Logo Hof van Twente
Hernieuwde gewijzigde vaststelling bestemmingsplan ‘Buitengebied Hof van Twente’, Hof van Twente

Burgemeester en wethouders van de gemeente Hof van Twente maken op grond van

artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad op 16 december 2014 het bestemmingsplan "Buitengebied Hof van Twente" opnieuw gewijzigd heeft vastgesteld.

Het plan.

De gemeente Hof van Twente heeft besloten om alle bestemmingsplannen voor het buitengebied te actualiseren. Sinds de herindeling van de gemeenten Diepenheim, Goor, Markelo en Ambt en Stad Delden heeft de gemeente Hof van Twente verschillende bestemmingsplannen buitengebied voor haar grondgebied. Door een nieuw bestemmingsplan op te stellen voor het gehele buitengebied ontstaat eenheid binnen de gemeentegrenzen.

Het plan bevat ongeveer 2300 adreslocaties, in hoofdlijnen is het plan consoliderend van aard en voorziet het niet in nieuwe ontwikkelingen.

Voorliggend bestemmingsplan “Buitengebied Hof van Twente” voorziet in de actualisatie van de bestemmingsplannen buitengebied overeenkomstig het huidige beleid en voldoet aan het gestelde in de Wet ruimtelijke ordening. De eerder opgestelde structuurvisie landelijk gebied krijgt waar mogelijk een doorvertaling in dit plan.

Voorgeschiedenis.

Op 18 december 2012 heeft de raad het bestemmingsplan “Buitengebied Hof van Twente” vastgesteld. Tegen het bestemmingsplan zijn 18 beroepen ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna Afdeling).

Op 5 maart 2014 heeft de Afdeling uitspraak gedaan inzake de ingestelde beroepen. De Afdeling heeft vastgesteld dat het bestemmingsplan op onderdelen niet juist is.

De 18 beroepschriften betrof veelal individuele percelen van appellanten.

Het grootste en belangrijkste onderdeel dat gerepareerd moet worden heeft betrekking op de agrarische bouwvlakken in de landbouwontwikkelingsgebieden en de agrarische bouwvlakken met een aanduiding intensieve veehouderij in de verwevingsgebieden. Kort samengevat betreft de uitspraak voor deze onderdelen het volgende.

De Afdeling heeft het bestemmingsplan voor wat betreft de plandelen met de bestemming “Agrarisch” en de bestemming “Agrarisch met waarden”, met de aanduiding “Reconstructiewetzone – landbouwontwikkelingsgebied” vernietigd. De vernietiging betreft uitsluitend de bouwvlakken.

Verder heeft de Afdeling een voorlopige voorziening getroffen voor de plandelen met de bestemming “Agrarisch” en de bestemming “Agrarisch met waarden”, met de aanduiding “Reconstructiewetzone – verwevingsgebieden”.

De reden hiervan is dat de maximale milieugevolgen van het bestemmingsplan niet voldoende zijn onderzocht in de Milieueffectrapportage (hierna Mer). Hierdoor is het plan deels vernietigd (LOG’s) en deels bevroren (verwevingsgebieden).

Na afweging van alle belangen heeft de Afdeling besloten de raad van de gemeente Hof van Twente in de gelegenheid te stellen het bestemmingsplan binnen een termijn van 1 jaar te herstellen.

Door de gemeenteraad is eerder de wens uitgesproken om in aanvulling op het bestemmings-plan “Buitengebied Hof van Twente” de volgende onderwerpen planologisch te regelen.

  • 1. De inhoud van woningen in het buitengebied vergroten.

  • 2. Aanpassen van de Rood voor rood regeling.

Het gerepareerde bestemmingsplan “Buitengebied Hof van Twente” voorziet in het repareren van de vernietigde onderdelen en het regelen van deze twee onderwerpen alsmede enkele andere percelen waarvan geconstateerd is dat die niet goed opgenomen waren in het bestemmingsplan “Buitengebied Hof van Twente”. Het nu voorliggende bestemmingsplan omvat eveneens het gehele buitengebied.

Inzage.

Het vastgestelde plan ligt met ingang van 22 januari 2015 gedurende zes weken ter inzage en is in te zien:

De bestanden van het digitale bestemmingsplan zijn te downloaden van: http://ftp.hofvantwente.nl/Reo/plannen/NL.IMRO.1735.HVTBuitengebied-/NL.IMRO.1735.HVTBuitengebied-VS40.

Reageren.

Gedurende bovengenoemde inzagetermijn kan bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag beroep worden ingesteld door belanghebbenden:

  • die tijdig hun zienswijzen bij de gemeenteraad naar voren hebben gebracht;

  • aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijze bij de gemeenteraad naar voren hebben gebracht;

  • die bedenkingen hebben tegen de wijzigingen die bij de vaststelling van het plan ten

  • opzichte van het ontwerp zijn aangebracht.

Tevens kan degene die beroep heeft ingesteld een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van genoemde Afdeling.

Het besluit treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt.

Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de Voorzitter is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

21 januari 2015.

Burgemeester en wethouders van Hof van Twente, H.A.M. Nauta-van Moorsel, burgemeester,

G.S. Stam, secretaris.

Naar boven