Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 17 juni 2015, 2015-0000151837, tot wijziging van de Rechtspositieregeling lid Raad van bestuur UWV in verband met het conformeren aan de WNT en enkele technische aanpassingen.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 6, vierde lid, van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Rechtspositieregeling lid Raad van bestuur UWV wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 2 komt te luiden:

Artikel 2 Beloning

  • 1. De beloning wordt bij beschikking vastgesteld, waarbij de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector in acht wordt genomen.

  • 2. Het bedrag van de beloning is inclusief een vakantie- en een eindejaarsuitkering overeenkomstig de bepalingen van de voor het UWV geldende CAO.

  • 3. De beloning, bedoeld in het eerste lid, wordt, met uitzondering van vakantie- en eindejaarsuitkering, uitbetaald in gelijke maandelijkse termijnen.

    De vakantie- en eindejaarsuitkering worden eens per jaar uitbetaald, in de maanden mei respectievelijk december van ieder jaar.

  • 4. Het bedrag van de beloning wordt aangepast aan de ontwikkeling van het bezoldigingsmaximum, bedoeld in artikel 2.3, eerste lid, van de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector.

B

In artikel 3, tweede lid, wordt ‘overeenkomstig het Besluit vergoeding representatiekosten rijkspersoneel’ vervangen door: overeenkomstig het Algemeen Rijksambtenarenreglement.

C

In artikel 5 vervalt: , alsmede de suppletieregeling gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid van de sector rijk,.

D

Artikel 8, vierde lid, vervalt.

E

Er wordt een nieuw artikel toegevoegd, luidende:

Artikel 8a. Overgangsrecht zittende leden

Op de beloning van een lid wiens benoeming heeft plaatsgevonden voor 1 juli 2015, blijft artikel 2 van deze regeling van toepassing, zoals dit luidde op 30 juni 2015, tot de datum met ingang waarvan dit lid wordt herbenoemd.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2015.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 17 juni 2015

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

TOELICHTING

De wijzigingen in de Rechtspositieregeling voor een lid van de Raad van Bestuur (RvB) van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) betreffen aanpassingen als gevolg van de inwerkingtreding van de wijziging van de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semi publieke sector (WNT) per 1 januari 2015 en enkele technische aanpassingen. Deze wijziging van de WNT heeft gevolgen voor het bedrag van de beloning. De wijzigingen in de beloning gelden met ingang van de datum van herbenoeming van een lid van de RvB UWV.

Op grond van de WNT mag vanaf 2015 de bezoldiging van topfunctionarissen in de (semi) publieke sector maximaal 100% van het ministersalaris zijn, inclusief belastbare en variabele onkostenvergoedingen en de voorzieningen ten behoeve van beloningen betaalbaar op termijn, waaronder de bijdragen in de pensioenregeling. Voor functionarissen die reeds voor 1-1-2015 een bezoldiging ontvingen op grond van een benoeming, geldt overgangsrecht. De WNT-norm voor de totale bezoldiging is in 2015 € 178.000. Het bedrag van de beloning maakt daar deel van uit. Het overgangsrecht geldt voor de periode van benoeming voor zover deze de overgangstermijn van de wijziging van de WNT niet overschrijdt. Bij herbenoeming geldt de bezoldigingsnorm van de WNT zoals die sinds 1-1-2015 in de WNT is opgenomen.

Per 1 juli 2015 wordt een lid van de RvB UWV herbenoemd. De beloning voor dit lid RvB UWV dient vanaf dat moment met inachtneming van de WNT te worden vastgesteld. De vaststelling van het bedrag van de beloning gebeurt bij beschikking van de minister. Met oog hierop is artikel 2, eerst lid, aangepast. Daarnaast wordt artikel 2, vierde lid aangepast zodanig dat de indexatie van de beloning van het lid RvB UWV gelijk wordt gesteld aan de indexatie van het WNT-bezoldigingsmaximum (WNT, artikel 2.3, tweede lid). Op het andere lid van de RvB UWV is het overgangsrecht WNT van toepassing en blijft artikel 2 van de rechtspositieregeling zoals deze gold voor inwerkingtreding van de wijzigingen met betrekking tot het bedrag van de beloning van toepassing. In het nieuwe artikel 8a is de werking van de overgangsregeling tot de herbenoeming geregeld.

Het Besluit vergoeding representatiekosten en de suppletieregeling gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid van de sector rijk zijn komen te vervallen. Artikel 3, tweede lid, respectievelijk artikel 5 zijn overeenkomstig aangepast.

Artikel 8, vierde lid, kan komen te vervallen in verband met de inwerkingtreding van de WNT.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

Naar boven