij de Regeling bestelling, transport en beveiliging rijbewijzen bevat een aanvulling van de procesbeschrijvingen voor de gemeenten betreffende de aanvraag- en afgifteprocedure van rijbewijzen. De regeling vult deze procesbeschrijving aan met een hoofdstuk over de te volgen procedures in die gemeenten die met de Minister een Convenant over de proeftuin bezorgen rijbewijzen hebben afgesloten.

2. Toelichting

Sinds 2013 lopen in een aantal gemeenten door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) georganiseerde proeftuinen inzake het bezorgen van reisdocumenten (paspoorten en identiteitskaarten). Vanwege kostenoverwegingen en nieuwe visies op dienstverlening wil een groeiend aantal gemeenten de mogelijkheid krijgen om documenten die nu aan de loketten worde afgegeven, thuis te laten bezorgen. Dit is de reden dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) desgevraagd heeft ingestemd met de mogelijkheid om in een pilot ervaring op te doen met het bezorgen van rijbewijzen. Daartoe is met een aantal gemeenten een convenant gesloten. Ook in een later stadium kunnen gemeenten zo'n contract sluiten met de Minister. Daarbij wordt zoveel mogelijk aangesloten bij de reeds lopende proeftuinen thuisbezorgen reisdocumenten van BZK. Op deze manier kan uitvoering worden gegeven aan de wens van een aantal gemeenten om zo snel mogelijk te kunnen starten met de pilot bezorging van rijbewijzen.

De proeftuin zal worden geëvalueerd. Als de evaluatie geen beletselen oplevert voor het thuisbezorgen, zal de regelgeving worden aangepast om de mogelijkheid van bezorging van rijbewijzen definitief in te voeren.

3. Inhoud proeftuinen bezorgen rijbewijzen

In het Convenant zijn de afspraken en voorwaarden opgenomen voor de uitvoering van de proeftuin bezorgen rijbewijzen. Zo zijn daarin bijvoorbeeld de eisen opgenomen waaraan de te contracteren bezorgdienst en de medewerkers van die bezorgdienst moeten voldoen, de gevallen waarin thuisbezorging niet kan plaatsvinden, dan wel moet worden afgebroken, de verantwoordelijkheden van de partijen opgenomen, alsmede bepalingen betreffende geschilbeslechting, opzegging en toetreding.

In de in deze regeling neergelegde aanvulling van de bijlage bij de regeling bestelling, transport en beveiliging rijbewijzen zijn de door de gemeenten respectievelijk onder toezicht van de gemeenten door de bezorgdienst uit te voeren activiteiten in het kader van de bezorgprocedure vastgelegd. Expliciet is aangegeven dat de hier opgenomen procedure alleen van toepassing is in die gemeenten die peen Convenant met de Minister hebben gesloten en alleen in aanvulling op de bestaande procedure om het rijbewijs op te halen.

4. Administratieve lasten

De onderhavige wijziging zal ertoe leiden dat in de gemeenten die zo'n Convenant hebben gesloten de burgers ervoor kunnen kiezen om hun rijbewijs op een opgegeven adres bezorgd te krijgen. Dit betekent dat zij niet langer 2 gangen naar het gemeentehuis hoeven te maken, maar slechts één, namelijk alleen voor de aanvraag van het rijbewijs. Per burger zal dit een tijdwinst van ongeveer 60 minuten opleveren.

Hoeveel tijdwinst dit in totaal zal opleveren is niet vast te stellen. Dit hangt immers af van het aantal burgers dat gebruik gaat maken van deze faciliteit.

De onderhavige wijziging zal op zichzelf niet leiden tot extra financiële lasten voor de burger. Als de burger ervoor kiest om zijn rijbewijs te laten bezorgen, dan zal hij daar in de meeste gemeenten een beperkte vergoeding voor moeten betalen (gemiddeld € 5). De burger is echter niet verplicht van deze faciliteit gebruik te maken.

5. Consultatie

Onderhavige regeling is opgesteld in overleg met de RDW en met de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken.

6. Inwerkingtreding

De regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2015. Hierbij is rekening gehouden met de vaste verandermomenten. Van de voorgeschreven publicatietermijn kon worden afgezien, omdat de geïnteresseerde gemeenten al geruime tijd betrokken zijn en het hier gaat om de officiële vastlegging van de afgesproken procedures en voorwaarden rond de bezorging van rijbewijzen. Bovendien kunnen gemeenten ook later nog een Convenant sluiten met de Minister. Verder betreft het een voordeel voor de burgers. Zij hoeven dan immers niet een tweede keer naar de gemeente voor het afhalen van het aangevraagde rijbewijs.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus

Naar boven