Ontwerpbesluiten inzake Programma Stroomlijn, deelgebied 1 en 2 (uiterwaarden langs Boven-Rijn, Waal, Pannerdensch Kanaal, Boven-Merwede en de benedenloop van de Maas), cluster 2, Rijkswaterstaat

Van vrijdag 19 juni 2015 tot en met donderdag 30 juli 2015 liggen voor het Programma Stroomlijn, deelgebied 1 en 2, (uiterwaarden langs Boven-Rijn, Waal, Pannerdensch Kanaal, Boven-Merwede en de benedenloop van de Maas), cluster 2 de volgende ontwerpbesluiten ter inzage:

  • ontwerpprojectplan op grond van de Waterwet

  • ontwerpontheffing op grond van de Flora- en faunawet

  • ontwerpvergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998

  • ontwerpomgevingsvergunningen activiteit ‘werken of werkzaamheden’ en/of activiteit ‘vellen van houtopstand’ op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo)

  • ontwerpwatervergunning op grond van de Keur van het Waterschap Aa en Maas

Gedurende deze periode kunnen zienswijzen worden ingediend.

Op de voorbereiding en bekendmaking van besluiten ten behoeve van het Programma Stroomlijn is de Rijkscoördinatieregeling van toepassing (op grond van artikel 3.35 van de Wet ruimtelijke ordening). Dit betekent onder andere dat een ieder gedurende een periode van zes weken zienswijzen naar voren kan brengen over de ontwerpbesluiten.

Algemeen

Rijkswaterstaat werkt – vanuit het Programma Stroomlijn – aan het onderhoud van de begroeiing in de uiterwaarden. Het regent vaker en harder. Daardoor krijgen de Nederlandse rivieren en uiterwaarden vaker te maken met hoog water. Bij hoogwater, als het water ook door de uiterwaarden stroomt, kunnen begroeiing en ophopend vuil daarin de doorstroming van het water belemmeren. Dit veroorzaakt een nog hoger waterpeil en vergroot het risico op overstromingen. Goed beheer en onderhoud van de begroeiing in de uiterwaarden is daarom erg belangrijk voor de hoogwaterveiligheid.

Rijkswaterstaat heeft de afgelopen jaren onderzocht op welke plekken het water bij hoogwater het hardst door de uiterwaarden stroomt (de zogenoemde ‘stroombaan’) en vastgesteld welke begroeiing de doorstroming het meest belemmert. Het voornemen van Rijkswaterstaat is om – na een zorgvuldige afweging van belangen – zoveel mogelijk bomen en struiken uit de stroombaan van de rivier te verwijderen. Zo kan het vele rivierwater ook via de uiterwaarden ongehinderd naar zee stromen.

Er vinden geen grootschalig grondverzet en bodemroeringen plaats. Bij het rooien van de houtopstanden worden de stobben gefreesd tot een maximale diepte van 30 centimeter.

Toelichting ontwerpbesluiten

De ontwerpbesluiten voor deelgebied 1 en 2, cluster 2 betreffen werkzaamheden in 18 uiterwaarden, verspreid over 11 gemeenten. Voor de exacte locaties van de werkzaamheden wordt verwezen naar het bij de ontwerpbesluiten ter inzage liggende kaartmateriaal.

Ontwerpprojectplan Waterwet

Het Programma Stroomlijn omvat het verwijderen van begroeiing in de stroombaan van de rivier. Om dit te kunnen doen, moet op grond van de Waterwet een projectplan worden opgesteld. In het projectplan wordt de complete ingreep voor deelgebied 1 en 2, cluster 2 beoordeeld. Het betreffende projectplan vormt daarmee het overkoepelend juridisch kader voor de werkzaamheden.

Ontwerpvergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998

Om de werkzaamheden in het kader van het Programma Stroomlijn te kunnen uitvoeren, is voor 6 uiterwaarden een vergunning vereist op grond van de Natuurbeschermingswet 1998.

Ontwerpontheffing op grond van de Flora- en faunawet

Om de werkzaamheden in het kader van het Programma Stroomlijn te kunnen uitvoeren, is voor 18 uiterwaarden een ontheffing vereist op grond van de Flora- en faunawet.

