Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 1 juni 2015, nr. 709474, houdende wijziging van de Regeling jaarverslaggeving onderwijs BES in verband met het uitbreiden van de reikwijdte van de regeling tot de Expertisecentra Onderwijszorg in Caribisch Nederland, de introductie van een continuïteitsparagraaf, alsmede enige andere wijzigingen

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 2, eerste en vierde lid van het Besluit informatievoorziening WPO BES, artikel 17, vijfde lid, van het Bekostigingsbesluit WVO BES en de artikelen 1.3.1, negende lid en 2.3.2, tweede lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs BES;

BESLUIT:

ARTIKEL I

De Regeling jaarverslaggeving onderwijs BES wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het onderdeel ‘onderwijsinstelling’ komt als volgt te luiden:

onderwijsinstelling:een bekostigde school of een expertisecentrum onderwijszorg als bedoeld in artikel 1 van de Wet primair onderwijs BES of in artikel 1 van de Wet voortgezet onderwijs BES, dan wel een instelling of een expertisecentrum onderwijszorg als bedoeld in artikel 1.1.1 van de Wet educatie en beroepsonderwijs BES;

2. Aan het slot van het onderdeel ‘jaarverslag’ wordt de punt vervangen door een puntkomma.

3. Na het onderdeel ‘jaarverslag’ wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

jaarverslaggeving: het geheel van verslaggevingsdocumenten bestaande uit de jaarrekening, het jaarverslag en de overige gegevens, waarvan is aangegeven dat zij deel uitmaken van de jaarverslaggeving.

B

Artikel 2 komt te luiden:

Artikel 2. Voorschriften voor de inrichting van het jaarverslag door de onderwijsinstellingen, inclusief de jaarrekening

De jaarverslaggeving, inclusief de jaarrekening, wordt ingericht en ingediend overeenkomstig de wettelijke bepalingen en de modellen en nadere aanwijzingen van deze regeling. Als basis voor de inrichting van de posten uit de jaarrekening gelden de inrichtingsvoorschriften zoals bedoeld in boek 2, titel 9 van het Burgerlijk Wetboek BES en de richtlijnen zoals gepubliceerd door de Raad voor de Jaarverslaggeving. Onvermijdelijke afwijkingen of voor het geven van het inzicht noodzakelijke afwijkingen ten opzichte van de voorschriften in deze regeling worden in het jaarverslag aangegeven.

C

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid komt als volgt te luiden:

1. De jaarverslaggeving wordt gepubliceerd in de Nederlandse taal en wordt daarnaast bij voorkeur tevens gepubliceerd in de voertaal van het desbetreffende eiland.

2. Het achtste lid komt te luiden:

  • 8. Aan het jaarverslag wordt een onderdeel toegevoegd waarin het bevoegd gezag met gebruikmaking van de in bijlage 2 bij deze regeling opgenomen set gegevens en de daarbij behorende toelichting de resultaten van het financiële beleid over het verslagjaar aangeeft. Daarnaast rapporteert het bevoegd gezag in dit onderdeel in meerjarenperspectief over de drie verslagjaren volgend op het verslagjaar. Deze rapportage omvat ook het risicomanagement en het interne toezicht.

D

Het tweede lid van artikel 5 komt te luiden:

  • 2. De jaarrekening kan gesegmenteerde overzichten en toelichtingen bevatten indien dit voor het geven van inzicht noodzakelijk is.

ARTIKEL II

1. Het opschrift van de bijlage bij de Regeling jaarverslaglegging onderwijs BES komt te luiden: Bijlage 1 behorende bij de Regeling jaarverslaglegging onderwijs BES

2. Aan de Regeling jaarverslaglegging onderwijs BES wordt een tweede bijlage toegevoegd, overeenkomstig de bijlage bij deze regeling.

ARTIKEL III

Voor het onderdeel continuïteitsparagraaf wordt het jaarverslag 2014 als overgangsjaar beschouwd.

ARTIKEL IV

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt daarbij terug tot en met 1 januari 2014 in Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker

BIJLAGE 2 BEHORENDE BIJ DE REGELING JAARVERSLAGGEVING ONDERWIJS BES

Bijlage bij artikel 4, 8e lid

Set gegevens voor de continuïteitsparagraaf, voor zover van toepassing

A. Gegevensset

  • A1. In het jaarverslag worden de navolgende kengetallen voor het verslagjaar en de jaren T+1, T+2 en T+3 opgenomen:

    Personele bezetting in FTE

    • Management / Directie

    • Onderwijzend Personeel

    • overige medewerkers

    Leerlingenaantallen

    Deze kengetallen worden voorzien van een toelichting. In de toelichting bij deze kengetallen geeft het bestuur aan welke belangrijke ontwikkelingen zij verwacht. Het gaat daarbij om ontwikkelingen in

    • o de personele bezetting, inclusief voorgenomen aanpassingen in de formatie-omvang

    • o de verwachte leerlingenaantallen.

