Logo Fryslân
Kennisgeving terinzagelegging ontwerp-Provinciaal Inpassingsplan en Ontwerpbesluit vanuit de Natuurbeschermingswet Vismigratierivier, Fryslân

Vanaf 22 juni tot en met 2 augustus 2015 liggen het ontwerp-Provinciaal Inpassingsplan Vismigratierivier, Milieueffectrapport, Ontwerpbesluit voor de vergunning Natuurbeschermingswet Vismigratierivier en de passende beoordeling ter inzage. Gedurende deze periode kunt u een zienswijze naar voren brengen over de genoemde documenten.

Het Rijk werkt aan de versterking van de Afsluitdijk en het vergroten van de afvoercapaciteit. Tegelijkertijd werken regionale partijen in het samenwerkingsverband De Nieuwe Afsluitdijk aan het realiseren van een aantal duurzame ambities voor de Afsluitdijk. Eén van de projecten is de aanleg van een Vismigratierivier, ten westen van het sluizencomplex van Kornwerderzand. Met de aanleg van de Vismigratierivier wordt de ecologische verbinding tussen de Waddenzee en het IJsselmeer verbeterd, waardoor trekvissen beter kunnen migreren en hun paaigronden weer kunnen bereiken.

Welke stukken?

Om het project planologisch mogelijk te maken, worden de geldende bestemmingsplannen aangepast middels een Provinciaal Inpassingsplan (PIP). Het college van gedeputeerde staten heeft het ontwerp PIP en de bijbehorende stukken vastgesteld op 9 juni.

Het ontwerp ligt nu ter inzage, samen met het milieueffectrapport (MER). In het MER zijn de milieugevolgen van het project in beeld gebracht. Daarnaast is een passende beoordeling opgenomen in verband met de mogelijk significante gevolgen voor de Natura 2000-gebieden Waddenzee en IJsselmeer.

Voor dit project zijn in het kader van de Natuurbeschermingswet twee bevoegde gezagen (BG), te weten de Provincie Fryslân en het Ministerie van Economische Zaken. In overleg is besloten om één besluit te maken waarin ieder BG vergunning verleent, ieder voor zover diens bevoegdheid strekt. Het ontwerp van dit besluit ligt gelijktijdig ter inzage met het PIP.

Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen in het gebied van de Afsluitdijk hebben in een gezamenlijk Masterplan Beeldkwaliteit Afsluitdijk de ruimtelijke kwaliteit vastgelegd die de Afsluitdijk maakt tot vernieuwd waterbouwkundig icoon van de 21e eeuw. Het Masterplan is benut bij het opstellen van het Ontwerp Provinciaal Inpassingsplan en wordt om die reden ter informatie ter inzage gelegd.

Welke procedure?

Op de genoemde besluiten is de zogenoemde provinciale coördinatieregeling van toepassing. Dit betekent dat de ontwerpbesluiten gezamenlijk voorbereid en bekendgemaakt worden. De ontheffing op grond van de Flora- en Faunawet valt ook onder de coördinatieregeling. Het Ministerie van Economische Zaken is hier bevoegd gezag voor. Het ontwerpbesluit zal na de zomer ter inzage worden gelegd.

Op het project Vismigratierivier is de Crisis- en herstelwet van toepassing.

Inzien van de stukken

De stukken liggen van 22 juni tot en met 2 augustus 2015 ter inzage bij de provincies Fryslân en Noord Holland, de gemeenten Hollands Kroon, Harlingen en Súdwest-Fryslân en Rijkswaterstaat Midden-Nederland. Voor adressen en openingstijden zie www.fryslan.frl/afsluitdijk of bel tijdens kantooruren met het secretariaat van De Nieuwe Afsluitdijk op telefoonnummer 058-2925820.

U kunt de stukken ook digitaal inzien via www.ruimtelijkeplannen.nl en www.fryslan.frl/afsluitdijk.

Reactie

Tijdens de ter inzage periode kunt u uw zienswijze naar voren brengen bij de Provincie Fryslân. Wij ontvangen uw zienswijze bij voorkeur digitaal, via e.sibelt@fryslan.frl. U kunt uw zienswijze ook sturen naar gedeputeerde staten van Fryslân, t.a.v. Ester Sibelt, Postbus 20120, 8900 HM Leeuwarden.

Indien u vragen heeft kunt u contact opnemen met het secretariaat, tel 058-2925820 of mail naar e.sibelt@fryslan.frl.

U dient uw zienswijze toe te lichten waarbij wordt aangegeven op welk onderdeel van de documenten uw zienswijze betrekking heeft. U kunt in uw zienswijze bijvoorbeeld ingaan op de volgende vragen:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in de documenten?

  • Zien wij zaken en/of belangen over het hoofd?

  • Wordt u geraakt in uw belang? En zo ja, hoe?

Wat gebeurt er met uw reactie?

Uw zienswijze wordt samen met het toetsingsadvies van de Commissie voor de milieueffectrapportage en het advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed betrokken bij het vaststellen van het PIP en de vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet. In een Nota van Antwoord wordt toegelicht in hoeverre de zienswijzen hebben gezorgd voor wijzigingen in de ontwerpbesluiten. Als u een zienswijze heeft ingediend, wordt u hierover schriftelijk geïnformeerd.

Een ieder kan een zienswijze indienen. Alleen belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend, kunnen later beroep instellen tegen de definitieve besluiten. Belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijze kenbaar te hebben gemaakt, kunnen eveneens beroep instellen.

Naar boven