Ontwerpwatervergunning

Om de werkzaamheden in het kader van het Programma Stroomlijn te kunnen uitvoeren, is voor 2 uiterwaarden een watervergunning vereist op grond van de Keur van het Waterschap Aa en Maas.

Ontwerpomgevingsvergunning activiteit ‘werken en werkzaamheden’

Als een bestemmingsplan voor een uiterwaard een verbod bevat voor het uitvoeren van werken en werkzaamheden, dan is een omgevingsvergunning nodig om hier werkzaamheden te kunnen uitvoeren (artikel 2.1 lid 1 onder b Wabo). Om die reden is voor 9 uiterwaarden een omgevingsvergunning vereist.

Ontwerpomgevingsvergunning activiteit ‘vellen van houtopstand’

Als een bepaling in een gemeentelijke verordening een vergunning of ontheffing vereist om een houtopstand te vellen, dan geldt dit als een verbod om een project dat uit die activiteiten bestaat, uit te voeren zonder omgevingsvergunning (artikel 2.2 lid 1 onder g Wabo). Met andere woorden: wanneer een boom in een uiterwaard door een kapverordening wordt beschermd, is voor het kappen een omgevingsvergunning nodig. Om die reden is voor 2 uiterwaarden een omgevingsvergunning vereist.

Welke ontwerpbesluiten liggen nu ter inzage?

  • 1. Ontwerpprojectplan op grond van de Waterwet van de Minister van Infrastructuur en Milieu t.b.v. de uiterwaarden Het Wilp (gemeente Oss), Crèvecouer en Empel (gemeente ’s-Hertogenbosch), Zaltbommel (gemeente Zaltbommel) en Afgedamde Maas (gemeente Zaltbommel/Woudrichem) en alle andere hierna genoemde uiterwaarden met bijbehorende stukken, waaronder het m.e.r.-beoordelingsbesluit.

  • 2. Ontwerpvergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 van de Staatssecretaris van Economische Zaken t.b.v. de uiterwaarden Afferdensche en Deestsche waarden (gemeente Druten), Kerkenwaard (gemeente Neerijnen), Rijswaard (gemeente Neerijnen), Loenensche buitenpolder (gemeente Overbetuwe), Wolferense Waard (gemeente Overbetuwe) en Pannerdensche buitenwaard (gemeente Rijnwaarden) met bijbehorende stukken.

  • 3. Ontwerpontheffing op grond van de Flora- en faunawet van de Staatssecretaris van Economische Zaken met bijbehorende stukken t.b.v. alle hiervoor en hierna genoemde uiterwaarden gelegen in de gemeenten Druten, Heumen, Lingewaal, Neerijnen, Oss, Overbetuwe, Rijnwaarden, ‘s-Hertogenbosch, Waalwijk, Woudrichem en Zaltbommel.

  • 4. Ontwerpwatervergunning op grond van de Keur van het Waterschap Aa en Maas t.b.v. uiterwaard Middelwaard (gemeente Oss) en Empel (gemeente s-Hertogenbosch)met bijbehorende stukken.

  • 5. Ontwerpomgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteit ‘werken of werkzaamheden’ t.b.v. de uiterwaard Afferdensche en Deestsche waarden van het college van B&W van de gemeente Druten met bijbehorende stukken.

  • 6. Ontwerpomgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteit ‘werken of werkzaamheden’ t.b.v. de uiterwaard Laagkamp van het college van B&W van de gemeente Heumen met bijbehorende stukken.

  • 7. Ontwerpomgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteit ‘werken of werkzaamheden’ t.b.v. de uiterwaard Herwijnensche benedenwaardvan het college van B&W van de gemeente Lingewaal met bijbehorende stukken.

  • 8. Ontwerpomgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteit ‘werken of werkzaamheden’ t.b.v. de uiterwaard Middelwaard van het college van B&W van de gemeente Oss met bijbehorende stukken.

  • 9. Ontwerpomgevingsvergunningen op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteit ‘vellen houtopstand’ t.b.v. de uiterwaard Loenensche buitenpolder en voor de activiteit ‘vellen houtopstand’ t.b.v. de uiterwaard Wolferense Waard van het college van B&W van de gemeente Overbetuwe met bijbehorende stukken.

