Besluit van de Minister van Buitenlandse Zaken en de Minister van Financiën van 9 juni 2015, nr. MinBuza-2015.267887, tot opheffing van het agentschap Centrum tot Bevordering van de Import uit ontwikkelingslanden

De Minister van Buitenlandse Zaken en de Minister van Financiën,

Gelet op artikel 8, eerste lid, van de Regeling agentschappen 2012;

Besluiten:

Artikel 1

Het agentschap Centrum tot Bevordering van de Import uit ontwikkelingslanden, ingesteld bij besluit van de Minister van Buitenlandse Zaken en de Minister van Financiën van 19 december 1997 (Kamerstukken, 25 713, nrs 78 en 1), wordt opgeheven.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na publicatie in de Staatscourant en werkt terug tot en met 1 januari 2015.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Buitenlandse Zaken, A.G. Koenders

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

TOELICHTING

Dit besluit is het formele sluitstuk van de procedure waarmee het agentschap Centrum tot Bevordering van de Import uit ontwikkelingslanden (hierna: agentschap CBI) wordt opgeheven.

Het agentschap CBI werd binnen het Ministerie van Buitenlandse Zaken opgericht op 1 januari 1971. Vanaf 1 januari 1998 is het agentschap CBI verzelfstandigd in de vorm van een baten-lasten agentschap (Kamerstukken 25 713, nrs 78 en 1). Het agentschap CBI kreeg de taak om import uit ontwikkelingslanden te bevorderen.

De Minister van Buitenlandse Zaken heeft in overleg met de Minister van Financiën besloten het agentschap CBI op te heffen. Ontwikkelingen betreffende het veranderende OS-landschap, de financiële krimp, het programma Compacte Rijksdienst en de evaluatie van de baten-lastendiensten door de Minister van Financiën hebben aan deze besluitvorming ten grondslag gelegen.

Met ingang van 1 januari 2015 houdt het agentschap CBI op te bestaan en zijn de werkzaamheden van het agentschap CBI opgegaan in de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Ingevolge artikel 8 van de Regeling agentschappen is de Tweede Kamer geïnformeerd over de opheffing van het agentschap CBI. De Algemene Rekenkamer ontvangt een kopie van dit opheffingsbesluit.

De Minister van Buitenlandse Zaken, A.G. Koenders

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

Naar boven