  • A2. In het jaarverslag wordt een meerjarenbegroting opgenomen op het hoogste aggregatieniveau, met de navolgende posten. Deze meerjarenbegroting is gebaseerd op de standaardindeling van de Regeling jaarverslaggeving onderwijs en omvat de cijfers van het verslagjaar en voorts de jaren t+1 tot en met t+3

Balans

Met onderverdeling naar VASTE ACTIVA (uitgesplitst naar Immateriële VA, Materiële VA en Financiële VA), VLOTTENDE ACTIVA, EIGEN VERMOGEN (uitgesplitst naar Algemene reserve, Bestemmingsreserve publiek, Bestemmingsreserve privaat, Bestemmingsfonds publiek en Bestemmingsfonds privaat), VOORZIENINGEN, LANGLOPENDE SCHULDEN en KORTLOPENDE SCHULDEN

Toelichting

In de toelichting bij deze posten geeft het bestuur aan welke belangrijke ontwikkelingen zij verwacht. Het gaat daarbij om verwachte ontwikkelingen in

  • o de financieringsstructuur

  • o het huisvestingsbeleid voor zover dit niet van gemeentewege wordt geregeld

  • o mutaties van reserves, fondsen en voorzieningen

Staat / Raming van Baten en Lasten

De BATEN, uitgesplitst naar Rijksbijdrage, Overige overheidsbijdragen en subsidies en Overige baten.

De LASTEN, uitgesplitst naar Personeelslasten, Afschrijvingen, Huisvestingslasten en Overige lasten.

Het Saldo Baten en lasten, Saldo financiële bedrijfsvoering, Saldo buitengewone baten en lasten.

Totaal resultaat en Incidentele baten en lasten in totaal resultaat.

Toelichting

In de toelichting bij deze posten geeft het bestuur aan welke belangrijke ontwikkelingen zij verwacht. Het gaat daarbij om de financiële gevolgen van de ontwikkelingen in

  • o de verwachte aantallen leerlingen, afstemming in de regio over leerling ontwikkelingen

  • o de personele bezetting, inclusief voorgenomen aanpassingen in de formatie omvang

  • o huisvesting (eigendom, huur, doordecentralisatie, voorgenomen majeure bouwprojecten, financiering), in aanvulling op hetgeen bij huisvestingsbeleid is vermeld

  • o overige

B. Overige rapportages

B1. Rapportage aanwezigheid en werking van het interne risicobeheersings- en controlesysteem.

In deze rapportage geeft het bestuur aan op welke wijze het interne risicobeheersingssysteem is ingericht en hoe dit in de praktijk functioneert. Daarbij wordt aangegeven welke resultaten hiermee zijn bereikt en welke aanpassingen eventueel worden doorgevoerd in de komende jaren.

B2. Beschrijving van de belangrijkste risico’s en onzekerheden

In deze rapportage geeft het bestuur aan voor welke risico’s en onzekerheden zij zich in de komende jaren ziet geplaatst en op welke wijze zij passende maatregelen treft om aan deze risico’s en onzekerheden het hoofd te bieden.

Waar nodig en relevant wordt dit aangevuld met een cijfermatige toelichting.

B3. Rapportage toezichthoudend orgaan.

In deze rapportage, onderdeel van het jaarverslag, geeft het toezichthoudend orgaan aan op welke wijze zij het bestuur ondersteunt en/of adviseert over de beleidsvraagstukken en de financiële problematiek.

TOELICHTING

Algemeen

De Regeling jaarverslaggeving onderwijs BES geeft inrichtingsvereisten en aanwijzingen voor de opstelling en indiening van het jaarverslag en de jaarrekening van de bekostigde scholen en instellingen voor educatie en beroepsonderwijs in Caribisch Nederland.

Deze regeling gold echter nog niet voor de drie Expertisecentra Onderwijszorg. Dat wordt thans aangepast, waardoor de RJO BES ook voor hen van toepassing is.

Vanwege het belang dat wordt gehecht aan het structureel beleidsdenken in de jaren volgend op het verslagjaar, wordt de RJO BES voorts uitgebreid met het onderdeel Continuïteitsparagraaf. Daarbij wordt als handreiking een set gegevens en een nadere toelichting verstrekt, die onderdeel moeten uitmaken van de Continuïteitsparagraaf.

Ook worden enkele andere aanpassingen aangebracht die dienen ter verduidelijking van de tekst, de reikwijdte en voor de bevordering van de communicatie met belanghebbenden, gelet op het taalgebruik.

Artikelgewijze toelichting

Artikel I

Onderdeel A (wijziging artikel 1)

Met de eerste aanpassing wordt de toepasselijkheid van de RJO BES uitgebreid met de Expertisecentra Onderwijszorg.

De tweede aanpassing verduidelijkt de beschrijving van de documenten waaruit de jaarverslaggeving bestaat.

Onderdeel B (wijziging artikel 2)

Deze aanpassing regelt de verwijzing naar de inrichtingsvoorschriften zoals die in het Europees Nederland gelden. Deze zijn ook hier van toepassing.

Onderdeel C (wijziging artikel 3)

Met de eerste aanpassing wordt bevorderd dat de communicatie met belanghebbenden en belangstellenden ook in de eigen taal kan worden gevoerd. Dit vanwege de diversiteit in taalgebruik in Caribisch Nederland.

De tweede aanpassing betreft de inhoud en strekking van de eerder genoemde continuïteitsparagraaf. De daarbij behorende bijlage geeft een overzicht van de gegevensset en andere gegevens.

Onderdeel D (wijziging artikel 5)

Met deze aanpassing wordt de segmentatie nader omschreven.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker

Naar boven