  • 10. Ontwerpomgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteit ‘werken of werkzaamheden’ t.b.v. de uiterwaard Pannerdensche buitenwaard van het college van B&W van de gemeente Rijnwaarden met bijbehorende stukken.

  • 11. Ontwerpomgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteit ‘werken of werkzaamheden’ t.b.v. de uiterwaard Bergsche Maas linkeroever (km 236) ten noorden van Waalwijk en voor de activiteit ‘werken of werkzaamheden’ t.b.v. de uiterwaard Bergsche Maas linkeroever (km 240) ten noordwesten van Waalwijk van het college van B&W van de gemeente Waalwijk met bijbehorende stukken.

  • 12. Ontwerpomgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteit ‘werken of werkzaamheden’ t.b.v. de uiterwaard Woudrichem van het college van B&W van de gemeente Woudrichem met bijbehorende stukken.

  • 13. Ontwerpomgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteit ‘werken of werkzaamheden’ t.b.v. de uiterwaard Gamerensche waarden van het college van B&W van de gemeente Zaltbommel met bijbehorende stukken.

Waar en wanneer kunt u de ontwerpbesluiten inzien?

Van vrijdag 19 juni 2015 tot en met donderdag 30 juli 2015 liggen de ontwerpbesluiten ter inzage samen met de daarop betrekking hebbende stukken, inclusief de aanvraag. U kunt de betreffende documenten tijdens de gebruikelijke openingsuren en/of op afspraak inzien op de volgende locaties:

  • Gemeentehuis Druten, Heuvel 1, 6651 DA Druten

  • Gemeentehuis Heumen, Kerkplein 6, 6581 AC Malden

  • Gemeentehuis Lingewaal, Raadhuisplein 3, 4147 AN Asperen

  • Gemeentehuis Neerijnen, Van Pallandtweg 11, 4182 CA Neerijnen

  • Gemeentehuis Oss, Raadhuislaan 2, 5341 GM Oss

  • Gemeentehuis Overbetuwe, Dorpsstraat 67, 6661 EH Elst

  • Gemeentehuis Rijnwaarden, Markt 5, 6915 AH Lobith

  • Stadskantoor ’s-Hertogenbosch, Postbus 12345, 5200 GZ 's-Hertogenbosch

  • Gemeentehuis Waalwijk, Taxandriaweg 6, 5141 PA Waalwijk

  • Gemeentehuis Woudrichem, Raadhuisplein 1, 4285 CP Woudrichem

  • Gemeentehuis Zaltbommel, Hogeweg 11, 5301 LB Zaltbommel

Digitale inzage

De ontwerpbesluiten met bijbehorende stukken, inclusief de aanvraag, kunt u ook inzien via www.coordinatiestroomlijn.nl, onder Deelgebied 1 & 2, Cluster 2, Ontwerpbesluiten.

Hoe kunt u zienswijzen indienen?

Van vrijdag 19 juni 2015 tot en met donderdag 30 juli 2015 kan een ieder schriftelijk of mondeling zienswijzen naar voren brengen over de ontwerpbesluiten.

Schriftelijk:

Stuur uw schriftelijke zienswijze onder vermelding van de naam van het ontwerpbesluit naar:

De Minister van Infrastructuur en Milieu

Grote Projecten en Onderhoud | Ruimte voor de Rivier

T.a.v. J. Ponsioen

Postbus 24103

3502 MC Utrecht

Mondeling:

Indien u mondeling een zienswijze naar voren wilt brengen over het ontwerpbesluit dient u daarvoor een afspraak te maken met dhr. J. Ponsioen via telefoonnummer 06-53810184. Van een mondeling naar voren gebrachte zienswijze wordt verslag opgemaakt.

Wat gebeurt er met uw zienswijzen?

De bevoegd gezaginstantie betrekt de ingediende zienswijzen bij het nemen van het definitieve besluit. Iedereen die een zienswijze heeft ingediend wordt geïnformeerd over wat daarmee is gedaan.

Tegen het uiteindelijke besluit kan beroep worden ingediend als men belanghebbende is en als men een zienswijze naar voren heeft gebracht over het betreffende ontwerpbesluit, tenzij redelijkerwijs niet kan worden verweten dat geen zienswijze naar voren is gebracht.

Naar boven