Regeling van de Minister van Veiligheid en Justitie van 1 juli 2015, houdende de aanwijzing van een Landelijke eenheid en ondersteunende diensten (Regeling aanwijzing Landelijke eenheid en ondersteunende diensten)

De Minister van Veiligheid en Justitie,

Gelet op artikel 25, eerste lid, onder b en c, van de Politiewet 2012;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. Er is één landelijke eenheid als bedoeld in artikel 25, eerste lid, onder b van de Politiewet 2012, genaamd: Landelijke eenheid.

  • 2. Er zijn twee ondersteunende diensten als bedoeld in artikel 25, eerste lid, onder c van de Politiewet 2012, genaamd: Politiedienstencentrum en Staf korpsleiding.

Artikel 2

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2015.

Artikel 3

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling aanwijzing Landelijke eenheid en ondersteunende diensten.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden gepubliceerd.

De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur

TOELICHTING

Tot inwerkingtreding van artikel I, onderdeel D, van de Wet van 20 december 2012 tot wijziging van de Politiewet 2012 in verband met de positie van de korpschef en van de regioburgemeester alsmede enkele andere verbeteringen (Stb. 2012, 660) was de aanwijzing van de landelijke eenheden en de ondersteunende diensten geregeld in de Regeling beheer politie. De Regeling beheer politie was gebaseerd op artikel 30, tweede lid, van de Politiewet 2012, zoals dit artikel toen luidde, en de artikelen 25, eerste lid, onder b en c, en 28, derde lid, van de Politiewet 2012. In de Regeling beheer politie werd in artikel 2 op basis van artikel 25, eerste lid, onder b en c, van de Politiewet 2012 aangewezen dat er één landelijke eenheid (de Landelijke eenheid) en twee ondersteunende diensten (het Politiedienstencentrum en de Staf korpsleiding) zijn.

Met ingang van inwerkingtreding van artikel I, onderdeel D, van voornoemde wet worden regels omtrent het beheer bij of krachtens algemene maatregel van bestuur vastgesteld (artikel 30, eerste lid, van de Politiewet 2012). De huidige Politiewet 2012 biedt geen grondslag om bij algemene maatregel van bestuur één of meer landelijke eenheden en ondersteunende diensten aan te wijzen, terwijl dit vanuit wetsystematiek wel de voorkeur geniet. Het voornemen bestaat de Politiewet 2012 op dit punt aan te passen. Tot dat moment dient de aanwijzing van de landelijke eenheden en ondersteunende diensten conform artikel 25, eerste lid, onder b en c van de Politiewet 2012 te geschieden bij ministeriële regeling. De onderhavige regeling voorziet daarin.

Voor deze regeling is artikel 2 van de voormalige Regeling beheer politie als uitgangspunt genomen.

De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur

Naar boven