Verkeersbesluit kruising N222 - Van Luyklaan te Kwintsheul
Logo Zuid-Holland
PZH-2015-518521924
Provincie Zuid-Holland
Inleiding
De gemeente Westland realiseert ter hoogte van de Verlengde Van Luyklaan een rotonde in de provinciale weg N222 (plaatselijk bekend als de Veilingroute). Deze rotonde dient ter ontsluiting van het achterliggende gebied met daarin gelegen de percelen aan de verlengde Van Luyklaan en de Middenzwet. De realisatie van deze rotonde maakt het mogelijk de bestaande t-aansluiting van de Middenzwet op de N222 op te heffen en hiermee de verkeersveiligheid en doorstroming te verbeteren.
Bevoegdheid
Op grond van artikel 18, eerste lid, onder b, van de Wegenverkeerswet 1994 is de gedeputeerde staten bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Het betreft namelijk verkeer op wegen onder beheer van de provincie Zuid-Holland. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben krachtens het ambtelijk mandaatbesluit voor de provinciale organisatie 2010 mandaat verleend aan het bureauhoofd Beheer en Verkeer van het desbetreffende district.
Overwegingen ten aanzien van het besluit
Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW) moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. Voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, moet eveneens een verkeersbesluit worden genomen op grond van het genoemde artikel.
Motivering
Met het verkeersbesluit wordt het verzekeren van de veiligheid op de weg, het beschermen van weggebruikers en passagiers beoogd. Het is dan ook gewenst om voor de aanleg van de rotonde N222 - Verlengde Van Luyklaan de volgende maatregelen te nemen:
  • Het instellen van een verplichte rijrichting rechtsom over de rotonde;
  • Het instellen van een voorrangsregeling waarbij verkeer dat de rotonde nadert voorrang dient te verlenen aan het verkeer op de rotonde;
  • Het opheffen van de voorrangsregeling op de kruising N222 – Middenzwet;
  • De N222 tussen de Verlengde Van Luyklaan en de N211 gesloten te verklaren voor langzaam verkeer.
Belangenafweging
Als gevolg van de reconstructie van het tuinbouwgebied aan de Middenzwet heeft de gemeente Westland de wens om het wegennetwerk in dit gebied aan te passen. Hieruit is ook de wens ontstaan voor een nieuwe aansluiting op de N222 ter hoogte van de Verlengde Van Luyklaan. Door Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland is aan de gemeente Westland kenbaar gemaakt mee te willen werken aan een dergelijke nieuwe aansluiting indien de bestaande aansluiting N222 – Middenzwet zal worden opgeheven.
De vormgeving als t-aansluiting alsmede de ligging in de directe nabijheid van de kruising N211 – N222 maken dat de aansluiting N222 – Middenzwet nadelig is voor zowel de verkeersveiligheid als de doorstroming. Door de gemeente Westland is reeds het besluit genomen het betreffende gedeelte van de Middenzwet aan het openbaar verkeer te onttrekken, dit besluit is onder kenmerk Gbw 2014, 27 door de gemeente Westland op 9 oktober 2014 in het Gemeenteblad Westland bekend gemaakt. Als gevolg van dit onttrekkingsbesluit vervult de kruising N222 – Middenzwet geen functie meer en kan de voorrangsregeling hier worden opgeheven. Zoals al aangegeven in het onttrekkingsbesluit van de gemeente Westland zijn de percelen aan de Middenzwet op een verkeersveilige wijze ontsloten via de rotonde N222 – Verlengde Van Luyklaan.
Voor de nieuwe aansluiting N222 – Verlengde Van Luyklaan is uit onderzoek gebleken dat een meerstrooksrotonde de meest optimale aansluiting biedt voor zowel doorstroming als verkeersveiligheid.
Overleg
Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de eenheid Den Haag van de Nationale Politie. Daarnaast heeft er afstemming plaats gevonden met de gemeente Westland.
 
BESLUIT
Op grond van voorgaande overwegingen is de gedeputeerde staten van de provincie tot het besluit gekomen om op de buiten de bebouwde kom in de gemeente Westland gelegen N222 de volgende verkeersmaatregelen vast te stellen:
  • 1.
    Het instellen van een verplichte rijrichting rechtsom op de rotonde N222 – Verlengde Van Luyklaan door middel van plaatsing van borden D1;
  • 2.
    Door het plaatsen van borden B6 de voorrang dusdanig te regelen dat het verkeer op de rotonde voorrang heeft op het verkeer dat de rotonde nadert;
  • 3.
    Door het verwijderen van haaientanden en linksafpijlen op het wegdek, alsmede door het doortrekken van de fysieke middengeleider en verwijderen van asfaltverharding de aansluiting naar de Middenzwet op te heffen;
  • 4.
    Door het plaatsen van borden C9 de N222 tussen de Verlengde Van Luyklaan en de N211 gesloten te verklaren voor ruiters, vee, wagens, motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/h en brommobielen alsmede fietsen, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen.
Den Haag  16 juni 2015
Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland
Namens deze,
drs. ir. A.J. Vermeulen
Bureauhoofd Beheer en Verkeer, district Stedelijk Gebied
Dienst Beheer Infrastructuur
Mededelingen
Bezwaar- of beroepsclausule
Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan tegen dit besluit binnen zes weken na dag van bekendmaking bezwaar worden gemaakt. Het bezwaarschrift moet gericht worden aan: Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, t.a.v. het AWB-secretariaat, Postbus 90602, 2509 LP DEN HAAG onder vermelding van “Awb-bezwaar” in de linkerbovenhoek van envelope en bezwaarschift.
Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en het volgende te bevatten:
  • Naam en adres van de indiener;
  • De dagtekening
  • Een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht
  • De gronden van het bezwaar.
Daarnaast kan een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank binnen het rechtsgebied waarin de indiener van het bezwaarschrift zijn woonplaats heeft. Voor het verzoek zal griffierecht worden geheven. Wij verzoeken u een kopie van dit verzoek om een voorlopige voorziening toe te zenden aan: Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag.
Naar boven